spot_img
spot_img
5.1 C
Vaslui
29-nov.-2024
spot_img
spot_img

Nasterea Maicii Domnului, traditii si obiceiuri!

- Advertisement -

PRIMA SÃRBÃTOARE A TOAMNEI ….Pe 8 septembrie, crestinii ortodocsi sãrbãtoresc Nasterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Micã. În aceastã zi, Preasfintitul Pãrinte Ignatie, Episcopul Husilor, va oficia Sfânta Liturghie la Mãnãstirea „Alexandru Vlahutã”, Protopopiatul Bârlad, cu prilejul hramului sfântului asezãmânt.

Nasterea Maicii Domnului, cunoscutã în popor drept Sfânta Maria Micã, este prima sãrbãtoare din cursul anului bisericesc, care a început la 1 septembrie, si totodatã cea mai mare sãrbãtoare a toamnei. Fecioara Maria s-a nãscut într-o familie de crestini, Ioachim si Ana. Acestia, desi înaintati în vârstã, s-au rugat cu tãrie pentru a avea un prunc. Traditia spune cã Îngerul Gavriil i-a vestit cã ruga lor a fost ascultatã si cã Dumnezeu le va da cel mai de pret dar, un prunc, ales al Domnului, pe care au botezat-o Maria. Nasterea Maicii Domnului (8 septembrie), Intrarea în bisericã (21 noiembrie), Buna Vestire (25 martie) si Adormirea Maicii Domnului (15 august) sunt cele patru mari sãrbãtori crestine închinate Sfintei Fecioare Maria, Nãscãtoarea de Dumnezeu.

Ce este complet interzis sã faci pe 8 septembrie

Potrivit traditiei populare, la sãrbãtoarea Nasterii Maicii Domnului, ca de altfel ca la orice mare praznic, nu se fac treburi gospodãresti, nu se spalã rufe, nu se face curãtenie în casã, ca sã nu se atragã rãul. De asemenea, este complet interzis sã aprinzi focul în casã, chiar dacã este frig, pentru cã vei atrage boala si ghinionul. Femeile nu au voie sã coasã ori sã spele rufe. Bãrbatii, în schimb, nu au voie decât sã dea mâncare si apã la pãsãrile si animalele din curte.

Nu se face treabã nici pe 9 septembrie.

De altfel, pe 9 septembrie este marcatã ziua pãrintilor Maicii Domnului, si anume Ioachim si Ana. Totodatã, începând cu data de 8 septembrie, nu se mai culeg plante medicinale, deoarece se considerã cã nu mai au putere vindecãtoare. În popor se spune cã în aceastã zi vor fi ascultate mai ales rugãciunile femeilor care vor sã aibã copii, dar si ale celor însãrcinate, pe care Maica Domnului le va ajuta sã aibã o nastere usoarã. Si cei care vor sã se cãsãtoreascã se pot ruga în aceastã zi Maicii Domnului, ca sã-si gãseascã perechea potrivitã.

Ce trebuie sã faci de Nasterea Maicii Domnului

Pe vremuri, de Sfânta Maria Micã, bunicile aprindeau o candelã, pentru a preamãri numele Maicii Domnului, dar si pentru a alunga spiritele rele. Totodatã, se rugau pentru a rãmâne însãrcinate, apoi pentru a naste un copil sãnãtos. De altfel, Fecioara Maria este protectoarea tuturor mamelor. Nu uitau nici de sufletele celor morti si dãdeau de pomanã struguri si prune pentru cei plecati în lumea de dincolo.

Cui spunem „La multi ani pe 8 septembrie

Pe 8 septembrie,  spunem „La multi ani” celor care poartã prenumele Maria si derivatele sale. Acest prenume provine din iudaicã si înseamnã „cea îndrãgitã”, „cea iubitã”. Peste 2,2 milioane de români îsi serbeazã onomastica, de sãrbãtoarea Sfintei Maria, iar aproximativ 1,8 milioane sunt femei.  De Sfânta Maria îsi serbeazã onomastica si bãrbatii care poartã numele Marian sau Marin.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

  1. Ortodoxismul are ca valoare primara (una din cele 3) LIBERUL ARBITRU.
    Povestea cu ….E INTERZIS…e doar pt cei care nu gandesc sau nu cunosc aceste principii de baza ale crestinismului.

    REFORMULAT:

    Biblia te invata ce sa faci si nu ce sa NU faci. Esti liber sa aplici invatamintele asa cum le intelegi, urmand exemplul pozitiv din Biblie.

    • Ce pățiși ? 😀
      Te simți cu musca de te-ai trezit sa dai explicații la bazaconiile pe care trebuie sa le faci acolo ?
      Nu ne interesează 😛

    • Deșteptule, Biblia te învață exact ce să NU faci. Spre exemplu cele zece porunci pun aproape toate accentul pe NU în ele:

      1. „Eu sunt Domnul, Dumnezeul tău. Să NU ai alți dumnezei afară de mine.”
      2. Să NU-ți faci chip cioplit, nici vreo înfățișare a lucrurilor care sunt sus în ceruri, sau jos pe pământ, sau în apele mai de jos decât pământul. Să NU te închini înaintea lor și să NU le slujești.”
      3. „Să NU iei în deșert Numele Domnului, Dumnezeului tău; căci Domnul NU va lăsa nepedepsit pe cel ce va lua în deșert Numele Lui.”
      4. „Adu-ți aminte de ziua de odihnă, ca s-o sfințești.”
      5 „Cinstește pe tatăl tău și pe mama ta, pentru ca să ți se lungească zilele în țara, pe care ți-o dă Domnul, Dumnezeul tău.”
      6. „Să NU ucizi.”
      7. „Să NU preacurvești.”
      8. „Să NU furi.”
      9. „Să NU mărturisești strâmb împotriva aproapelui tău.”
      10. „Să NU poftești casa aproapelui tău; să NU poftești nevasta aproapelui tău, nici robul lui, nici roaba lui, nici boul lui, nici măgarul lui, nici vreun alt lucru care este al aproapelui tău.”

      După tine, deșteptule, probabil ar trebui să fie schimbată biblia că e prea negativistă sau toxică prin atâtea cuvinte de NU în porunci. A ajuns astăzi lumea să intre în războaie tocmai datorită tinerilor răsfățați și nedisciplinați, plini de pozitivism inutil și de visare individuală.

      Ia loc, ai nota 3 la disciplina Religie – 1 punct din oficiu iar 2 puncte sunt de la Dumnezeu căci măcar ai credință și râvnă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.