spot_img
15.2 C
Vaslui
20-sept.-2024
spot_img

Nebunie si stres in spitale

- Advertisement -

Tensiune maxima in randul angajatilor din mai multe spitale ale judetului. Se lucreaza intr-un stres si intr-o stare de incertitudine greu de imaginat, spun reprezentantii cadrelor medicale. Si bolnavii ar putea fi plimbati, peste cateva zile, de la un spital la altul.

Cadrele medicale nu stiu inca daca isi vor schimba locul de munca sau nu. Deciziile Ministerului Sanatatii, care se bat cap in cap cu cele ale autoritatilor locale si judetene, au bulversat sute de angajati din spitalele despre a caror soarta nu se stie inca nimic clar, daca vor fi desfiintate si transformate in camine de batrani, sau daca vor fi in continuare unitati medicale.

„Toti salariatii din spitalele aparute pe lista Ministerului Sanatatii sunt intr-o tensiune extrema. Ei traiesc de cateva luni cu acest stres, dar in ultimele zile s-a ajuns la apogeu. Este vorba de locurile lor de munca, si chiar daca le sunt oferite alte posibilitati de angajare, la redistribuire, se pune problema navetei, pe care nu si-o permit unii dintre ei”, a declarat Octavian Dumitru, liderul judetean al Sanitas.

Ieri a fost ultima zi in care directorii de spitale trebuiau sa depuna la Directia de Sanatate Publica listele cu angajatii care solicita redistribuirea pe alte posturile vacante. Directorii unitatilor propuse pentru reprofilare au avut termen pana ieri si sa intocmeasca punctajele pentru fiecare angajat in parte, punctaje care conteaza in situatia in care acelasi post este solicitat de mai multi salariati. La redistribuire vor participa atat medici si asistenti, cat si infirmiere, personal de ingrijire, soferi.

„Au venit plicurile de la cele trei spitale. Maine vor fi analizate solicitarile facute de angajati pentru posturile vacante. Este timp pentru ca abia pe 4 si pe 5 aprilie va avea loc redistribuirea personalului. Noi am trimis adrese directorilor de spitale sa preia de la angajati optiunile pentru redistribuirea pe posturi. Pentru cadre medicale, personale de ingrijire, infirmiere sunt posturi suficiente. Sute de posturi au fost identificate in judet, din care pot alege”, declara, ieri dupa amiaza, Lidia Onofrei, purtator de cuvant al DSP Botosani.

«Este o adevarata nebunie in sistemul sanitar in aceste zile»

Informatiile la sindicatul asistentilor medicali erau insa altele. Aceasta prima etapa, de depunere a optiunilor la directorii spitalelor trecute de Ministerul Sanatatii pe lista transformarii in camine, a fost modificata, spunea liderul de sindicat al Sanitas.

„Oamenii au fost sfatuiti sa depuna cererile direct la DSP. Inca se spera ca pentru unele din unitatile propuse pentru desfiintare, demersurile autoritatilor locale vor gasi ecou la Ministerul Sanatatii. Este o adevarata nebunie in sistemul sanitar in aceste zile. Este o contradictie intre ce spune Ministerul Sanatatii si ce vor autoritatile locale, iar oamenii nu au nicio informatie sigura, doar zvonuri”, a mai mentionat Octavian Dumitru.

Nici reprezentantii Prefecturii nu stiu mai multe. Dupa videoconferinta de marti cu reprezentantii Ministerului Sanatatii si ai Ministerului Muncii, sefii judetului nu pot spune ca au clarificat situatia. „Asa este peste tot in tara, nu numai la noi in judet. Este un proces foarte complex, nu este deloc usor cand se decid astfel de transformari. Vom avea date mai concrete maine (n.r., joi), cand va fi o noua videoconferinta cu cele doua ministere. Poate pana atunci avem informatii despre raspunsul la demersurile facute de autoritatile locale si judetene, pe care, sigur, si noi le sprijinim. Dar Prefectura nu decide in niciun fel in acest proces”, a spus subprefectul Silvana Tudorache.

Spitale somate sa stopeze internarile

In cadrul videoconferintei de marti, reprezentantii Ministerului Sanatatii au adus in discutie si planul de mutare a bolnavilor din unitatile sanitare care se reprofileaza in celelalte spitale din judet.

Sefii din Ministerul Sanatatii au dat de inteles ca unitatile spitalicesti care au fost propuse pentru transformarea in camine de batrani si pentru care autoritatile locale nu isi dau acordul pentru aceasta transformare, risca sa nu mai primeasca bani de la fondul asigurarilor de sanatate. „Cseke Attila, ministrul Sanatatii, a transmis un mesaj autoritatilor locale sa stopeze internarile in cele 67 de unitati propuse pentru accesarea programului de dezvoltare a retelei de persoane varstnice, deoarece de la 1 aprilie 2011 aceste unitati nu vor mai putea beneficia de contracte cu casele de asigurari de sanatate si nu vor avea fondurile necesare pentru asigurarea unui act medical de calitate”, se arata in comunicatul transmis de Ministerul Sanatatii.

Printre cele 67 de spitale se afla si trei din judetul Botosani: Spitalul Darabani, Sanatoriul Guranda si Spitalul Trusesti. Pentru primele doua, autoritatile locale si judetene au facut demersuri pentru a fi pastrate ca spitale. Doar in privinta Spitalului din Trusesti lucrurile par sa se fi lamurit, acesta urmand sa devina camin de batrani.

«I-am jigni pe oamenii in varsta daca i-am duce la Guranda»

In schimb, presedintele Consiliului Judetean, Mihai Tabuleac a declarat ca nu exista nici un act normativ care sa „taie” de la finantare spitalele respective.

„Cu privire la Spitalul de la Darabani, cunosc faptul ca prin intermediul Consiliului Local s-a decis sa se comaseze cu Spitalul orasenesc Dorohoi si sa devina sectie exterioara a acestui spital. La Trusesti, prin Hotarare de Consiliu Local s-a decis sa se acceseze acest program special gestionat de Ministerul Muncii cu privire la caminele de batrani. In ceea ce ne priveste, am informat atat Ministerul Sanatatii, cat si Ministerul Muncii, ca a fost o eroare faptul ca au introdus in lista si Sanatoriul de la Guranda. I-am jigni pe oamenii in varsta daca am avansa o asemenea propunere, daca i-am duce sa stea in camin la Guranda, intr-un spatiu unde au fost internati bolnavi cronici cu TBC”, a precizat Mihai Tabuleac.

In urma cu cateva zile, si medicii pneumoftiziologi botosaneni declarau ca ar fi o mare eroare sa aduci oameni sanatosi, dar cu o sensibilitate datorata varstei, intr-o cladire in care, de ani de zile se cuibaresc bacili de tuberculoza rezistenti la tratamente.

«Cineva si-a propus o norma in ce priveste taierea de spitale in Romania»

Mai mult, presedintele CJ Botosani a spus ca zvonurile pe aceasta tema nu pot duce la nimic bun. „Sunt doar niste zvonuri lansate, e adevarat de la nivelul cel mai inalt, pentru ca se vede treaba ca cineva si-a propus o norma in ce priveste taierea de spitale in Romania. Ce spun unii in video-conferinta, ce spun altii in declaratii, exista cert o contradictie flagranta intre textul de act normativ si aceste spuse, reprezinta presiuni care nu fac altceva decat sa mai adauge motive de stres”, a mai declarat  Tabuleac.

www.evbt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.