spot_img
spot_img
1.3 C
Vaslui
27-nov.-2024
spot_img
spot_img

UPDATE: Paznicul nea Costică de la Protecția Copilului s-a ales cu mandat de arestare preventivă

- Advertisement -

UPDATE: Aseară, la finalul ședinței de judecată, magistrații Tribunalului Vaslui au decis să emită, pe numele lui Constantin Nechita, mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile. Bărbatul a fost acuzat, de procurorii DNA, de trafic de influență în formă continuată. Astfel, paznicul de la Bârlad se alătură fostului șef de județ, Dumitru Buzatu, în arestul IPJ Iași. Decizia Tribunalului Vaslui nu este definitivă și poate fi contestată în termen de 48 de ore. Altfel spus, ambii au o șansă să scape de arestul preventiv dacă vor convinge instanța Curții de Apel Iași.

SE SPARGE GAȘCA… DNA-ul a intrat în cuibul șpăgarilor de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui! Primul care a picat este paznicul de la Complexul de Servicii Comunitare nr. 2 din Barlad, care, în doar câteva luni, a produs o șpagă de un 1,5 miliarde de lei vechi. Dacă acest individ, din postura meschină de portar, a reușit această „performanță”, nici nu vrem să ne gândim cam ce șpăgi se tranzacționează prin această Direcție, care s-a aflat ani la rând sub patronajul lui Buzatu. Așa cum arată procurorii DNA, rețeaua lui Constantin Nechita (nea Costică) era una foarte complexă, formată din funcționari din cadrul instituției cu care acesta reușea „performanțe” notabile. Portarul, pe lângă faptul că dădea atestate de asistent maternal și aranja ploile pentru plasamentul familial al minorilor, a reușit să facă rost să certificate de încadrare în grad de handicap, bineînțeles cu obținerea de pensii de invaliditate. Ziarul Vremea Nouă a scris despre certificatele false de handicap, despre orbi închipuiți, care obțineau ilegal aceste drepturi. Iată că nea Costică era vârful de lance al funcționarilor DGASPC, iar așa cum spun procurorii în referatul de arestare, nea Costică, portarul, era un soi de șef de „relații cu publicul” în toată rețeaua, obținând, contra-cost, orice document de care era nevoie. Din 23 de astfel de „intervenții”, procurorii au stabilit că nea Costică gestiona o adevărată mină de aur, care a produs 95.700 lei și 8.700 euro. Pentru a culege probele, procurorii au răscolit 25 de locații de pe raza județelor Vaslui și Galați. Pe lângă nea Costică, reținut ieri, și propus pentru arestare preventivă, alte 22 de persoane au calitatea de suspecți în dosar, acuzați fiind că au cumpărat influență prin intermediul portarului Constantin Nechita.

Nechita Constantin

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 14 noiembrie 2023, a inculpatului Nechita Constantin, angajat al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, în formă continuată. În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt: În perioada 2019-2022, inculpatul Nechita Constantin, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins și primit de la 23 de persoane sume semnificative de bani, totalizând 95.700 de lei și 8.700 de euro, pentru a-și exercita influența pe care acesta ar fi lăsat să se înțeleagă că ar avea-o asupra unor funcționari publici din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui sau din cadrul altor instituții publice. Sumele de bani respective ar fi fost pretinse și primite de inculpat pentru “a rezolva” diversele solicitări ale persoanelor respective, referitoare la angajarea în cadrul DGASPC Vaslui sau în cadrul altor instituții publice, acordarea atestatelor de asistent maternal, acordarea plasamentului familial al minorilor, aprobarea dosarelor de încadrare în grad de handicap și obținerea pensiilor de invaliditate. Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală. La data de 15 noiembrie 2023, inculpatul Nechita Constantin urmează să fie prezentat Tribunalului Vaslui cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile”, au transmis reprezentanții Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

Directorii Protecției Copilului tac mâlc!

Dragoș Cazacu

Reporterii Vremea Nouă au încercat să obțină detalii despre modul cum opera nea Costică, portarul, însă directorul instituției, nimeni altul decât pescarul care îi punea râme în undiță lui Buzatu, în ziua în care s-a luat celebra șpagă de 1,25 milioane lei (noi), Dragoș Cazacu, nu a oferit nicio informație. Purtătorul de cuvânt DGASCP s-a limitat la a ne spune că instituția acordă tot sprijinul procurorilor, dar a mai ținut să precizeze că la sediul central al Direcției nu s-a făcut niciun soi de percheziție. E greu de crezut că nea Costică acționa singur și cu siguranță rețeaua este mult mai vastă decât așa cum o descriu procurorii la prima mână. Cercetările se vor opri aici, fiindcă este posibil ca, la un moment dat, să se facă anumite conexiuni cu dosarul lui Buzatu. Să nu uităm că artizanul șpăgilor lui Buzatu, care este și el implicat în dosarul mitei de 1,25 milioane lei (noi) este Ion Buruiană, nimeni altul decât cel care a fost ani la rând director al DGASPC Vaslui.

Ioan Buruiană

22 de persoane, care au dat șpăgi paznicului Nichita, ca să le „rezolve” angajările, plasamentele minorilor sau obținerea atestatelor, sunt suspecte în dosar

„În cauză se desfășoară acte de urmărire penală față de alte 22 persoane, persoane fizice, având calitatea de suspecți pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență. Anterior, în cursul zilei de 14 noiembrie 2023, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, au fost efectuate percheziții domiciliare în 25 locații, situate pe raza județelor Vaslui și Galați. În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție. Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție. Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”, au mai precizat procurorii DNA, referitor la cazul portarului DGASPC Vaslui, bârlădeanul Constantin Nechita, acuzat de trafic de influență contra unor șpăgi uriașe, în valoare totală de aproape 1,5 miliarde de lei vechi.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

  1. STATUL IMPERB FUNCȚIONEAZĂ ASTFEL…NU VĂD NU AUD NU VORBESC…NOROC CU PRESA…ABIA ATUNCI STATUL BĂIGUIE JUSTIFICĂRI LEȘINATE. ASA ESTE CU DGASPC urile DIN TOATĂ ȚARA. CONIVENȚE PE RELAȚIA CU CJne. PT CA ACI SUN BANI…CEA MAI MARE CONSUMATOARE DE RESURSE, UN BORCAN CU MIERE PENTRU TOȚI BUZAȚII ȘI OAMENII LOR DE CASĂ

  2. E jale ce e si la vaslui nu numai la bîrlad să pice toți ca e caracatița lui Buzatu ăsta a adus vasluiul la sapa de lemn trebuie schimbați toți ca să mai putem face ceva

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.