DECIZIE… Un tânăr fermier din Vaslui pierde finanțarea europeană la ultima tranșă de plată din proiect. Acesta a povestit pe pagina sa de Facebook că i s-au cerut banii înapoi pentru că ar fi creat “condiții artificiale”. Mai exact, acestuia i s-a reproșat că a lucrat la firma tatălui și la cea a unchiului, dar și că a avut relații comerciale cu ei. “Da, am avut câteva relații comerciale cu aceștia, perfect legale și normale, pentru că un fermier niciodată nu lucrează singur, dar firma mi-am condus-o singur așa cum am știut mai bine”, a scris Alin Luculeasa în spațiul public. Ba mai mult, tânărul fermier a mai spus că toate aceste lucruri erau cunoscute de reprezentanții Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rural (AFIR) încă din ziua în care a depus proiectul. Aflat în pragul falimentului, acesta a contestat în instanță decizia dată de AFIR: “E singura șansă pe care o mai am, cea a judecății, șansă pe care am accesat-o deja, urmează un drum lung pe calea instanțelor. Cazul meu este unul particular, dar nu unicul, și mi-ar plăcea să fie ultimul astfel încât fermierii să fie lăsați sa facă agricultură, nu interpretare și analiză de text, pe ghiduri. Firma mea e în pragul falimentului, dar trebuie sa vedem ce facem în viitor astfel încât mecanismele să funcționeze”, a mai scris Alin Luculeasa în spațiul public.
Alin Luculeasa și-a început activitatea în cadrul fermei familiei sale, Evel-H Company Costești, unde se ocupa de managementul operațional al activității agricole, dar și de optimizarea activității prin implementarea noilor tehnologii. Acesta este secretar regional al Clubului Fermierilor Români pentru regiunea Moldova Centru, iar la finalul anului 2022 a cîștigat premiul pentru “Cel mai bun proiect digital” acordat în cadrul Congresului European al Tinerilor Fermieri de la Bruxelles. Alin Luculeasa și-a creat, în urmă cu câțiva ani, o fermă și a aplicat pentru o finanțare europeană, însă lucrurile s-au complicat mai mult decât se aștepta. Tânărul fermier a povestit pe pagina sa de Facebook întreaga situație: “Am depus în 2021 proiectul acesta de modernizare al fermei mele, o fermă la inceput de drum, vegetală, pe o suprafață de 70 ha. Am fost declarat inițial eligibil, dar fără finantare, nu m-am descurajat, mi-am continuat activitatea contractând prestări de servicii pentru că încă nu aveam utilajele necesare. După aproape 15 luni, fără să mă aștept la asta absolut deloc, am primit o notificare, cum că am devenit finanțabil. Bucurie mare, reiau discuțiile cu furnizorii de echipamente și constat că au intervenit majorări de prețuri semnificative (30-40%), dar îmi zic în continuare că ăsta e businessul, daca ar fi simplu ar face toată lumea. Contractez (pe urmatorii 6 ani) un leasing financiar pentru intreaga suma (cheltuieli eligibile + neeligibile + majorări de preț), cumpăr utilajele, îmi ajung în fermă, fac cerere de plată pentru >95% din suma eligibila, primesc banii, după câteva luni fac cerere pentru ultima tranșă de plată. Înainte de a mi se acorda și ultima tranșă, mi se face un control în teren, unde totul a fost conform și am primit raport de control favorabil”, a scris Alin Luculeasa.
Alin Luculeasa: “toate aceste aspecte erau vizibile în proiectul depus de mine încă din prima zi, încă din 2021”
Lucrurile au luat, apoi, o altă întorsătură, tânărul fermier povestind că i s-a reproșat că ar fi creat condiții artificiale: “A două zi după control, mi se cer niște clarificări la care răspund, ca mai apoi, după o lună de zile, să fiu notificat că s-a creat un proiect de proces verbal în care se constată ca am creat condiții artificiale. Îmi expun punctul de vedere cu documnte justificative, cum că sunt angajat într-o fermă, a unchiului meu, și asta nu este ilegal, cum că nu dețin utilaje sau hale de stocare și am contractat prestări de servicii ca să pot să fac agricultura, și nici asta nu este ilegal atât timp cât am plătit toate contractele prin bancă, transparent. Mai mult decat atât, toate aceste aspecte erau vizibile în proiectul depus de mine încă din prima zi, încă din 2021. Am depus toate facturile de vânzare a mărfii și tot ce ține de modul cum mi-am desfășurat activitatea, degeaba, nu a contat ! Mi s-a motivat că în 2015, am fost angajat la firma tatălui meu și din 2019 lucrez la firma unchiului meu și că am avut relații comerciale cu aceștia. Da, am avut câteva relații comerciale cu aceștia, perfect legale și normale, pentru că un fermier niciodată nu lucrează singur, dar firma mi-am condus-o singur așa cum am știut mai bine. Am mizat pe Agricultură conservativă, digitală și eficientă din punct de vedere economic, principii pe care le promovez eu cu fiecare ocazie, și am lucrat pentru visul meu asumându-mi riscuri, fiind prezent zi de zi în fermă, sau dacă nu eram în fermă, eram la Clubul Fermierilor Romani tot pentru a ma alinia cu cele mai noi tendințe din agricultură. Nimic din toate astea nu au contat, astăzi sunt dator statului român cu banii pe care mi i-a dat din bugetul european, pentru a aduce plus-valoare în satul romanesc, lucru pe care eu l-am facut”, a povestit tânărul fermier.
Bafta man, nu te lasa!
Firma patronata de Hurduc,un smecher care a devalizat Vascovinul prin furt.Se poate verifica in evidentele contabile motorina 100 tone furate,combustibil lichid pentru centrala 250 tone, autocisterne si tractoare scoase din Vascovin si transferate la firma lui.Nu mai spun de cele lichide cu grafe.
Ar trebui dați în judecată ce-i de la AFIR, pentru abuz în serviciu…
Da bun sfat ii mai dai ,cumetre, sa plece din tara ss ii ei tu afacerea terenurile. Terenurile nu rămân nelucrate imediat apare unu și le ia ptr subvenții și beneficii din bugetul statului. Asa este în branșă asta de abia aștepta unii sa dai faliment sa îți ia terenurile. …
OM KOREKT IAR SISTEMU TIKALOS CU LUMEA., PRAFU O SA SE ASEZE PE TARA ASTA CU PANARAME LA CONDUCERE,
un hot si asta mai dal in sloboz
Incredibil!!!
Nu pot crede că acest om creativ a fost respins!!!
Băăăă………ce-i asta??
Prostule, ia pune ți palma in cur, ia și pleacă din țară. Pai asta trebuie sa le faci la mafioții ăștia, sa vedem ce fac ei pentru judet.