spot_img
22.4 C
Vaslui
18-sept.-2024
spot_img

Murgeniul, sub asediul apelor! Apa a ajuns la un bloc la etajul I, iar 30 de persoane au fost evacuate și duse provizoriu într-o sală de sport (FOTO)

- Advertisement -

INUNDAȚII ISTORICE… A fost potop la Murgeni și încă nu se știe ce va fi în seara aceasta, când meteorologii au anunțat din nou ploi. Orașul este sub ape, mai ales în zonele joase, după o viitură care a avut vârful în jurul orei 12.00 la prânz. Atât râul Elan, cât și pârâul Mihona, între care este construit orașul, s-au umflat și au făcut prăpăd. Recordul de precipitații a fost înregistrat la Cârja unde au căzut la ora 9.00 dimineață 164,7 l/metru pătrat, o cantitate uriașă de apă. Până seara specialiștii au spus că această cantitate poate ajunge și până la 200 l/metru pătrat. Blocurile, locuințele, fosta fabrică de filatură, unde acum este una din bazele de construcții ale grupului de firme Transmir, sunt sub apă. Vorbim de 30 de persoane evacuate din case și apartamente, care sunt duse în sala de sport o orașului, unde primăria a improvizat un dormitor imens. La blocul de lângă fabrică apa a ajuns la etajul I, iar după cum se poate observa din imagine intrarea în casa scării este sub apă. Aici, efectiv mai locuiesc vreo 10 familii, restul sunt plecați în străinătate. “La noi, la firmă, apa a intrat în birouri și este de un metru, la blocul de lângă apă a ajuns la etajul I. Am 66 de ani și nu am mai văzut așa inundații și am vorbit și cu bătrânii, care la fel mi-au zis. În stația noastră de betoane din incinta fabricii aveam parcate mai multe autobetoniere și a intrat apa în cabinele șoferilor. Să vedem dacă or mai porni. La ferma noastră de la Cârja a fost prăpăd. Apa a măturat totul și s-a dus în bălțile care erau seci din județul Galați. Ne-au luat cotețele cu porci și găini, dar și materialul piscicol. Noi nu ne plângem, că ne-ar bate Dumnezeu, dar mă gândesc la oamenii, săracii, care au apă în casă și nu au unde să stea, după ce și-au văzut gospodăriile distruse”, a spus Emil Savin, șeful grupului de firme Transmir.

Pârâul Mihona, un curs de apă mai mult secat în ultimii ani, a provocat nenorocirile la Murgeni

Inundațiile au plecat de la volumul impresionant de apă care a venit dinspre Epureni, Șuletea, Schineni, dar și de la cantitățile imense de precipitații căzute în timpul nopții și a zilei. Cursul pârâului Mihona nu a mai făcut față. Acesta este un curs de apă care măsoară 22 de kilometri, până se varsă în râul Elan, care izvorăște din Dealul Bursuci și care în ultimii trei ani a fost mai mereu secat. Acest pârâu curge în dreapta orașului Murgeni, cum vii dinspre Bârlad, iar apa s-a împrăștiat pe tot șesul și a intrat până la Drumul Național. Unul din reprezentanții romilor, Constantin Neculai, cunoscut și ca Sabay, lider al partidului AUR Murgeni, ne-a pus la dispoziție o serie de fotografii care arată dezastrul făcut de pârâul Mihona în comunitatea de romi, amplasată la ieșirea din Murgeni, înspre Galați. Acesta ne-a spus că a fost prăpăd. Primarul Eduard Cazacu spune că a fost o zi cumplită pentru comunitatea pe care o conduce, dar e bucuros că a reușit să țină sub control lucrurile și că a reușit să amenajeze într-o sală de sport un dormitor imens cu 30 de paturi pentru cei care nu au cum să locuiască în casele inundate. “Tocmai vin de la sala de sport unde am amenajat un dormitor pentru cei sinistrați. Am adus paturi și cazarmament de la Vaslui pentru 30 de persoane. Le-am dus mâncare în seara aceasta. Situația la Murgeni nu e roz deloc, din contră suntem înconjurați de ape. Cel mai mult ne-a afectat viitura de pe pârâul Mihona, fiindcă pe Valea Elanului situația e sub control. Acolo, împreună cu Apele Române, am mai reușit să facem regularizări la cursul râului de-a lungul timpului. Grav e aici, pe valea Mihonei. Mai mereu avem probleme cu acest pârâu, când sunt viituri. Am început să lucrăm și la regularizarea acestuia, dar foarte puțin. Va trebui să facem ceva serios, poate un baraj sau două de retenție. Când plouă tare la Șuletea, Epureni și aici la noi la Schineni, mereu avem probleme”.

Primarul Murgeniului face un prim bilanț al inundațiilor

Eduard Cazacu

Primarul Eduard Cazacu spune că parcă niciodată nu a fost așa la Murgeni: “Frontul atmosferic a fost întins, dar a lovit puternic toată zonă. Până acum, seara, când discutăm, cred că avem 200 l/metru pătrat în multe puncte din orașul și satele noastre. După cum v-am spus, pârâul Mihona ne dă bătăi de cap. Viitura care a avut vârful la ora amiezii a inundat partea de jos a orașului și aceasta a fost întreținută prin ploile ce au urmat. Avem 10 case pe care le-am evacuat, câteva apartamente la blocul de la Filatură și avem distruse vreo 20 de kilometri de drum. Acestea sunt niște evaluări la foc automat, nu mai vorbim de pierderile agricultorilor, ale familiilor cărora le-a luat viitura cotețele cu porți și păsări și toată agoniseala lor. Bine că nu sunt victime. Dacă suntem sănătoși, refacem totul. Acum sunt mai hotărât ca niciodată să mobilizez toți factorii de decizie să vedem ce facem cu acest pârâu care e mereu secat, dar care ne dă bătăi de cap când sunt ploi scurte și abundente”. Acesta a mai spus că le mulțumește locuitorilor pentru unitatea de care au dat dovadă și de faptul că indiferent de etnie au sărit unul în ajutorul celuilalt: “S-a văzut și la aceste inundații că, comunitatea este unită și că animozitățile politice au fost date deoparte. Cu toții, oameni din administrație, lideri ai opoziției, lideri ai comunităților de romi, ne-am dat mâna pentru a salva ce s-a mai putut din calea apelor. Le mulțumesc tuturor și pot spune că sunt mândru că sunt primarul acestei comunități, uneori atât de dezbinate, dar acum unită până la Dumnezeu”, a mai spus primarul Eduard Cazacu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

  1. ANIF…. Inundații
    Oare nu trebuiau să intervină cei de la ANIF?
    ANIF este specializata și amenajează/întreține amenajări/lucrări de desecare, evacuare ape, protejare împotriva inundațiilor etc.
    Să ne prezinte un Raport cu măsurile luate inainte, in timpul cât și după inundatii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.