JAF LA DRUMUL MARE… Vremea Nouă continuă dezvăluirile în cazul jafului de la Muzeul Județean “Ștefan cel Mare” Vaslui. Cele două foste angajate, care au scos peste 300.000 lei din conturile Trezoreriei, se numesc Maria Magdalena Botez – contabil-șef și Marcela Bădeanu – secretară cu atribuții de caserie. Fraudele au început să iasă la iveală după plecarea contabilei, care s-a căsătorit și s-a mutat. Mai exact, în decembrie 2020, când s-a dispus formarea unei comisii în cadrul muzeului care să verifice documentele contabile. Membrii comisiei au stabilit că s-au furat bani, în perioada 2019-2020, însă la un nivel mai mic decât cel descoperit de Curtea de Conturi:”doar” 138.361 lei.În speranța că informația nu va ajunge în spațiul public, muzeul s-a grăbit să recupereze banii de la Marcela Bădeanu – secretară cu atribuții de caserie, care, între timp, a ieșit la pensie. Comisia din cadrul muzeului a precizat într-un raport că “nu am găsit CEC-urile prin care au fost ridicate sumele”, însă, în schimb, “am găsit coli albe cu semnătura contabilului șef Botez Maria Magdalena, această semnătură fiind exact în locul destinat pe ordinele de plată”. Deși cunoștea toată această situație, directoarea nu i-a informat de la început pe auditorii publici externi, sperând, cel mai probabil, să nu sesizeze fraudele. Constatările Curții de Conturi nu au picat deloc bine conducerii Consiliului Județean (CJ) Vaslui, care acum este foc și pară pe managera Ramona Mocanu, chiar dacă nu vor să recunoască public acest lucru.Contactat telefonic, vicepreședintele CJ, Ciprian Trifan, nu dorit să comenteze subiectul, limitându-se la a spune că “există o plângere penală, să lăsăm autoritățile să își facă treaba”. Curtea de Conturi a impus Consiliului Județean Vaslui dispunerea măsurilor legale pentru ca instituția din subordinea sa,muzeul județean, să stabilească vinovații și să recupereze, în termenul de prescripție (n.r. trei ani de la data înregistrării creanței), întregul prejudiciu. Ba, mai mult,vor trebui verificate toate sumele ridicate prin CEC-uri din conturile Trezoreriei, astfel că este posibil ca prejudiciul să fie mult mai mare decât cel constatat de Curtea de Conturi.
În ediția de ieri, ziarul Vremea Nouă a prezentat modul de operare al celor două foste angajate, care au scos bani la greu din conturile Trezoreriei, justificându-i “contabil” ca fiind plăți către două firme: Lamarsthil SRL Vaslui și Napolmel Impex, firme, de fapt, inexistente din punct de vedere fiscal. Însă acestea nu erau singurele “modalități de justificare”. Banii erau scoși în baza unor CEC-uri numerar și pentru concedii de odihnă, deplasări, cazări, activități culturale. În urma controlului, Curtea de Conturi a descoperit că multe dintre acestea nu erau însoțite de documente justificative.Spre exemplu, în perioada 2 februarie-6 august 2019, s-au scos prin CEC-uri în numerar 36.394 lei pentru concedii de odihnă, însă banii nu au ajuns la angajați. Auditorii publici au constatat că niciun salariat nu a solicitat, în cursul anului 2019, acordarea de avansuri la plecarea în concediu de odihnă, iar conform statelor de plată lunare, nu au existat plăți ca și avansuri de concedii de odihnă acordate salariaților Muzeului Județean “Șefan cel Mare” Vaslui. “Menționăm că nu s-au găsit în arhiva instituției toate situațiile lunare recapitulative, lipsind în general tocmai acelea din lunile în care s-au ridicat sume din trezorerie pentru plata unor concedii de odihnă, menținându-se același mod de lucru ca și la completarea registrelor de casă, lipsind în fapt sumele fără corespondent în realitate. Și în cazul extraselor de cont, dacă un extras avea 4 pagini, s-a constatat că lipseau din dosare tocmai paginile cu sumele ridicate din trezorerie pentru concedii de odihnă. Astfel, s-au prezentat documente incomplete sau falsificate, tocmai pentru a ascunde însușirea sumelor de bani din gestiunea entității”, se arată în raportul Curții de Conturi.
