spot_img
spot_img
1.7 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Negresti, prioritate zero pentru viitorul deputat Ciurariu! (foto)

- Advertisement -

Mediul de afaceri vasluian sustine un parlamentar de viitor

PROIECT POLITIC Locuri de muncã, taxe si impozite mai mici, investitii în agriculturã si zootehnie. Sunt doar câteva din subiectele care au fost discutate la o întâlnire pe care Florin Ciurariu, candidatul la Camera Deputatilor pe Colegiul Negresti, alãturi de senatorul Doina Silistru, candidat la Colegiul Senat Vaslui, le-au avut cu oamenii de afaceri din judet. Un mediu de afaceri care sustine candidatura lui Ciurariu pentru Negresti, fãrã prea multe conditii în acest moment, dar care îsi doreste sã se schimbe ceva în zona acestui oras lovit de faliment. „Ne-am sãturat de sãrãcie”, au spus oamenii de afaceri locali, dar si primarul Vasile Voicu, cel care a spus, adresându-se celor doi candidati: „Acum vã sustinem total pentru a câstiga lupta electoralã, însã dupã ce veti câstiga sã stiti cã am sã vã bat în usã si am sã vin sã mã ajutati, orasul Negresti are destul de multe probleme”. Ionel Constantin, presedintele CCIA Vaslui, a spus cã mediul de afaceri este alãturi de Ciurariu, un „boboc” printre candidatii la parlament din judet, însã un profesionist care promite multe în viitorul mandat de deputat.

Întâlnirea a fost organizatã de primãria Negresti, alãturi de Camera de Comert si Industrie a judetului si Asociatia Patronalã a Întreprinderilor Mici si Mijlocii (APIMM), într-un moment foarte greu pentru oras si zona adiacentã Negrestiului, zonã care se confruntã cu foarte mari probleme economice si sociale. Presedintele APIMM Vaslui, Ovidiu Copacinschi, a lãudat intentia celor doi candidati la Parlament de a discuta cu oamenii de afaceri si administratia publicã localã si judeteanã, fiind si o premierã pentru acest gen de reuniuni. „Doar dl. Florin Ciurariu si doamna Doina Silistru au dorit sã aibã aceste discutii cu noi, asa cã le-am dat curs, asa cum am fi dorit sã discutãm si cu ceilalti candidati. Din pãcate, si cred cã sunt si în asentimentul colegilor mei din mediul de afaceri, în ultimii patru ani nu am prea avut întâlniri cu parlamentarii de Vaslui. Venind spre Negresti, am vãzut halele în pãrãsire de la Parpanita, dar si de la intrarea în Negresti, si mã gândeam cã sansa acestei zone o reprezintã agricultura. Odinioarã, participarea zonei Negresti la produsul intern brut al judetului era considerabilã, acum situatia este mai mult decât criticã”, a constatat Ovidiu Copacinschi. Presedintele Camerei de Comert, Industrie si Agriculturã Vaslui, Ionel Constantin, a reamintit celor prezenti care este rolul mediului de afaceri. „Trebuie sã existe un parteneriat între oamenii de afaceri si administratia publicã localã, iar întâlnirea de astãzi tine de strategia de dezvoltare a judetului. Este un demers pe care-l asteptãm de 22 de ani din partea clasei politice de la noi din judet, sã aflãm care sunt problemele reale ale zonei Negrestiului si sã gãsim solutii din partea parlamentarilor, cei care fac legi. Omul de afaceri este privit ca un hot, asa se spune de 22 de ani în tara aceasta. Este timpul sã terminãm cu acest apelativ si sã vedem în omul de afaceri acea persoanã care plãteste taxe si impozite, asigurã locuri de muncã. Am acceptat aceastã întâlnire si pentru cã este în fata noastrã un politician complet nou, cred în Florin Ciurariu, în tineretea si aplombul pe care-l are, si am în minte rezultatele exceptionale pe care le-a avut în fruntea Inspectoratului Scolar Judetean. Cei din USL trebuie sã-i sprijine pe cei doi candidati, Florin Ciurariu si Doina Silistru, pentru cã au fãcut ceva pentru judet, au credibilitate. Au fost destule cazuri în care parlamentarii ne-au înselat, acum cred cã lucrurile se schimbã”, a spus Constantin.

Vasile Voicu: „Suntem cea mai necãjitã zonã a judetului Vaslui”

