spot_img
spot_img
2.3 C
Vaslui
25-ian.-2025

Mușuroioul corupției, zguduit de DNA: descinderi la RAR, doi polițiști duși la audieri (FOTO)

- Advertisement -

PERCHEZIȚII CU MASCAȚI

CONTROALE… Zeci de percheziții ale procurorilor Direcției Naționale Anticorupție au avut loc, miercuri dimineață la Registru Auto Român, filiala Vaslui, dar și la un service auto din Bârlad. Anchetatorii ieșeni au descins la sediul RAR Vaslui deoarece au indicii privind comiterea unor infracțiuni de corupție. Surse din cadrul anchetei au precizat că au fost cazuri în care proprietarii unor mașini care nu corespundeau din punct de vedere tehnic au obținut ITP-ul fără să se prezinte cu autovehiculul la inspecție, prin complicitatea unor funcționari de la RAR. Conform unor surse demne de încredere, la audieri ar fi fost chemați inclusiv doi polițiști ai Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, de la Serviciul Rutier și de la Biroul de Poliție Rutieră Bârlad. Informația nu a fost însă confirmată de reprezentanții IPJ Vaslui.

Este pentru prima dată când mușuroiul corupției de la Registrul Auto Român Vaslui este zguduit de procurorii Anticorupție. Potrivit purtătorului de cuvânt al Direcției Naționale Anticorupție, pe lângă descinderile de la RAR Vaslui au mai avut loc alte 28 de percheziții domiciliare. “Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție, fals intelectual și constituirea unui grup infracțional organizat, în perioada  2020-2021. În cursul zilei de 21 aprilie 2021, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 28 locații, situate pe raza județelor Vaslui, Galați și Bacău, dintre care una este sediul unei instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice și sediile unor societăți comerciale”, au precizat reprezentanții DNA.

Percheziții și la Bârlad, doi polițiști chemați la audieri

După vizita inopinată de la Vaslui, procurorii DNA au mers și la Bârlad, la un service auto unde se fac inspecțiile tehnice periodice. După percheziții, anchetatorii au chemat la audieri mai multe persoane, printre care și S. C. și I. D. , polițiști la Serviciul Rutier și Biroul Rutier Bârlad, despre care ar fi indicii că fac parte din acest grup infracțional.

Iată cum se dă șpagă la RAR

Registrul Auto Român, filiala Vaslui, nu este primul călcat de procurorii DNA. Astfel de descinderi au mai avut loc și la Suceava, Tulcea, Iași sau Galați. Într-unul din rechizitoriile întocmite, anchetatorii arată care este rețeta șpăgilor de la RAR. “Organele de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Tulcea s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită de anumiți angajați ai Registrului Auto Român – Sucursala Tulcea, care, profitând de funcțiile pe care le îndeplinesc la nivelul acestei instituții, solicită și primesc diverse sume de bani și bunuri materiale de la posesorii autovehiculelor de transport persoane și mărfuri în schimbul certificării, în mod ilegal, a conformității stării tehnice, deși autovehiculele verificate prezintă o serie de defecțiuni tehnice care pot pune în pericol viața proprietarilor și a celorlalți participanți la trafic”, conform DNA. “Astfel, numiții (…), (…) și (…), toți având calitățile de ingineri și inspectori în cadrul Registrului Auto Român – Sucursala Tulcea, sunt contactați de posesorii unor autoturisme care au defecțiuni la sistemul de frânare sau la cel de evacuare a gazelor, cărora le solicită sprijinul, lucrătorii RAR primind în schimb, pentru fiecare autoturism care nu îndeplinește normele de omologare, suma de 200 lei. Suma de bani este lăsată de conducătorul auto în scrumiera din bord sau sub maneta de frână dintre scaunele autovehiculului, apoi sumele de bani sunt colectate și ascunse în manșeta salopetelor de lucru de către cei trei ingineri anterior menționați, sau, în momentul în care autovehiculele pătrund în hala de verificări tehnice, banii sunt colectați de către numiții (…) și (…), ambii având calitatea de mecanici pe rampa de verificare”, se mai arată în rechizitoriul celor de la Anticorupție. Dacă în județul Tulcea vehiculele erau chemate pe rampă, în județul Vaslui, proprietarii acestora nici nu mai erau chemați la inspecție, obținând ITP-ul pe ochi frumoși.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

  1. După ce ăştia de la RAR s-au îmbogăţit au firme de transport au staţii ITP , iau şpăgi din orice poziţie s-au trezit si procurorii .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.