Puciul lui Vasile Mihalachi a esuat!
LOVITURÃ DE TEATRU… Consilierii locali din Negresti i-au dat cu tifla lui Vasile Mihalachi, presedintele CJ Vaslui, la încercarea acestuia de a pune mâna pe spitalul orãsenesc. CL Negresti se va asocia cu o firmã privatã, pentru a redeschide institutia spitaliceascã.
Vasile Mihalachi, presedintele CJ Vaslui, a încercat o ultimã manevrã în CL Negresti, ieri, dupã închiderea spitalului. Simtind cã autoritãtile locale vor sã rezolve situatia pe cont propriu si sã se asocieze cu o firmã privatã, care sã redeschidã spitalul orãsenesc, Mihalachi si-a pus în miscare consilierii PSD, care au ticluit un proiect de hotãrâre de CL, prin care spitalul urma sã fie trecut ca sectie exterioarã a Spitalului Judetean de Urgentã. Pânã la urmã, consilierii locali au gândit cum este mai bine pentru oras si au respins puciul gândit de seful CJ Vaslui, care se vede înfrânt de concetãtenii sãi. Astfel, de ieri, sansele ca orasul Negresti sã aibã din nou unitate medicalã în zonã au crescut, dupã ce consilierii locali ai Negrestiului au acceptat un contract de asociere în participatiune cu Hospital Clinic Dr. Filip SRL din Bucuresti. “Din punctul meu de vedere, oferta venitã din partea CJ seamãnã mai degrabã cu un afront, pentru cã eu nu cred cã poate face spital la Negresti. Sincer, mã îndoiesc! Vorbeste de 98 de paturi, dar care vor trebui finantate si e greu sã prindã aceste fonduri, atâta vreme cât nouã ne-a tãiat relatia cu Casa de Sãnãtate. Eu cred cã ei vin cu aceastã contra-ofertã, numai pentru a ne împiedica pe noi sã deschidem spitalul la Negresti. Nu am altã explicatie”, a acuzat primarul orasului Negresti, Ioan Cozma.
Consiliul Local Negresti a primit mai multe oferte pentru redeschiderea spitalului, însã cele mai plauzibile pentru consilieri au fost asocierea în participatiune cu aceastã firmã ori preluarea prin transfer a Spitalului Orãsenesc Negresti de cãtre Consiliul Judetean si transformarea în sectie externã a Spitalului de Urgentã Vaslui. Analizând cele douã variante, consilierii si-au propus sã nu rateze niciuna dintre ele si au decis sã accepte ambele variante. Contractul de asociere prezintã multe avantaje, dar în urma analizãrii fiecãrui punct cu atentie, acesta a suferit modificãri. Consilierii negresteni au acordat atentie ambelor propuneri, dar au optat pentru cea a asocierii în participatiune si au dat undã verde pentru începerea demersurilor de redeschidere a spitalului.
Medicii si asistentele, asteptati la serviciu
Un fapt îmbucurãtor pentru consilierii negresteni a fost acela cã cã nu au fost nevoiti, pentru a încheia acest parteneriat, sã emitã un proiect de hotãrâre de închidere a spitalului, deoarece Spitalul Orãsenesc Negresti este parte contractantã, în calitate de asociat participant, alãturi de Unitatea Administrativ Teritorialã Negresti si SC Hospital Clinic Dr.Filip SRL, în calitate de asociat administrator. Asociatia va fi condusã de un Consiliu de Administratie(CA), format din cinci membri din care doi reprezentanti ai asociatului administrator, un reprezentant al UAT Negresti si doi reprezentanti ai Consiliului Local Negresti. Capacitatea spitalului va fi mãritã de la 98 de paturi, câte avea, la 128 de paturi, cuprinzând în structura organizatoricã sectie de Medicinã internã cu 45 paturi, Compartiment obstreticã ginecologie- 10 paturi, neonatologie- cinci paturi, Compartiment pediatrie – 20 paturi, spitalizare de zi – 15 paturi, pneumologie- 20 paturi din care – 10 pentru cronici si 10 – acut. Pe lângã aceste specializãri vor chiar sã înfiinteze si o sectie de chirurgie generalã cu 10 paturi, compartiment ATI cu trei paturi si chiar servicii de îngrijire medicalã la domiciliu. Clãdirea spitalului împreunã cu bunurile sale vor rãmâne în patrimoniul Consiliului Local Negresti, în cazul rezilierii contractului fiecare parte plecând cu ce a contribuit iar un lucru foarte important este cã angajatii transferati la alte unitãti medicale si cei someri vor putea fi angajati din nou.
