• zăpezile abundente au făcut destule probleme • de peste 24 de ore, soseaua Piatra Neamt-Roman este închisă • zeci de scoli au pus lacăt pe usi • ambulantele ajung cu greu la solicitări • două autosanitare s-au răsturnat în nămeti • stratul de zăpadă măsoară cam 40 de centimetri • meteorologii anuntă că vine gerul •
Judetul Neamt, ca de altfel aproape toată tara, este de două zile sub asaltul nămetilor. Desi nemtenii au scăpat de codul portocaliu, necazurile nu i-au ocolit, nici pe cei care locuiesc în orase, dar mai ales pe cei de la tară, multe localităti din judet fiind rupte de lume din cauza drumurilor blocate. Si Piatra Neamt a fost închis într-o oarecare măsură, drumul către Roman, DN15, fiind blocat încă de duminică de la prînz. Din fericire, cu toate aceste probleme, nu au fost situatii medicale exceptionale care să ducă la mobilizarea jandarmilor ori a armatei, autoritătile nemtene răsuflînd usurate deocamdată din acest punct de vedere. Dar accesul salvatorilor la pacienti nu a fost unul deloc simplu, ambulantele făcînd fată cu greu drumurilor acoperite de zăpadă. Astfel, duminică după amiază, o ambulantă nu a putut ajunge la o gravidă dintr-un sat izolat din comuna Valea Ursului. A fost nevoie de interventia primarului din acea localitate care a deschis drumul autosanitarei cu un utilaj de deszăpezire către casa pacientei. Interventia s-a finalizat cu bine pînă la urmă. De asemenea, două transferuri la Iasi pentru tot atîtia pacienti cu infarct au fost realizate foarte greu, autosanitarele ocolind prin Bacău. Tot duminică după amiază, o ambulantă aflată în drum către o pacientă din Bîrgăuani a derapat si s-a răsturnat, dar echipajul nu a pătit nimic, iar masina a fost repusă pe roti si a plecat mai departe spre bolnavă. Acelasi lucru s-a întîmplat si luni dimineată, dar la Valea Ursului. O interventie mai dificilă a avut loc luni dimineată. În jurul orei 11.00 s-a cerut ajutor pentru un sugar de 4 luni, cu febră mare, din Războieni, sat Valea Albă. Accesul către acea localitate era imposibil, astfel încît Ambulanta a apelat la autorităti, cerînd interventia utilajelor de deszăpezire. După mai bine de 3 ore, medicii au ajuns în satul respectiv si au transportat copilul la spital. „Pînă acum nu am avut cazuri foarte grave si nici nu au existat solicitări la care să nu putem ajunge. Am ajuns peste tot, chiar dacă uneori cu ajutorul utilajelor de deszăpezire sau al autoritătilor locale. Au fost si solicitări care nu reprezentau urgente majore si am tinut legătura telefonic cu pacientii, astfel încît oamenii nu au mai fost adusi la spitale“, a precizat medicul Pusa Cretu, directorul medical al Ambulantei Neamt.
Nu este externat nici un pacient
Persoanele ce au nevoie de dializă, gravidele, sugarii etc care se află în aceste momente în spital nu vor fi externati pînă cînd starea drumurilor nu va reveni la normal. Toate unitătile sanitare sînt pregătite să ofere adăpost acolo unde situatia o impune si fiecare caz în parte este analizat înainte de externare. „Nu externăm decît dacă avem garantia că oamenii au posibilitatea de a ajunge acasă. Pentru pacientii cu risc, preferăm să-i mai tinem în spital pînă cînd vremea îsi va reveni. În plus, spitalul are două ambulante proprii cu care facem transportul pacientilor care sînt urgente si îi ducem si pe cei care nu reprezintă urgente, pentru acestia din urmă contracost. Sumele sînt modice, poate chiar mai mici decît un bilet de autobuz“, a declarat medicul Lucian Ciobotaru, managerul SJU Neamt. Angajatii Inspectoratului pentru Situatii de Urgentă au intervenit, în cursul zilei de ieri, pentru a transporta 8 bolnavi care aveau nevoie de dializă. „Solicitarea a venit în jurul orei 8,44 de la reprezentantii Directiei de Sănătate Publică, care ne-au cerut să intervenim pentru transportul unor persoane care necesitau dializa si trebuiau să ajungă în Piatra Neamt si Roman. Detasamentul Piatra Neamt a intervenit cu un echipaj de 5 pompieri si un autocamion de interventie cu tractiune 6X6, pentru preluarea unei persoanele bolnave din Vlădiceni, comuna Bîrgăoani. Echipajul a ajuns pînă în zona Baratca de unde au preluat bolnavul care fusese adus de primarul comunei cu un autoturism 4X4. Pe zona Roman, s-a intervenit cu 7 subofiteri, o ambulantă SMURD si o autospecială pentru a transporta 7 persoane din comunele Valea Ursului si Oniceni care urmau să facă dializă la centrul de specialitate din Roman. Autospeciala, cu o greutate de 25 de tone, a deschis drumul ambulantei spre bolnavi. Acestia au ajuns în conditii de sigurantă la centrele de dializă“, a declarat căpitanul Iulian Jugan, purtătorul de cuvînt al ISU Neamt. La întoarcere, pe raza localitătii Valea Ursului, pompierii au intervenit pentru deblocarea unui autoturism blocat în zăpadă. În masină se aflau 4 persoane. Ninsorile abundente din ultimele zile nu au afectat prea tare desfăsurarea activitătii la Spitalul Roman. Trei dintre doctorii care fac zilnic naveta de la Piatra Neamt la Roman, au ajuns la serviciu, făcînd ocol pe la Bacău, fiind vorba de medicii ortopezi Adriana Orzescu si Abdalla Abu Alika si ginecologul Elena Hanganu. „Activitatea s-a desfăsurat în conditii normale. Am luat o serie de măsuri prin care personalul care nu poate ajunge la program să fie înlocuit de colegii din alte ture“, a declarat directorul medical Daniela Nazaretian. Mai greu a fost cu rudele bolnavilor, ele neputînd ajunge la spital. „Sotul meu este operat de ulcer si am vrut încă de duminică să vin la spital, însă drumul la Stănita a fost blocat“, a spus Minodora Cărpusor, din Ghidion.
