La protestul organizat ieri de Blocul Naţional Sindical au participat puţin peste 5.000 de oameni. Liderii anunţaseră prezenţa a 10.000 de angajaţi din sistemul bugetar şi din cel privat.
Televiziunile de ştiri au luat-o, ieri, mult înaintea autocarelor cu protestatari. Încă de la ora 9.00, în dreptul Muzeului „Antipa”, din Capitală, funcţionau la capacitate maximă două ministudiouri, pe la care se perindau eternii analişti ai naţiunii. În timp ce lavalierele preluau discursuri nervoase, vădit mobilizatoare, o mână de pensionari se aciuau pe băncile din proximitate, în speranţa că se va găsi vreun microfon şi pentru ei.
Cât jandarmii instalau gărduleţele, sindicalişti bine-dispuşi de prin partea locului se relaxau pe terasa unui fast-food din apropiere. După ce nota a fost achitată, în Piaţa Victoriei au apărut câteva vuvuzele. Luată pe nepregătite, o trecătoare apela la omenia gălăgioşilor: „Nu-s bune alea! Mai bine fluieraţi!”.
Mult mai puţine caschete
„Provincia” a sosit cu oarecare întârziere: autocarele au început să curgă pe Bulevardul Kiseleff abia în jurul orei 11.00. Protestatarii s-au organizat de-a lungul bulevardului, dincolo de Muzeul Ţăranului Român: liderii Blocului Naţional Sindical (BNS) i-au aranjat pe domenii, fiecare cu şepcile, steguleţele şi „urările” lui.
Au fost din nou printre ei poliţişti şi gardieni din penitenciare, categoriile sindicale care au declanşat scandalul de vinerea trecută, din faţa Palatului Cotroceni. De această dată însă n-au fost aşa multe caschete de aruncat: doar doi-trei dintre ei au venit îmbrăcaţi în uniformă completă, restul au preferat nişte pălăriuţe din carton, cu însemnele sindicatului.
În capătul dinspre piaţă al coloanei proaspăt formate s-au aşezat şi vreo sută de sindicalişti de la Dacia, solidarizaţi cu bugetarii. Până la 12.00 fix au aşteptat cu toţii cuminţi un semn de la lideri, pentru a începe deplasarea spre locul amenajat în Piaţa Victoriei. Câţiva încercau un antrenament firav cu de acum celebrul „Ieşi afară, javră ordinară!”. N-a prea prins.
La ora prânzului, reprezentanţii Jandarmeriei număraseră în jur de 4.000-5.000 de sindicalişti, dintre care aproximativ 2.000 aduşi cu autocarele din ţară. În ciuda îndemnurilor la solidaritate, pe traseu n-aveau să se adauge mai mult de 1.000 de oameni.
Singura victimă: o cămaşă ruptă la Agricultură
Staţionarea în faţa guvernului a durat cu vreo 20 de minute peste cele anunţate. Cel mai auzit cuvânt a fost „demisia”, la concurenţă cu „hoţii”. De pe platforma unui camion ornat cu în demnuri sindicale au coborât cuvinte uzate, iar mulţimea le-a înfăşurat în fluierături şi huiduieli monotone.
După liderul BNS, Dumitru Costin, a luat cuvântul un veteran de război de ’90 de ani, care a coborât dintr-o veche ambulanţă. A spus că ar fi trebuit să fie bine în România, dar că e foarte greu, apoi s-a scuzat că e emoţionat şi a lăsat microfonul deoparte.
Coloana s-a pus din nou în mişcare pe Calea Victoriei şi de data asta nu s-a mai oprit până în dreptul sediului Ministerului Economiei, acolo unde aşteptau alte gărduleţe şi alţi jandarmi. După ce şi-au mai vărsat puţin năduful înspre ferestrele închise, oamenii au pornit iar pe drumul deschis de poliţie.
Cei mai mulţi s-au strâns în „ţarcul” improvizat în Piaţa Revoluţiei, la o distanţă respectabilă de ministerele Internelor, Muncii şi Sănătăţii, aflate în preajmă. Ceva mai departe, la Ministerul Agriculturii, s-a petrecut singurul incident notabil: un sindicalist de la Agrostar s-a ales cu cămaşa ruptă după ce a încercat să forţeze „barajul” jandarmilor. În rest, revendicările au ajuns la autorităţi doar prin intermediul liderilor. După-amiază, aceştia s-au întâlnit şi cu premierul Emil Boc.
„Această acţiune susţine o listă de revendicări care vizează un program de investiţii pentru relansare economică.”
DUMITRU COSTIN, preşedintele Blocului Naţional Sindical
MINISTERUL AGRICULTURII. Un protestatar nervos a rămas fără cămaşă.
evz.ro