MÃSURI “DURE” …Procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângã Judecãtoria Bârlad a decis, în cazul lãutarilor ridicati pe sus pe 1 Iunie, din asternuturi, sã fie cercetati în libertate, sase dintre ei primind o mãsurã “durã”: control judiciar 60 de zile.
Descinderile de amploare din dimineata zilei de 1 Iunie, în zona Bârlad, când zeci de politisti si jandarmi au intrat peste lãutari în casã, acestia fiind suspectati de înselãciune, nu au rãmas fãrã urmãri. Dar, asa cum deja ne-am obisnuit, descinderile se fac cu “tam – tam” pentru a justifica probabil miscarea de “trupe” (peste 80 de politisti si 60 de jandarmi, sub supravegherea Parchetului de pe lângã Judecãtoria Bârlad), cu un consum de “buget” susbstantial. Pentru cã mãsurile luate sunt … minime.
Vã reaminitim cã, în urma descinderilor, aproximativ 25 de persoane au primit mandate de aducere la sediul Politiei Municipale Vaslui, unde au fost audiate într-un dosar întocmit sub aspectul sãvârsirii infractiunilor de înselãciune, fals în înscrisuri sub semnãturã privatã si fals în declaratii. Lãutarii sunt acuzati cã pe perioada pandemiei au încheiat contracte fictive pentru prestãri servicii, doar pentru a putea încasa ajutoarele date de stat. La finalul audierilor, 20 de persoane au primit mandat de retinere pentru 24 de ore. Este vorba despre patru femei cu vârste cuprinse între 18 si 52 de ani, toate cu domiciliul în Bârlad si 16 bãrbati, între 22 si 50 de ani, din care, 14 din Bârlad, unul din Perieni si unul din Puiesti. Ei, ieri, procurorul de caz a decis ca 7 bãrbati, cu vârste între 22 si 51 de ani, toti lãutari în Bârlad, sã primeascã mãsura controlului judiciar pentru 60 de zile, iar restul de 9 bãrbati si 4 femei sã fie judecati în libertate.
Vã reamintim cã în dimineata de 1 iunie, peste 80 de politisti si 60 de jandarmi, sub supravegherea Parchetului de pe lângã Judecãtoria Bârlad, au pus în aplicare 23 de mandate de perchezitie domiciliarã, în judetul Vaslui. În cauza în care au fost dispuse perchezitiile domiciliare, se efectueazã cercetãri sub aspectul sãvârsirii infractiunilor de înselãciune, fals în înscrisuri sub semnãturã privatã si fals în declaratii. În perioada octombrie 2020 – ianuarie 2021, persoanele bãnuite de comiterea faptelor ar fi folosit documente falsificate pentru obtinerea unor sume de bani acordate de la bugetul de stat, cu titlu de indemnizatie de sprijin, pentru persoane care au obtinut venituri exclusiv din drepturi de autor si conexe si se aflã în imposibilitatea de a-si desfãsura activitatea, în contextul pandemiei. Prejudiciul estimat în cauzã este de 200.000 lei. Persoana vãtãmatã este Agentia Judeteanã pentru Plãti si Inspectie Socialã Vaslui.