„Suntem cea mai necãjitã zonã a judetului Vaslui. Am pierdut spitalul si nu mai avem de multi ani locuri de muncã, în timp ce somajul a atins cote de necrezut. Odinioarã, în Negresti erau 2-3000 de locuri de muncã, acum doar vreo 300 mai lucreazã în industrie. Sunt cifre care te sperie. Vrem sã vedem ce puteti face pentru aceastã zonã în care candidati. Pentru mine, ca primar, prioritatea ar trebui sã fie crearea de locuri de muncã, dar si constructia de locuinte sociale. Orasul trebuia sã beneficieze de 80 de locuinte sociale, însã fostul Guvern ne-a tãiat de pe listã. Am fost cu dl. Florin Ciurariu la Bucuresti si am primit promisiuni cã vom fi prinsi la finantare pentru anul viitor”, a spus primarul Negrestiului, Vasile Voicu. Florin Ciurariu este convins cã, odatã ce va ajunge deputat de Negresti, va avea mai multe întâlniri de acest gen, pentru cã problemele orasului si ale zonei sunt mai mari ca în alte pãrti. „Politicienii trebuie sã vinã în sprijinul administratiei locale, este clar. Câtã vreme nu existã aceastã punte de legãturã, lucrurile sunt blocate. Cred cã dacã se închide o microîntreprindere în Negresti nu este o problemã minorã, este o dramã a întregului oras. Stiu cã sunt multe probleme în mediul de afaceri, oamenii de afaceri se plâng cã sunt prea multe taxe si impozite. Asta înseamnã un consum mare de timp, un consum birocratic în primul rând. Problemele specifice Negrestiului sunt specifice zonelor cu economie putin dezvoltatã. Din punctul meu de vedere, privesc agricultura ca principala sursã de dezvoltare economicã a Negrestiului si comunelor din jur. În acest moment, încerc sã iau cât mai mult pulsul localitãtilor din colegiu, sã aflu problemele si sã intervin, atunci când va fi nevoie”, a spus Florin Ciurariu. Pentru zona Negresti o sansã de dezvoltare ar fi aplicarea Programul National de dezvoltare ruralã, a completat presedintele APIMM, însã nu se stie cât de mult se va implica guvernul în acest proiect. „Propun, fiind de fatã doi candidati la Parlament, ca depunerea dosarelor la finantãri europene sã nu se mai facã pe sesiuni, iar acest mesaj trebuie dus de cei doi posibili parlamentari ai judetului care au venit la întâlnirea cu noi. În plus, numãrul de impozite pe care-l plãtim acum este de 6,6 ori mai mare fatã de media din Uniunea Europeanã. Noi plãtim acum 113 impozite si taxe, fatã de cele 16-17 câte sunt în UE”, a mai adãugat Copacinschi.

Negresti, un subpol de dezvoltare?

Vasile Mariciuc, fostul inspector general al ISJ, a spus cã orasul are toate sansele sã devinã un subpol de dezvoltare a judetului, având în vedere resursele zonei. „Nu cred cã suntem sãraci, suntem lipsiti de solidaritate”, a spus Mariciuc. S-au lansat tot felul de idei si s-au adus în discutii foarte multe probleme. De la dezvoltarea unor servicii în mediul rural – frizerii, croitorii, fierãrii etc. – si pânã la refacerea vechilor scoli de meserii, au fost trecute în revistã toate problemele colegiului Negresti, dar si posibilele solutii. Unii participanti la sedintã au cerut ca Negrestiul sã primeascã statutul de zonã defavorizatã, asa cum s-a întâmplat în urmã cu 20 de ani. Atunci, 28 de firme au anuntat cã vor investi în Negresti, însã lipsa utilitãtilor a pus pe fugã toti investitorii. Astãzi, situatia este alta, orasul are gaze naturale, drumurile de acces cãtre Iasi si Vaslui au fost refãcute si sunt modernizate, strãzile din Negresti se vor asfalta. Însã, UE nu acceptã declararea unor astfel de zone defavorizate. Corneliu Bichinet, vicepresedintele CJ, de loc din Negresti, a remarcat cã participarea a fost mai slabã ca acum zece ani, când sala era plinã. „În campania electoralã se rezolvã toate problemele. Dupã campanie, o sã fie mai greu. Noi vã vom sustine cu toatã tãria sã ajungeti în Parlament si sperãm cã vor mai fi astfel de întâlniri cu mediul de afaceri la Negresti. Dacã nu o sã puteti sã-i ajutati pe acesti oameni, mãcar sã nu-i împiedicati”, s-a adresat Bichinet celor doi candidati.

Vasile Mihalachi a cerut mai multã întelepciune

Celãlalt vicepresedinte de la CJ Vaslui, Vasile Mihalachi, si el tot negrestean, a fost mai pragmatic. „Sã nu ne îmbãtãm cu apã de ploaie, cã toti deputatii si senatorii de la Vaslui vor merge la Bucuresti si-i vor da lui Vasile Mariciuc clasã de SMT-isti. Oamenii de afaceri nu vor reusi sã facã singuri investitii, ci doar în combinatie cu administratia localã. Mai este un lucru: câtã vreme îl pui pe primar sã facã ordine în târg si el nu are nicio atributie nu va putea face ceva. Nimeni nu este subordonat primarului, poate doar oamenii de serviciu. Dacã eu trebuie sã mã rog de inspectorul scolar general sã schimbe un director de scoalã care nu si-a tãiat buruienile în fata scolii nu facem nimic. Cât timp vom continua sã ne mâncãm între noi precum câinii, nu vom face nimic”, a spus Mihalachi. Finalul a apartinut celor doi candidati, care au o sansã si o misiune foarte grea. „Am o experientã de opt ani ca senator si cred cã stiu ce trebuie fãcut. Am fost multi ani în opozitie si mi-a fost greu sã trec proiectele comunitãtilor locale în fata celor de la putere. Dacã vom fi votati si vom fi sustinuti de un guvern USL, nu cred cã ni se va închide usa în nas, atunci când vom merge la Bucuresti cu probleme ale comunitãtilor locale”, a explicat senatorul Doina Silistru. „O parte dintre problemele ridicate aici sunt în programul de guvernare a USL si vor fi rezolvate. Avem si o problemã deosebitã în zonã, pentru cã multi interlocutori au spus despre meseriile cerute în zonã si care nu se rezolvã nici acum. Va trebui sã ne gândim la formatori pentru astfel de meserii, asta va fi prioritatea. Voi lupta pentru centrele de formare profesionalã”, a anuntat Ciurariu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.