spot_img
spot_img
8.1 C
Vaslui
27-ian.-2025

Muzeul „Vasile Pârvan”, prezent la expozitia arheologicã din Italia „Dacia. Ultima frontierã a romanitãtii”! (FOTO)

- Advertisement -

APRECIAT LA ROMA „Dacia. Ultima frontierã a romanitãtii” este cea mai mare expozitie româneascã din ultimii 25 de ani, prezentatã la Roma, eveniment la care a fost invitat sã participe cu artefacte si Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad. Sunt expuse peste 1.000 de artefacte arheologice din toate muzeele participante, care urmãresc dezvoltarea istoricã si culturalã a teritoriului României de astãzi, pe o perioadã de peste o mie de ani, din secolul al VIII-lea. î.Hr. pânã în secolul al VII-lea d.Hr. Aflatã sub înaltul patronaj al Presedintelui României si al Presedintelui Italiei, expozitia marcheazã o dublã aniversare pentru relatia bilateralã româno-italianã: 15 ani de la semnarea parteneriatului strategic consolidat între România si Italia si 150 de ani de la înfiintarea primei agentii diplomatice a României în Italia. Directorul muzeului bârlãdean, dr. Mircea Mamalaucã, a fost prezent la deschiderea expozitiei de la Roma.

În perioada 21 noiembrie 2023 – 21 aprilie 2024, Muzeul National Roman – Termele lui Diocletian de la Roma va gãzdui expozitia arheologicã „Dacia. Ultima frontierã a Romanitãtii”, organizatã de Ambasada României în Italia, în parteneriat cu Muzeul National de Istorie a României, Ministerul Culturii din România, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Apãrãrii Nationale, Institutul Cultural Român prin Accademia di Romania si Ministerul Culturii din Italia. Expozitia de la Roma este cea mai mare si valoroasã expozitie româneascã organizatã în afara granitelor României în ultimii 25 de ani, curatoriatã de Muzeul National de Istorie a României si Muzeul National Roman. Acest eveniment-fanion constituie apogeul schimburilor culturale bilaterale si reuneste peste 1000 de artefacte de la 47 de muzee din România si Republica Moldova, unele dintre acestea fiind expuse în premierã în acest cadru. Printre muzeele prezente se numãrã si cel din Bârlad, „Vasile Pârvan”, unul dintre cele mai mari muzee din România. Este cea mai mare expozitie sinteticã dedicatã civilizatiei getilor si dacilor, a celei romane, precum si a primilor migratori în acest spatiu, organizatã în ultimii 25 de ani, printr-un efort a 46 de institutii muzeale din România, Republica Moldova si Italia, proiect coordonat de Muzeul National de Istorie a României. Sunt piese de o valoare exceptionalã, lucrate din metale pretioase si comune, ceramicã, sticlã, lemn, fildes si os, inscriptii si statui din colectia Muzeului National de Istorie a României si colectiile muzeelor partenere. La vernisajul expozitiei de la Roma, care a avut loc luni, 20 noiembrie, au participat ministrul Culturii – Raluca Turcan, ministrul Culturii din Italia – Gennano Sangiuliano, ministrul Culturii din Republica Moldova – Sergiu Prodan, consilierul prezidential Sergiu Nistor, Gabriela Dancãu – ambasador al României în Italia si Ernest Oberländer – director al Muzeului National de Istorie a României. Expozitia de la Roma este deschisã pânã în aprilie 2024.

Muzeul bârlãdean s-a aflat printre cele 43 de muzee invitate la marele eveniment

„Cu prilejul marcãrii a 150 de ani de relatii diplomatice dintre România si Republica Italia, Muzeul National de Istorie a României, sub patronajul presedintilor din cele douã tãri, a organizat o amplã expozitie, sub genericul Dacia ultima frontierã a romanitãtii, expozitie care adunã la un loc peste 900 de piese de arheologie, aflate în patrimoniul a 43 de muzee din România. Piesele surprind evolutia civilizatiei dacice pe parcursul mai multor secole si interferanta acesteia cu lumea si cultura romanã, contact care va sta la baza procesului de romanizare a teritoriului de la nordul Dunãrii, locuit de strãmosii nostri daci. Muzeul bârlãdean a avut onoarea si privilegiul de a se afla printre cele 43 de muzee invitate la marele eveniment, participând cu mai multe piese extrem de valoroase clasate în mare parte în categoria tezaur. Este vorba de coliere din agat, sticlã si coral, medalion de aur din vremea împãratului Constantius II (337 – 361 d. Chr.), cataramã placatã cu aur, unicã în România, pandantive cãldãruse, vase ceramice, fibule de argint, pahar de sticlã. Sperãm ca expozitia organizatã într-un loc plin de istorie, în incinta Termelor lui Diocletian, sã fie vizitatã atât de turisti români si strãini cât si de multi localnici si cetãteni ai Italiei, care vor avea posibilitate sã înteleagã importanta apropierii dintre cele douã culturi si civilizatii si de ce nu sã afle rãspuns la întrebarea cum a fost posibilã pãstrarea acestei insule de latinitate, care este tara noastrã, într-o lume slavã”, a precizat dr. Mircea Malaucã, directorul muzeului bârlãdean, prezent la Roma.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.