spot_img
spot_img
4.9 C
Vaslui
19-ian.-2025

Născută pentru talent…

- Advertisement -

• Mădălina Luca, tînăra din Roman care a uimit o tară întreagă la emisiunea „Românii au Talent“ de la PRO TV a urmat cursurile Scolii de Artă din Roman • în 2003, „Monitorul de Roman“ a descoperit harul naistei, după ce copila, de 11 ani pe atunci, s-a întors cu locul l de la Olimpiada natională de muzică • „Mi-a plăcut să fac totul bine pînă la capăt, stiam că doar atunci cînd faci ceva cu pasiune si dăruire, rezultatele si răsplata sînt pe masură“, a spus Mădălina Luca •

Mădălina Luca, tînăra naistă care a cucerit inimile tuturor la emisiune „Românii au Talent“, a fost „descoperită“ de „Monitorul“ încă din 2003, care a intuit că micuta, la acea vreme doar de 11 ani, va deveni un mare artist. Mădălina Luca a „bătut“ la portile Scolii de Artă Roman în 1999, cînd doar lacrimile si vointa micutei au făcut să fie primită la clasa de nai coordonată de maestrul Valentin Purice. Nimeni nu a avut de pierdut si în 2003 a devenit cea mai tînără performeră a Olimpiadei Nationale de Muzică. Pusă pe fapte mari, Mădălina a obtinut si un loc I pe tară la „Concursul preliceal de interpretare instrumentală“, după ce, în prealabil, s-a calificat, de pe acelasi loc, în urma unui concurs care s-a tinut la Piatra Neamt. Pe atunci, Mădălina Luca era o fetită firavă si emotivă, care a absolvit clasa a VII-a la Scoala nr. 7 Roman, cu „zece pe linie“, si-a văzut un vis împlinit, pentru care s-a luptat din răsputeri, încă de la-nceput. „Mădălina a venit la Scoala de Artă pe cînd era în clasa a III-a si a spus că doreste să se pregătească la clasa de nai, care este un instrument destul de greu, mai ales pentru o fată. Un copil talentat si desi era prea mică, am vorbit cu domnul profesor Valentin Purice, pe care l-am rugat să se ocupe de ea, asa, peste normă, si în prezent, desi este elevă la Liceul de Artă din Piatra Neamt ne-a făcut această frumosă surpriză“, a spus profesorul Viorel Vanzariuc, directorul Scolii de Artă Roman. După nenumărate ore de muncă alături de profesorul Valentin Purice, au apărut si performantele, chiar mai devreme decît se asteptau si dascălii săi, si colegii de clasă si, mai ales, părintii acesteia, Petrică si Maria Luca, „îngerii săi păzitori“ care au înteles-o si au sustinut-o cu tot ce a fost nevoie pentru asemenea reusite.

Talent, mostenit de la bunic

Mădălina a copilărit în Roman si pe meleagurile natale ale părintilor săi, în localitatea Rediu, comuna Bîra. „Viata a fost darnică cu mine pentru că la vîrsta de 15 ani m-am hotărît să urmez Liceul de Artă din Piatra Neamt si nasii mei mi-au deschis larg usa casei lor, unde stau si acum, si mi-au oferit tot ceea ce am nevoie pentru a mă simti ca acasă. Astfel, pot spune că am o a doua familie. Dacă adolescenta mi-am trăit-o la Piatra Neamt, copilăria mi-am petrecut-o în două medii: la bunici si acasă, la Roman, cu părintii si sora mea mai mare. Am avut o copilărie fericită, cu năzbîtiile caracteristice vîrstei, o copilărie din care nu a lipsit jocul dar nici scoala nu a fost neglijată, părintii avînd grijă să împac utilul cu plăcutul. Îmi amintesc că-mi plăcea să dansez, fapt pentru care făceam parte din trupa de dans modern a scolii, trupa în care am activat pe tot parcursul anilor de gimnaziu. M-am implicat în toate activitătile scolare si extrascolare si îmi plăcea să fac totul bine pînă la capăt, stiam că doar atunci cînd faci ceva cu pasiune si dăruire, rezultatele si răsplata sînt pe măsură. Mi-e dor de întreaga mea copilărie, dar mai ales mi-e dor de timpul pe care îl aveam atunci, timp care părea infinit si care îmi permitea să fac tot ceea ce-mi plăcea, timp de care acum nu mai dispun si de care am mare nevoie“, a spus Mădălina Luca. Aceasta a mai spus că talentul l-a mostenit de la întreaga familie, însă aptitudinile de instrumentistă le mosteneste de la bunicul său care cînta la vioară. „Studiul aprofundat la nai a început abia în clasa a IX-a, cînd m-am înscris la Liceul de Artă «Victor Brauner» din Piatra Neamt, liceu în care învăt si acum si îl am ca profesor îndrumător pe domnul Leonid Ciobanu. După terminarea liceului, intentionez să urmez Conservatorul din Bucuresti, după care un master, dacă nu în tară, undeva în străinătate. Cam asa arată planurile mele pentru următorii sase sau sapte ani. Bineînteles că mi-ar plăcea ca pe parcursul acestor ani să continui să profesez, să fac ceea ce stiu mai bine: să cînt si să transmit. Îmi place să fiu pe scenă si sînt de părere că aceasta este hrana artistului. Pentru mine nu există satisfactie mai mare decît aceea de a fi pe scenă si de a-mi fi răsplătită munca prin aplauze. Orice aparitie este ca un act de desăvîrsire a artistului, orice aparitie apreciată, te face mai demn de a te numi artist“, a mai spus Mădălina Luca.

Mentori de marcă

Mădălina apreciază o serie de artisti dar i-ar plăcea să detină tehnica lui Damian Drăghici si a lui Boris Rudenco si sensibilitatea si ingeniozitatea lui Gheorghe Zamfir. Pentru tînără „Românii au talent“ reprezintă o sansă de a se afirma, considerînd aceasta competitie, „un tren în care s-a decis să se urce chiar în ziua preselectiei“. Doar la insistentele surorilor sale s-a hotărît să participe la concurs. „Toată ziua m-am frămîntat, nestiind ce să cînt. Mă hotărîsem la o piesă, mai exact o doină . Eram convinsă că asta o să cînt, pînă cînd, înainte de a intra pentru auditie, am schimbat brusc piesa, la îndemnul mamei unei prietene, care de asemenea a participat la preselectie. Se pare că a fost o alegere reusită în final, căci piesa aleasă m-a adus în cele din urmă în semifinală. Nu stiu ce as face cu banii dacă ar fi să cîstig. Întîi de toate mi-as plăti studiile si mi-as face o operatie la ochi, căci de la vîrsta de trei ani port ochelari pentru corectarea strabismului. De asemenea, i-as ajuta pe ai mei să-si facă o casă la tară, pentru că asta îsi doresc cel mai mult“, a mai precizat Mădălina Luca.

www.monitorulneamt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.