FÃRÃ FRUCTE Asteaptã mere, dar au sanse mici sã le primeascã. Desi li s-a promis câte un fruct în fiecare zi, elevii din clasele I-VIII nu au beneficiat pânã acum de niciun mãr!
Din luna noiembrie, elevii vasluieni ar trebui sã primeascã drept gustare mere la scoalã! Doar în judetul Vaslui, ar putea beneficia de aceastã mãsurã peste 45.000 de elevi din clasele I-VIII, cheltuielile doar pentru consumul de fructe în scoli se vor ridica la 8,5 miliarde lei vechi, bani care vor fi alocati din fondurile europene primite la nivel central. Programul de încurajare a consumului de fructe în scoli vizeazã distribuirea de mere pentru elevii din clasele V-VIII, din unitãtile scolare vasluiene de stat si private. Numai cã autoritãtile locale, desi doresc implementarea grabnicã a programului bat pasul pe loc. Din lipsa banilor, se pare! “La nivelul comunei Puscasi trebuie sã asigurãm mere pentru un numãr de 372 de elevi. Întrebarea este cã nu avem cele 63 de milioane de lei si nici nu stiu de unde sã le luãm! Cu toate cã aceastã sumã se recupereazã prin APIA, am înteles cã trebuie sã acordãm un avans pe care la fel nu îl avem. Am racolat un om care are fermã la Laza, însã vã spun: nu avem niciun leu de scrumbie! Va fi greu pentru noi. Pentru lapte si corn s-a ocupat CJ, care se ocupa de licitatii si de distributie, acum pentru noi este o sarcinã în plus. Nu am vorbit cu frunizorul, însã am înteles cã merele trebuie sã îndeplineascã niste conditii: sã fie livrate curate. Sincer, mi-e cam fricã de programul acesta, prea multe cerinte sunt de îndeplinit!”, ne-a declarat Nicolaie Ignat, primarul comunei Puscasi. Cu alte cuvinte, autoritãtiel se tem cã nu vor avea fonduri pentru implementarea programului, iar sperante cã vor fi ajutati cumva sunt mici. “Pentru anul scolar 2010 -2011 se vor acorda gratuit mere, în limita valorii zilnice de 0,3 lei/elev, pentru o perioadã de maximum 93 de zile de scolarizare, începând cu luna noiembrie 2010. Limita valoricã cuprinde pretul integral de achizitie a fructelor, inclusiv taxa pe valoare adãugatã, cheltuieli de transport, distributie si depozitare a acestora dupã caz conform Ordonantei de urgentã nr. 24/2010”, a precizat Petru Botez, directorul executiv al APIA Vaslui. Scopul acestui program este de a crea obiceiuri alimentare sãnãtoase în rândul copiilor, având în vedere cifrele care demonstreazã faptul cã obezitatea infantilã este în crestere si devine un fenomen îngrijorãtor la nivel national.
Producãtorii ar intra în program!
În livezile din Vaslui cresc sub soare mere perfecte, exact asa cum cer europenii. Doar cã pânã acum nu le-a comandat nimeni, desi producãtorii de mere se aratã chiar interesatI de ofertã. “Este convenabil dacã este sã luãm în calcul faptul cã într-un kilogram ar intra cam 10 mere, care se încadreazã în mãrimea solicitatã conform HG 905/2010, deci pot fi asigurate fãrã probleme. Nici pretul hotãrât de guvern nu este mare, întrucât pentru 0,3 lei/ kg este inclusã distributia, pãstrarea pretului pânã în primãvarã, cheltuieli cu pãstrarea merelor în conditii optime. Cei care vor livra merele în scoli vor trebui sã aibã în vedere si mãrimea merelor, ceea ce va însemna o muncã în plus la sortarea lor. Momentan nu am primit nicio ofertã”, ne-a declarat Florin Manea, producãtor de mere vasluian. Elevii ar trebui sã primeascã la prânz un mãr perfect. Trebuie sã aibã în jur de 250-300 de grame, sã nu aibã pete si sã reziste la transport.
Încã un pas pentru alimentatie sãnãtoasã
Si directorii de scoli sunt de acord cu promovarea consumului de fructe în scoli, în detrimentul fast-food. “În institutia noastrã vor beneficia de mere un numãr de 940 de elevi. Este un lucru benefic, însã din câte am înteles, nu trebuie consumate odatã cu laptele si cornul. Îmi amintesc cã în urmã cu 22 de ani, scoala noastrã a gãzduit un simpozion international al medicilor stomatologi în cadrul cãruia s-a subliniat importanta consumului de fructe mai ales pentru sãnãtatea dintilor”, a precizat Dumitru Busuioc, directorul Scolii nr. 5 Vaslui. De asemenea, elevii sunt încântati de ideea cã vor primi în “pachetelul” zilnic si un fruct, chiar dacã mãrul nu se numãrã printre fructele preferate în cazul unora. “Mi-ar plãcea sã primim alte fructe decât cele care cresc în copacii din grãdina noatrã, dar nu e posibil”, ne-a spus o elevã de la Scoala din Munteni de Jos.