spot_img
spot_img
6.2 C
Vaslui
19-ian.-2025

Ne pleacã medicii!

- Advertisement -

EXOD Tot mai multi medici vasluieni vor sã lucreze în strãinãtate, în timp ce colegii rãmasi în tarã trebuie sã le preia acestora si atributiile. În contextul în care la sfârsitul anului 2010 un numãr de 100 de medici vasluieni si-au exprimat dorinta de a lucra în strãinãtate, sistemul sanitar vasluian ar putea intra în curând în colaps!

O statisticã realizatã de Colegiul Medicilor Bucuresti, un numãr de 2779 de medici au solicitat în 2010 Colegiilor Medicilor Judetene certificate profesionale curente (good standing) pentru a putea lucra în strãinãtate. Cel mai mare numãr de medici care doresc sã emigreze a fost înregistrat în Bucuresti – 947, urmat de Cluj – 403, Iasi – 253, Timis – 202. Medicii au declarat ca fiind cele mai frecvente destinatii: Franta, Marea Britanie si Germania. Cei mai multi medici care au solicitat certificate profesionale sunt din specialitatea Medicinã Generalã/Medicinã de Familie, urmate de Chirurgie Generalã si Anestezie Terapie Intensivã. La sfârsitul anului 2010, un numãr de 100 de cadre medicale din judetul Vaslui îsi manifestaserã intentia de a obtine un certificat de conformitate, documentul în baza cãruia pot profesa în orice tarã din Uniunea Europeanã.

Medicii se plâng cã nu au conditii de lucru

Conform datelor prezentate de Colegiul Medicilor, în judetul Vaslui au fost eliberate 20 certificate, dintre care pentru Franta – 11, Marea Britanie – 4 si Germania – 2, însã sunt semnale ca numãrul “halatelor albe” care doresc sã pãrãseascã sistemul sanitar românesc este mult mai mare. “Dupã Revolutie când s-au deschis granitele nu era an în care sã nu primesc tot felul de oferte din partea spitalelor din strãinãtate pentru a merge sã profesez acolo. Din Franta am fost de cele mai multe ori “curtat”, însã au trecut anii tot cântãrind ofertele, foarte bune de altfel, dar dupã ce mi-am întemeiat o familie, mi-am spus cã niciunde nu e mai bine ca acasã, apoi am participat doar din curiozitate la târgurile de joburi pentru medici. Este greu sã fii medic în România, nu numai din cauza salariilor, ci din cauza faptului cã nu avem aparaturã, materialele sanitare si medicamentele necesare cu care sã ne facem meseria ca la carte. Dacã aceste lucruri s-ar remedia, niciun medic nu ar mai dori sã plece în afara tãrii”, precizeazã un medic vasluian. În repetate rânduri, Colegiul Medicilor de Familie a atentionat asupra faptului cã fondurile alocate sãnãtãtii se situeazã la nivelul tãrilor din lumea a treia, considerând cã resursele bugetare ar trebui sã se situeze la nivelul de 8-10% din PIB.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.