spot_img
spot_img
6.5 C
Vaslui
18-ian.-2025

Muncã pânã la moarte!

- Advertisement -

Femeile obligate sã iasã la pensie la 65 de ani!

CINE MAI PRINDE PENSIA? Noua Lege a pensiilor prevede ca vârsta de pensionare sã fie de 65 de ani atât pentru bãrbati, cât si pentru femei. Atât femeile, cât si bãrbatii vor iesi la pensie la 65 de ani dupã un stagiu minim de cotizare de 15 ani. În plus, punctul de pensie va rãmâne nemodificat, la 732,8 lei si anul viitor.

La o sperantã medie de viatã de 73 de ani, resultã cã vom beneficia de pensie aproximativ opt ani, dupã ce, în prealabil, am cotizat cel putin 40.”Ceea ce nu se discutã este faptul cã vârsta de pensionare a femeilor va creste gradual, de la 60 de ani pânã la 65 de ani, pãnã în anul 2030.Un exemplu: o persoanã de sex feminin care trebuie sã iasã la pensie în luna ianuarie 2011, va trebui sã mai astepte trei luni, adicã va putea iesi la pensie în aprilie”, ne-a declarat Marius Arcãleanu, directorul coordonator al CJP Vaslui.

“O aberatie!”

Sindicatul Pensionarilor Vaslui nu este de acord cu egalizarea vârstei de pensionare, pentru cã femeile din România se confrontã cu conditii mult mai grele decât cele în care trãiesc femeile din UE. “O mai mare prostie nu o sã mai vedem decât la actualul guvern. Nu vãd cum bãtrânelele ar putea alerga dupã autobuz sau lucrând într-o fabricã de mobilã sau de confectii! Cei care nu stiu în ce conditii lucreazã aceste femei, ar trebui sã meargã sã vadã cum stau câte 10 ore la o masinã de cusut pe o cãldurã înãbusitoare. Cel putin la clasa muncitoare nu cred cã are aplicabilitate aceastã limita de vârstã de pensionare, însã la cele care lucreazã la Consiliul Judetean sau Prefecturã, sau la doamnele care mai întâi trebuie sã-si bea cafelele vreo douã ore, apoi sã se apuce de treabã nu ar fi asa o mare problemã. Problema iesirii la pensie ar trebui sã intereseze sindicatele active, pentru a stopa aceasta lege, mai ales cã nu se vor mai acorda nici grupe de muncã. Oricum, la ce trai duc majoritatea românilor, nu vor prinde pensia nici mãcar un an sau doi. Oamenii sunt bolnavi, se clatinã de la 50 de ani, nu au bani de medicamente, pentru încãlzire în sezonul rece, cum sã le ceri asa o aberatie?!”, ne-a declarat Ioan Stamate, presedintele Sindicatului Judetean al Persoanelor Vârstnice Vaslui. Cu alte cuvinte, viitorul sunã sumbru. Cu actuala structurã demograficã, angajatii tineri nu au nici cea mai micã sansã sã ajungã sã beneficieze de o pensie onorabilã de stat. La ora actualã, în România sunt 6 milioane de pensionari la 4,7 milioane de angajati. Si populatia îmbãtrâneste în continuare (adicã media de vârstã creste în România în continuu), iar populatia scade. Cu asemenea tendinte nu sunt prea multe optiuni: vârsta de pensionare va creste, iar pensia de stat în valoare realã va scãdea dramatic.

În proces cu Casa de Pensii

2.200 de pensionari vasluieni sprijiniti de Comitetul Persoanelor Vârstnice se judecã deja cu Casa Judeteanã de Pensii pentru scãderea punctului de pensie de la 45 la 39 la sutã din salariul mediu brut. În acest moment pensionarii asteaptã rãspunsul Curtii Constitutionale la o exceptie de neconstitutionalitate ridicatã de acestia.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.