Scoli zăvorîte
Ieri după-amiază, în judet erau 14 localităti izolate din punct de vedere al comunicatiilor rutiere – Girov, Stefan cel Mare, Bîrgăuani, Dragomiresti, Făurei, Ruginoasa, Văleni, Dulcesti, Trifesti, Poienari, Bozieni, Oniceni, Mărgineni si Valea Ursului. Tot ieri, 19 scoli coordonatoare si 23 de structuuri (scoli de sate) au fost închise. Scolile coordonatoare închise sînt – Bîra, Boghicea, Stănita, Bălusesti, Liceul Tehnologic Valea Ursului, Oniceni, Pîncesti, Poienari, Bozieni, Văleni, Făurei, Ruginoasa, Dulcesti, Dragomiresti, Mărgineni, Bîrgăuani, Scoala „Dr. Emanuiel Rigler“ Stefan cel Mare, Tupilati si Girov. „Ce se va întîmpla cu aceste scoli vom decide marti, 7 februarie, la prima oră. Tinem legătura cu directorii, iar elevii vor fi anuntati despre deciza noastră prin SMS, e-mailuri si telefoane. Si la numărul de telefon înfiintat pentru a oferi informatii despre clasele pregătitoare si întîi – 0800816233 – oferim date despre starea unitătilor de învătămînt. Decizia de a le închide am luat-o pentru că nu se poate asigura transportul copiilor pentru că drumurile sînt blocate. Scolile ar fi putut oferi conditii normale pentru desfăsurarea actului didactic, dar nu vrem să expunem absolut nici un elev vreunui risc“, a declarat inspectorul general Luminita Vîrlan.
Se opreste ninsoarea, dar vine gerul
În ce priveste prognoza meteo pentru următoarele zile, specialistii nu prea ne dau vesti bune. Dacă pînă miercuri, 8 februarie 2012, sîntem sub avertizare cod galben de ninsori si intensificări ale vîntului, nici în următoarele zile vremea nu se îndreaptă. Nu va mai ninge, dar va fi ger si abia săptămîna viitoare se va resimti o usoară încălzirei. Ninsorile căzute în ultima vreme au făcut ca în întreg judetul stratul de zăpadă să măsoare circa 40 de centimetri. Vorbim de măsurători făcute în anumite conditii, în loc ferit de vînt. Ieri la prînz, în Piatra Neamt omătul era de 40 de centimetri, la Tîrgu Neamt, de 38 de centimetri, iar la Roman de 39 de centimetri. Pe Toaca stratul măsura 80 de centimetri. Astăzi, 7 februarie, cerul va fi acoperit, dar nu vor fi precipitatii. La prînz nu vor fi mai mult de -12 grade în termometre, iar peste noapte va fi ger pentru că se anuntă o minimă de -22 de grade Celsius. Miercuri rămînem cu cer acoperit, iar valorile termice se mai îmbunează numai cu cîteva grade. Maxima zilei este anuntată a fi de -10 grade, în timp ce noaptea vreo -16 grade. Cam aceleasi conditii sînt valabile în următoarele două zile. În intervalul 9-10 febriarie cerul va fi acoperit, iar maxima zilei va fi în jurul valorii de -9, -10 grade. Peste noapte termometrele vor indica -15 grade Celsius. Dacă previziunile făcute de specialisti se adeveresc, în week-end-ul viitor îsi va face aparitia soarele, ceea ce nu înseamnă că neapărat va fi si mai cald. Sîmbătă 11 februarie va fi o zi senină, cu soare, care va aduce temperaturi diurne de -8 grade, iar nocturnele vor fi în jur de -14 grade. Duminică valorile termice mai cresc cu numai un grad, iar minima noptii va fi de -13 grade. În cazul în care previziunile sînt exacte, abia de săptămîina viitoare vremea se îmbunează, si chiar este posibil ca peste zi să avem maxime putin sub limita înghetului, sau chiar pozitive, în timp ce minima noptii nu va mai coborî sub pragul de -10 grade. La începutul acestei săptămîni, lungimea zăporului era de 6,8 km pe sectorul cuprins între Viaductul Poiana Largului, pînă în aval 200 de metri de podul Ruseni (comuna Poiana Teiului). Grosimea gheturilor este de 2,5 km. Pe sectorul cuprins între podul Săvinesti si 500 de metri în amonte de podul Frumosu (comuna Farcasa), pe o lungime de 4,5 km, rîul prezintă aglomerări de gheturi cu grosimi de pînă la un metru si jumătate, alternînd cu canal dezghetat cu lătimi de la 1 la 3 metri pe 30 – 35% din sector.