spot_img
spot_img
4.9 C
Vaslui
19-ian.-2025

Muncã zilnicã la scoalã!

- Advertisement -

Profit pe spatele elevilor

SUPÃRATI Mai multi pãrinti ai cãror copii învatã la Colegiul Agricol „Dimitrie Cantemir” din Husi acuzã conducerea scolii cã exploateazã elevii prin muncã. Amenintati de profesori cã nu le încheie mediile sau cã îi lasã repetenti, elevii sunt nevoiti sã presteze munci agricole pe terenurile detinute de institutie. Dacã pentru clasele de profil agricol, practica pe terenurile cu plantatie viticolã se justificã, nu aceeasi metodã de practicã trebuie sã se aplice pentru clasele de profil economic sau industrial. Elevii trebuie sã se specializeze în domeniul pentru care au optat, nicidecum în „arta prãsitului”, pãrintii afirmând cã aceasta nu este decât o modalitate de a scoate profit pe spatele copiilor lor. În replicã, directorul colegiului, Artene Irimia, sustine cã practica elevilor se bazeazã pe temei legal si nu forteazã mâna elevilor, acestia oferindu-se voluntari pentru a presta o astfel de muncã. Conducerea ISJ Vaslui nu a primit nicio sesizare, însã declarã cã va face o verificare în acest sens.

Multi pãrinti sunt revoltati de faptul cã la Colegiul „Dimitrie Cantemir”, toti elevii, indiferent de specializarea lor, sunt nevoiti sã se conformeze normelor impuse de conducerea scolii si sã facã practicã pe terenurile agricole detinute de institutie. Mai mult decât atât, neacceptarea elevilor de a pune mâna pe sapã poate avea repercusiuni disciplinare, acestia fiind avertizati de profesori cã nu li se vor încheia mediile si implicit vor rãmâne repetenti. „Sunt elev la profilul economic, însã sunt nevoit sã prãsesc la vie, deoarece profesorul cu care facem practicã ne-a spus cã nu ne încheie media. Am optat pentru aceastã specializare ca sã învãt contabilitate, nu sã prãsesc”, a spus unul dintre elevii liceului. Din relatãrile pãrintilor s-a aflat cã fiecare elev are o normã zilnicã si, în caz cã-si depãseste norma, acesta poate beneficia de o zi liberã. Însã, probleme sunt la cei care nu au suficientã îndemânare în mânuirea sapei, elevii fiind nevoiti sã respecte întocmai norma impusã. „Copilului meu îi este impus sã prãseascã un rând de vitã-de-vie pe zi, iar profesorul stã în urma lui pânã îl terminã. Acest lucru este inadmisibil!”, a spus pãrintele unui elev. Un alt pãrinte, indignat de modul cum scoala îi exploateazã copilul, este de pãrere cã aceastã muncã trebuie prestatã de zilieri plãtiti din bugetul institutiei, însã îi foloseste pe copii sub pretextul cã aceastã practicã este obligatorie, fãcând profit de pe urma elevilor. „Din bugetul scolii ar trebui sã plãteascã zilieri pentru muncile agricole, nu sã-i foloseascã pe elevi, pe spatele cãrora sã scoatã profit. Înteleg rolul practicii, însã prãsitul nu mai este o muncã de viitor, ei trebuie sã învete sã lucreze cu noi tehnologii, nu cu sapa. Ce facem în acest sens, cum mai evoluãm?”, a spus un alt pãrinte. În urma anchetei jurnalistice, ies la suprafatã si alte detalii interesante cu privire la modul cum se face practicã la Colegiul Agricol din Husi. Prin urmare, elevii pot cere sprijinul prietenilor sau rudelor care sã-i ajute sã-si ducã norma la bun sfârsit. „Am un prieten, elev la liceul agricol pe care l-am ajutat sã-si termine norma mai repede ca sã beneficieze de zile libere. Nu stiu cât de corectã este aceastã modalitate de practicã, eu am vrut doar sã dau o mânã de ajutor prietenului meu”, a mãrturisit amicul elevului.

Conducerea colegiului infirmã acuzatiile

Directorul Colegiului Agricol, Artene Irimia, neagã aceste acuzatii sustinând cã, în institutia pe care o conduce, practica se face în conformitate cu legea, sustinând cã nu este vorba despre exploatare a elevilor prin muncã, ci de educatie prin muncã. Mergând pe principiul cã munca „înobileazã pe om”, directorul este de pãrere cã la practicã elevii învatã lucruri esentiale pentru a deveni buni întreprinzãtori. În plus, directorul mai spune cã elevii de la profilele economic si industrial fac practicã în domeniul lor, rãmânând douã, trei zile din cele cinci sãptãmâni obligatorii de practicã, în care elevii se oferã voluntari sã lucreze la ferma agricolã a institutiei. „Ferma agricolã pe care o detine institutia noastrã este o sursã de profit, iar absolut toate veniturile sunt folosite pentru dotarea scolii, beneficiarii directi fiind elevii. Este vorba despre o autofinantare care se practicã si la alte institutii de învãtãmânt din tarã. Coordonati de profesori, elevii învatã lucruri utile pentru a deveni buni antreprenori. În ceea ce priveste clasele cu altã specializare, elevii fac practicã la institutiile financiare sau la firmele industriale din oras, în functie de profil. Din cele cinci sãptãmâni de practicã, elevilor le mai rãmân câteva zile în care se oferã în mod voluntar sã lucreze în mijlocul naturii la ferma noastrã, aceasta fiind si o formã de relaxare pentru ei. A mai fost fãcutã recent o astfel de reclamatie la Ministerul Educatiei dar, trebuie înteles faptul cã ferma agricolã a colegiului nu se bazeazã pe munca prestatã de elevi, ei doar învatã si pun în practicã ceea ce au învãtat.”, a spus directorul Artene Irimia.

Conducerea ISJ Vaslui va face o verificare

„Nu avem cunostintã despre aceastã problemã întrucât la Inspectorat nu s-a fãcut nicio sesizare în acest sens, o astfel de reclamatie fiind fãcutã mai demult. Practica este obligatorie pentru elevi si ea trebuie fãcutã în functie de profilul la care au optat. Din câte stiu, directorul Colegiului Agricol din Husi nu forteazã mâna elevilor, însã vom face o verificare pentru a vedea ce se întâmplã”, a declarat Doru Bãlan, inspector scolar general adjunct al ISJ Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.