Au decis sã încerce cu firma din Bucuresti
Având acceptul prefecturii si exemplul altor spitale din tarã, care au încheiat contracte cu aceastã firmã, autoritãtile locale negrestene si-au propus sã încerce în primã fazã aceastã variantã, dând firmei cu care s-a asociat termen de rezolvare pentru toate demersurile necesare, inclusiv contractarea cu Casa de Sãnãtate si obtinerea numãrului de paturi, pânã la 15 iunie a.c. Dacã pânã atunci nu face dovada obtinerii finantãrii si a numãrului de paturi , contractual va fi reziliat si se va merge pe a doua variantã, adicã înfiintarea unei sectii externe a Spitalului de Urgentã Vaslui. Consilierii locali au discutat deschis despre acest subiect. “Spitalul Negresti va intra în patrimoniul Consiliului Judetean. O sectie exterioarã se deschide în general pe o singurã specialitate, maxim douã. Apoi pentru a se înfiinta o sectie la Negresti ar trebui date niste hotãrâri de guvern prin care spitalul Negresti sã treacã de pe lista spitalelor propuse pentru reprofilare pe lista celor propuse spre comasare. Referitor la angajati, ei vor veni cu personal aferent, deci nu vor putea fi angajati altii. Patrimoniul va fi definitiv. Dacã spitalul Negresti va intra în subordinea Consiliului Judetean, asa va rãmâne. Nu Consiliul Local hotãrãste înfiintarea unei sectii externe, ci Guvernul. Sunt convins cã domnul Mihalachi vrea sã facã ceva bun, dar nu este cea mai bunã variantã pentru noi”, a declarat Claudiu Ionescu, managerul spitalului. “Nu cred cã suntem în pozitia de a da cu piciorul la vreuna din variante. Nu avem nici o sigurantã, nu stim ce se va întâmpla, dar mãcar încercãm”, a declarat Vasile Popa, consilier PNL. “Eu sunt de acord cu acest proiect, mai ales cã este extrem de conditionat. Nu este aventuros si meritã sã încercãm”, a spus Marieta Ioaniti, consilier PRM. “Avem douã necunoscute cu care ne confruntãm. Eu propun sã votãm separat proiectele, sã mergem cu amândouã. Dacã proiectul de asociere nu va avea nici un rezultat, atunci vom urma a doua variantã”, a declarat Constantin Nacu, consilier PSD.” Si eu sunt de acord sã mergem cu ambele variante iar dacã pânã la 15 iunie spitalul nu se deschide, înseamnã cã existã o problemã si va trebui sã reziliem contractul”, a declarat Radu David, consilier PNL.
Consilierii PSD au jucat dupã cum le-a cerut Mihalachi
Au fost însã si consilieri sceptici, în special cei de la PSD, cu privire la aceastã firmã, reprezentatã de Titian Filip din Bucuresti. “ Curiozitatea m-a fãcut sã analizez aceastã firmã iar din informatiile gãsite pe internet am aflat cã are un capital social de 200 lei si în ceea ce priveste activitatea este inexistentã aproape”, a declarat Pusa Stan, consilier PSD. În ceea ce priveste comasarea cu Spitalul de Urgentã Vaslui, consilierii au fost bãgati putin în ceatã deoarece nu au primit vreo scrisoare de intentie din partea Consiliului Judetean cu privire la specialitatea care va fi, numãrul de paturi, câte persoane ar putea angaja.” Demersul legal este cã noi, Consiliul Local Negresti, ar trebui sã prezentãm intentia noastrã cãtre Consiliul Judetean Vaslui. Oricum, ideea este cã mi se pare cã luãm decizii fãrã specialisti de fatã. Ne trebuie spital în zonã. Toti avem nevoie de îngrijiri medicale”, a declarat Mona Calciu, consilier PSD.
Ceea ce face Consiliul Judetean este un afront, spune primarul Negrestiului
Singura solutie ca bolnavii din Negresti sã se trateze aproape de casã este reactivarea în sistem privat a spitalului din oras, sustine primarul. “Firma din Iasi ne-a anuntat cã este interesatã sã facã un spital privat la Negresti. Urmeazã sã ne trimitã si o ofertã. Din punctul meu de vedere, oferta venitã din partea CJ seamãnã mai degrabã cu un afront, pentru cã eu nu cred cã poate face spital la Negresti. Sincer, mã îndoiesc! Vorbeste de 98 de paturi, dar care vor trebui finantate si e greu sã prindã aceste fonduri, atâta vreme cât nouã ne-a tãiat relatia cu Casa de Sãnãtate. Eu cred cã ei vin cu aceastã contra-ofertã, numai pentru a ne împiedica pe noi sã deschidem spitalul la Negresti. Nu am altã explicatie. La momentul acesta avem o singurã ofertã concretã, cea a firmei din Bucuresti. E si cea mai sigurã. Atunci când vom primi si alte oferte, vom putea face comparatie. Dacã vom reusi sã redeschidem unitatea, fostii angajati se vor putea întoarce acasã. Poate nu vor reveni toti, dar majoritatea, da. Vorbim de peste 100 de persoane angajate, un lucru foarte bun. Prioritate au fostii angajati”, a declarat Ioan Cozma, primarul orasului Negresti. Chiar dacã va fi un spital privat, oamenii nu trebuie sã se teamã cã vor fi pusi la platã. Si asta, deoarece activitatea viitoarei unitãti se va desfãsura prin Casa de Asigurãri de Sãnãtate, care va deconta serviciile medicale furnizate populatiei. “În Negresti degeaba se deschide un spital cu platã, pentru cã lumea e sãracã, nu are bani sã plãteascã spitalizare, analize si investigatii. Totul va fi gratuit. Vreau sã vã spun cã, acum, fãrã spital, totul e sinistru. Oamenii din oras, dar si din satele componente sunt foarte supãrati. Multi au renuntat sã îsi mai vadã de sãnãtate pentru cã nu îsi permit sã meargã la un cabinet particular si nici la Vaslui, la spital. Asteaptã si ei cu sufletul la gurã acest nou proiect”, a conchis Cozma.