spot_img
spot_img
4.9 C
Vaslui
23-ian.-2025

Negocierile la ArcelorMittal au început cu stângul: Patronatul nu ştie cu cine va negocia

- Advertisement -

Administraţia combinatului siderurgic ArcelorMittal Galaţi şi organizaţiile sindicale de pe platforma industrială au demarat, ieri, negocierea Contractului Colectiv de Muncă care va fi aplicat în unitate în 2012. Întâlnirea, dedicată stabilirii partenerilor de dialog şi fixării calendarului negocierilor, s-a încheiat fără un rezultat clar. Patronatul nu ştie, deocamdată, cu cine va duce tratativele. Niciunul dintre sindicate nu înglobează peste jumătate din salariaţii Combinatului şi, deci, nu este reprezentativ, aşa că liderii sindicali încearcă să intre la negocieri aplicând soluţii de avarie.

Reprezentanţii federaţiilor versus reprezentanţii salariaţilor
Noua Lege a dialogului social, apărută anul acesta, prevede că, atunci când sindicatele dintr-o unitate nu sunt reprezentative, ele pot împrumuta reprezentativitate de la federaţii pentru a putea participa la negocierile salariale. Exact asta au făcut ieri sindicatele din Combinat, prezentându-i patronatului împuterniciri de la federaţiile la care sunt afiliate. Numai că soluţia, aplicată cu succes în anii anteriori, este – aproape sigur – inutilizabilă anul acesta deoarece Guvernul nu a redefinit încă sectoarele industriale, iar federaţiile sindicale nu ştiu dacă ele însele mai sunt reprezentative.

Cealaltă soluţie, negocierea prin reprezentanţi ai salariaţilor, ridică şi ea probleme. Pe de o parte, reprezentanţii salariaţilor susţinuţi de Sindicatul Siderurgistul şi de FSS Metarom se laudă că sunt singurii care pot accede la tratativele cu patronatul. „Am strâns 4.527 de semnături de susţinere, de la mai mult de jumătate dintre salariaţii Combinatului, şi suntem singurii care pot participa la negocierea Contractului Colectiv de Muncă pe 2012, în conformitate cu prevederile Legii dialogului social. Aşteptăm răspunsul administraţiei şi nu ne dorim decât un răspuns legal”, a declarat, aseară, după întâlnirea cu patronatul, Viorel Crişan, secretarul Sindicatului Siderurgistul şi unul dintre cei nouă reprezentanţi ai salariaţilor, susţinuţi de această organizaţie.

Pe de altă parte, Sindicatul Solidaritatea al Metalurgiştilor, care a strâns la rândul său semnături pentru susţinerea a patru reprezentanţi ai salariaţilor fără a i le prezenta patronatului, contestă întreaga procedură de convocare la negocieri. „Patronatul trebuia să constate că federaţiile nu au vocaţie pentru negocieri şi să-i notifice pe toţi cei peste 8.000 de salariaţi că trebuie să-şi desemneze, în adunări generale, reprezentanţi care să participe la negocierile salariale. Deocamdată, salariaţii nu au fost notificaţi. Fără îndeplinirea acestei proceduri, rezultatul negocierilor va fi lovit de nulitate”, a spus, ieri, liderul Solidaritatea, Gheorghe Tiber, care a reluat tema jocurilor de culise. Acuzând administraţia că a vrut să faciliteze intrarea la negocieri a taberei FSS Metarom în detrimentul celorlalţi potenţiali negociatori, Tiber şi-a rezervat dreptul de a prezenta patronatului semnăturile de susţinere a propriilor reprezentanţi abia după ce acesta se va achita de obligaţia notificării tuturor salariaţilor cu privire la startul negocierilor.

Luni, a doua întâlnire
Următoarea întâlnire dintre administraţia ArcelorMittal Galaţi şi masa sindicală se va desfăşura luni, 21 noiembrie. Patronatul este aşteptat să se pronunţe atunci asupra identităţii partenerului său de dialog. Asta dacă nu cumva grupările sindicale vor veni între timp cu noi documente de reprezentare.

Cât a luat şi cât a dat patronatul în ultimii cinci ani
Utilizând date preluate de pe pagina de internet a Ministerului Finanţelor Publice şi informaţii din arhiva proprie, „Viaţa liberă” a întocmit un tablou al rezultatelor financiare înregistrate de ArcelorMittal Galaţi în perioada 2006-2010 şi al indexărilor salariale pe care le-a operat în aceşti ani, în urma negocierilor cu sindicatele din combinatul siderurgic.

Perioada Rezultatul financiar Indexarea salarială
2006-2007 + 167.046.633 lei 12%
2007-2008 + 324.779.554 lei 9,5% + 2% bonus anual
2008-2009 + 604.871.529 lei salarii îngheţate
2009-2010 – 1.418.175.845 lei salarii îngheţate;

5% bonus anual

2010-2011 – 342.282.032 lei 8% + 20 de lei (muncitori);

4% + 2,5% bonus (TESA)

www.viata-libera.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.