spot_img
spot_img
6.2 C
Vaslui
19-ian.-2025

Munca agricultorilor vasluieni se apropie de final

- Advertisement -

RECOLTÃ Cu toatã seceta de la sfârsitul verii, productia agricolã în cazul culturilor de toamnã a fost una foarte bunã, una dintre cele mai mari din ultimii ani. Dacã, în cazul florii-soarelui, s-a încheiat deja recoltarea, în cazul porumbului, a strugurilor pentru vinificatie este aproape de final, în timp ce sfecla de zahãr, care se recolteazã mai târziu, abia a fost recoltatã pe ceva mai mult din un sfert din suprafata cultivatã. Precipitatiile cãzute în ultima vreme au fãcut ca producãtorii agricoli sã aibã posibilitatea efectuãrii arãturilor si semãnãturilor de toamnã, astfel încât sã se încadreze în programul propus. Din pãcate, încã sunt mari suprafete de teren, în general apartinând persoanelor fizice, cei mai multi în vârstã sau plecati din localitate, peste 20.000 ha, care vor rãmâne pârloagã.

Conform datelor primite de la Directia pentru Agriculturã a judetului Vaslui, cea mai mare parte a culturilor agricole de toamnã au fost recoltate, mai rãmânând de cules doar varza de toamnã. Pânã ieri, 27 octombrie, cultura de porumb boabe pentru consum a fost recoltatã în procent de 96% din suprafata totalã de 92.941 ha, cu o productie medie realizatã de 4018 kg/ha. Suprafata cea mai mare, de 73.918 ha, este detinutã de persoane fizice, productia medie înregistratã de acestia fiind de 3570 kg/ha, mai scãzutã fatã de cea obtinutã de detinãtorii terenurilor în arendã, care au obtinut productii medii de 5950 kg/ha, ca urmare a respectãrii tehnologiilor de culturã si mecanizãrii lucrãrilor agricole. Este pe final si recoltarea strugurilor pentru vin, 99% din totalul celor 10.994 ha de vii fiind deja culese, productia medie obtinutã la nivelul judetului fiind de 4982 kg/ha. S-a finalizat recoltatul la floarea-soarelui de pe o suprafatã totalã de 41.291 ha, obtinându-se o productie medie de 2050 kg/ha, productie superioarã anilor trecuti. Se continuã recoltarea la sfecla de zahãr, pânã acum un procent de 27% de pe suprafata totalã de 191 ha a fost deja terminatã, iar productia medie obtinutã pânã în prezent, este de 49.269 kg/ha.

Cu toatã seceta de la sfârsitul verii, precipitatiile din luna septembrie a permis efectuarea arãturilor pe supafata de 79.411 ha, 88% din totalul suprafatei de teren eliberat pentru semãnat culturi agricole de toamnã, respectiv 90.492 ha.

Total suprafatã semãnatã cu culturi de toamnã este de 52.551 ha, reprezentând 58% din total program. În momentul de fatã, au fost înfiintate urmãtoarele culturi de sezon: rapitã, 47% (10.456 ha), din total program 22.455 ha; grâu, în procent de 61% din total suprafatã programatã de 65.220 ha, respectiv 39.854 ha; orz de toamnã si orzoaicã de toamnã, cu 86%, respectiv 84% din total suprafatã programatã a fi semãnate cu aceste culturi, din totalul de 2020 ha. Si în cazul legumelor, producãtorii au reusit înfiintarea de culturi pe 89%, respectiv 510 ha, din total suprafatã de 570 ha programatã, din care: ceapã uscatã 92% (388 ha) si usturoi uscat 81% (122 ha) din total program de 150 ha. “În ultimii ani s-au înregistrat cresteri constante ale suprafetelor de teren agricol lãsate neutilizate, ajungând în prezent la 10% – 15% din suprafata arabilã a tãrii, fenomen care conduce pe termen lung la cresterea vulnerabilitãtii solului si degradarea acestuia, aceste terenuri devenind o sursã de îmburuienare care reduce spatiul care revine plantelor cultivate. În plus, din cauza acestui fapt, este îngreunatã efectuarea lucrãrilor agricole, ajungându-se la cresterea costurilor de productie si reducerea esentialã a productivitãtii terenurilor agricole si implicit a culturilor. Un factor secundar este diminuarea substantialã a productiei agricole cu consecinte asupra securitãtii alimentare a populatiei, a declarat Mihai Ardeleanu, directorul executiv al DAJ Vaslui. La nivelul judetului Vaslui, datoritã politicilor de sprijinire a producãtorilor agricoli prin diferite tipuri de subventii, dar si a controalelor efectuate de APIA cu privire la corectitudinea datelor declarate de cei care au accesat aceste subventii, în ultimii ani, suprafata rãmasã necultivatã a scãzut de la 27000 ha, în 2010, la circa 20000 ha, în acest an, o scãdere cu 15%.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.