Salariile angajaților de la muzeu, calculate greșit
Auditorii publici externi au constatat, de asemenea, că muzeul a efectuat cheltuieli de personal fără respectarea dispozițiilor legale în vigoare, a acordat drepturi bănești peste limita stabilită prin grilele de salarizare în cazul unui salariat și a stabilit greșit drepturile salariale ale personalului (acordarea unor gradații corespunzătoare tranșei de vechime în muncă care nu corespund cu vechimea efectivă în muncă). Mai exact, au fost acordate eronat drepturi salariale necuvenite în sumă brută totală de 7.124 lei, din care venit net 4.168 lei. De asemenea, nu au fost acordate drepturi salariale în sumă brută totală de 567.561 lei, din care venit net de 332.023, în cazul a 37 de salariați. Salariile acestora au fost calculate greșit, fără acordarea coeficienților care se aplică pentru gradațiile 1-5. “Personalul a fost încadrat eronat la gradația 0, în baza referatelor anuale întocmite de Compartimentul financiar – contabilitate, personal administrativ și gospodăresc”, au constatat auditorii. Pentru gradația 1 este nevoie o vechime de 3-5 ani, gradația 2 – vechime de 5-10 ani, gradația 3 – vechime de 10-15 ani, gradația 4 – vechime de 15-20 ani, iar gradația 5 – vechime de peste 20 ani. “Această problemă a făcut obiectul analizei managerului entității. În baza Raportului de activitate nr. 136/22.02.2021 s-au constatat “diferențe majore provenind în principal din neaplicarea sporului de vechime”, fiind cuantificate drepturi salariale incorect stabilite în sumă brută de 460.437 (drepturi nete și contribuții datorate bugetului consolidat al statului), acțiune nefinalizată la data auditului realizat de instituția noastră”, au consemnat auditorii.
Muzeul și Consiliul Județean trebuie să se conformeze și să implementeze, până pe 29 noiembrie, mai multe măsuri
Consiliul Județean Vaslui trebuie să ia măsuri până pe data de 29 noiembrie 2021 pentru ca instituția din subordinea sa să recupereze prejudiciul de peste 300.000 lei, dar și pentru remedierea tuturor problemelor constatate: organizarea și efectuarea inventarierii anuale a patrimoniului, extinderea verificărilor în termenul de prescripție în vederea stabilirii și cuantificării prejudiciului privind plățile efectuate pentru decontarea nelegală a unor cheltuieli fără documente justificative (deplasări și alte tipuri de cheltuieli), luarea măsurilor pentru recuperarea acestuia, cu perceperea de majorări de întârziere calculate pentru perioada de când s-a produs prejudiciul și până la recuperarea integrală. De asemnea, muzeul județean și Consiliul Județean trebuie să verifice toate sumele ridicate prin CEC-uri din conturile de la Trezoreria Vaslui, realitatea plăților efectuate prin casierie în vederea stabilirii și cuantificării prejudiciului cauzat bugetului județean, prin sustrageri de numerar/alte operațiuni generatoare de fraudă și pierderi patrimoniale; stabilirea răspunderii în sarcina persoanelor ce se fac vinovate de păgubirea bugetului județean, cu luarea măsurilor prevăzute de lege pentru recuperarea prejudiciului și a majorărilor de întârziere, calculate de la data producerii pagubei și până la data recuperării. Potrivit legii, nerecuperarea prejudiciilor, ca urmare a nedispunerii și a neurmăririi de către conducerea entității a măsurilor transmise de Curtea de Conturi constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 3 luni la un an sau cu amendă.
Mărunțiș, mai mult a furat jandarmeria care a pontat fals ore de paza, cine știe, cunoaște, bravo…furați tot că este de unde..
Prezentați vă rog și cazul de la Văleni
se clatina institutiile statale. toate fac la fel… se fura cit se poate. de la directorii de gradinite, de scoli de licee,, etc etc…. cu stirea sefilor…
Cum sa scoti bani, fara semnatura sefilor de institutii,, chiar se lucreaza cu cecuri/file in alb semnate stampilate si date…… na faceti ce trebuie…? miramas……
BRAVOS CONTROLORILOR–- ASA DA !! BANII INAPOI…..
Toate matrapazlîcurile de la muzeu sunt făcute de cel care a stat in umbră mereu din 1993 si pina in prezent ,sifonind mereu bani,de unde dintr-un salariu ,vilă, vacanță de lux ,haine de firma,intreb pt un prieten Dle Tiberiu?
Aici este cheia, cercetați.