spot_img
spot_img
7.1 C
Vaslui
19-ian.-2025

Nãpasta care a lovit judetul!

- Advertisement -

Veste rea pentru zootehnistii vasluieni:se pare cã boala limbii albastre a ajuns si în judetul Vaslui

ALARMÃ Boala limbii albastre la rumegãtoare a ajuns se pare si în judetul Vaslui, fiind suspiciuni cã la Vutcani mai multe animale s-ar fi îmbolnãvit cu aceastã boalã. În cazul în care suspiciunile se confirmã, sectorul zootehnic din judetul Vaslui ar primi o grea loviturã, prin instituirea carantinei, timp de doi ani de la eradicarea purtãtorilor bolii, dat fiind cã în aceastã perioadã este interzis atât exportul de animale, cât si miscarea acestora, ori organizarea de târguri, oboare sau expozitii. Chiar dacã boala nu este periculoasã pentru om, atât carnea, cât si laptele provenit de la animalele bolnave putând fi consumate, în schimb, procentul de morbiditate, în special la specia ovine, poate ajunge si la 100% din efectiv.

În comuna Vutcani au fost descoperite animale bolnave, existând suspiciuni cã ar fi contactat virusul BlueTongue (BT). Deocamdatã, au fost prelevate analize de la animalele bolnave, dar suspiciunile existentei unui focar de boala limbii albastre sunt foarte serioase, din câte se pare, asteptându-se doar confirmarea aparitiei unui focar de epidemie în zona Vutcani. “Nu putem confirma aparitia unui focar de Bluetongue la Vutcani, dar, într-adevãr, existã, în zona respectivã, suspiciuni de îmbolnãvire a unor animale cu acest virus, asteptându-se rezultatul analizelor prelevate. Dacã acest focar de epidemie se confirmã, ANSVSA va anunta acest lucru printr-un comunicat. Deocamdatã, noi am luat mãsurile de profilaxie si restrictie a circulatiei animalelor si am organizat întâlniri de informare cu medicii veterinari si crescãtorii de animale din judet”, a declarat Traian Petcu, directorul DSVSA Vaslui. Pentru zootehnistii vasluieni, confirmarea unui focar de epidemie cu aceastã boalã în judet este o grea loviturã, dat fiind faptul cã mãsurile de carantinã care se impun sunt foarte aspre, fiind interzis atât exportul de animale în alte tãri, dar si restrictia circulatiei animalelor provenite din zonele cu BT, ori organizarea de târguri, oboare sau expozitii de animale în zonele respective. Mai mult decât atât, carantina este pe o perioadã foarte lungã, respectiv timp de doi ani nu de la aparitia ultimului caz de îmbolnãvire cu BT, ci de la eradicarea insectelor, respectiv a tântarilor, purtãtori ai acestei boli.

Din zonã de supraveghere, judetul Vaslui va deveni focar, respectiv zonã de prevenire si monitorizare

Dupã ce primele cazuri de îmbolnãviri a animalelor cu boala limbii albastre au apãrut la Buzãu, epidemia de BT s-a extins relativ repede si în judetele Prahova, Brãila si Vrancea. Din cauza aparitiei de cazuri de boalã a limbii albastre la animale în Vrancea, zilele trecute, marea parte a judetului Vaslui a fost declaratã drept zonã de protectie si monitorizare, partea de nord a judetului fiind încadratã în categoria zonã de supraveghere. Conform normelor ANSVSA, pe o razã de 25km în jurul locatiei în care au fost confirmate cazuri de îmbolnãviri cu BT se instituie carantinã pentru focar de infectie, pe o razã între 25 si 100 km – zonã de protectie si monitorizare, si între 100 si 150 km – zonã de supraveghere. Mãsurile de carantinã sunt foarte stricte, interzicându-se exportul animalelor atât din focarul de infectie, cât si din zona de protectie, dar si restrictia circulatiei animalelor în aceste zone. În plus, dacã la bovine, în afara problemelor legate de scãderea productiei de lapte si a greutãtii animalului, animalele au sanse de vindecare, în cazul ovinelor sau caprinelor, odatã cu primele semne de îmbolnãvire, singura solutie este sacrificarea animalelor, dat fiind cã morbiditatea din cauza acestei boli poate afecta întreg efectivul din exploatatie. Pentru fermierii vasluieni, confirmarea focarului de infectie de la Vutcani ar fi o loviturã foarte grea, cu atât mai mult cu cât activitatea în sectorul agrozootehnic era în plin avânt în ultimii ani. Nu este vorba doar de pierderile datorate eventualelor sacrificãri sau scãderii a productiei de lapte, ci, în special, din cauza interzicerii exportului sau vânzãrii în alte zone ale tãrii de animale vii, inclusiv a celor de rasã. Si, din pãcate, carantina instituitã este pe o perioadã de minim doi ani de la aparitia primelor îmbolnãviri!

Ce este si cum se manifestã boala limbii albastre?

Bluetongue, boala limbii albastre, este cauzatã de un virus transmis de o specie de insecte hemofage, tântari, si nu prin contact direct între animale, afectând toate speciile de rumegãtoare, bovine, ovine, caprine sau cabaline. Boala limbii albastre nu se transmite la om, prin contact direct cu animalul bolnav, iar consumul de lapte sau carne provenite de la animalele infectate nu afecteazã sãnãtatea omului. În schimb, aceastã boalã poate provoca daune importante crescãtorilor de animale, cu atât mai mult cu cât nu existã tratament specific, animalele fie se vindecã în 7 – 10 zile, fie mor, morbiditatea putând ajunge uneori chiar si pânã la 100% din efectiv. Principalele semne ale bolii sunt hipertermia, salivatia excesivã care, treptat, se transformã în secretii mucopurulente, si aparitia de cruste uscate la nivelul nãrilor si botului. Ulterior, apar edeme pe buzele, fata sau urechile animalelor, inclusiv hemoragii la nivelul mucoaselor din zona capului, urmate de umflarea limbii animalului, lucru care duce la respiratie foarte dificilã. Din cauza dificultãtilor de hrãnire, animalele slãbesc progresiv, iar productia de lapte scade pânã la încetare. Singurele mãsuri care se pot lua pentru prevenirea bolii, dat fiind cã nu existã nici vaccin, nici tratament specific acestei boli, constã în dezinsectii periodice pentru distrugerea tântarilor purtãtori ai bolii. În plus, trebuie respectate regulile sanitar-veterinare si de zooigienã privind popularea, exploatarea si transportul animalelor vii. În cazul aparitiei primelor semne de boalã, a mortilor suspecte a animalelor sau a tãierilor de necesitate, proprietarii de animale sunt obligati sã anunte imediat medicul veterinar.

Expo Zoo Agroind – amânat din cauza epidemiei

Editia a XIV-a a traditionalei manifestãri Expo Zoo Agroind Vaslui, ce urma sã aibã loc în perioada 6 – 7 septembrie, a fost amânatã din cauza epidemiei de boala limbii albastre, care se manifestã în mai multe judete din tarã. Amânarea celei mai mari expozitii de animale din Moldova a fost fãcutã la recomandarea DSVSA, un principal motiv fiind restrictiile impuse cu privire la circulatia animalelor. La sfârsitul sãptãmânii urmãtoare, la Vaslui, odatã cu Bâlciul anual, urma sã aibã loc cea de-a XIV-a editie a traditionalei manifestãri Expo Zoo Agroind Vaslui, în cadrul cãreia se organizeazã cea mai mare expozitie de animale de rasã din Moldova. Din pãcate, din cauza epidemiei de Bluetongue, boala limbii albastre, care afecteazã mai multe judete din tarã, si a restrictiilor de circulatie a animalelor impuse, DSVSA a recomandat amânarea acestui eveniment. Organizatorii, OARZ, Primãria municipiului Vaslui si Prefectura judetului au decis sã tinã cont de recomandãrile sanitar-veterinare si sã amâne manifestarea la o datã ce va fi stabilitã ulterior. La Expo Zoo Agroind Vaslui era asteptatã venirea, pe lângã zeci de crescãtori de animale din întreg judetul cu cele mai frumoase exemplare de ovine, caprine sau bovine, si altii din Iasi, Botosani sau Galati, dar si invitati din ministerul Agriculturii, a conducerii federatiei nationale OvisMold, al cãrui vicepresedinte, Ioan Agafitei, era de altfel unul dintre organizatori, sau membri ai Federatiei Nationale a Crescãtorilor de Ovine si Caprine din Republica Moldova. Din cauza faptului cã restrictiile datorate epidemiei împiedicã organizarea expozitiei de animale, s-a decis ca întreaga manifestare, deci inclusiv participarea producãtorilor sau distribuitorilor de utilaje agricole sau produse agroalimentare, sã fie amânatã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.