AJUTOARELE MOSULUI La copiii care au autism si fac terapie la Fundatia „Cristi’s Outreach Program” din Bârlad a sosit ieri Mos Crãciun, ajutat de spiridusii de la Clubul Rotary din Bârlad, de la Primãria Bârlad si un spiridus special, din partea familiei lui Dorin Umbrãrescu, cunoscut ca si „regele asfaltului”, din Adjud. Sotia sa, doamna Umbrãrescu a adus foarte multe ajutoare, atât pentru copii, cât si pentru Fundatia „Cristi’s Outreach Program”, care are nevoie de ajutor financiar. Spiridusii de la Clubul Rotary Bârlad au adus ajutoare atât materiale, constând în dulciuri pentru copii, cât si financiare, foarte necesare pentru Fundatia „Cristi’s Outreach Program”.
Îmbrãcati în alb si cu aripi de îngeri pe spate, sase copii cu autism au dat ieri un minispectacol emotionant. Se aflau pentru prima datã în fata lui Mos Crãciun si asteptau cu emotie apluazele pãrintilor, care erau poate mai emotionati decât copiii, având în vedere cã în boala numitã autism, copiilor le lipseste în primul rând … emotia. Au spus rugãciuni, s-au jucat, au cântat, au recitat, ajutati de oamenii speciali, adevãratii îngeri pãzitori ai lor, specialistii cu care lucreazã Fundatia „Cristi’s Outreach Program” si care au la terapie 30 de copii. „Este foarte putin, mai sunt copii aflati pe lista de asteptare, dar nu avem cum sã facem fatã, nevând decât un spatiu foarte mic”, a spus una din specialistele în terapia ABA, care este aplicatã cu succes copiilor cu autism de la Bârlad. Mos Crãciun a fost ajutat de niste spiridusi ghidusi de la Clubul Rotary din Bârlad si de primarul Constantin Constantinescu care a adus în nume personal multe dulciuri, rãcoritoare si fructe pentru toti copiii din programul de terapie ABA. De asemenea, a mai fost prezentã la serbarea pentru Mos Crãciun si doamna Mirela Umbrãrescu, sotia cunoscutului om de afaceri Dorinel Umbrãrescu, care a adus multe ajutoare pentru copii si în special pentru Fundatia „Cristi’s Outreach Program” Bârlad.
Ce este Fundatia „Cristi’s Outreach Program” si cât este de necesarã?
Brent Woodall Foundation for Exceptional Children, fundatie non-profit, constituitã si functionând în conformitate cu legislatia SUA, în calitate de Fondator, în conformitate cu prevederile OUG 26/2002 cu privire la asociatii si fundatii, a decis înfiintarea unei fundatii denumitã Fundatia „Cristi’s Outreach Program”, persoanã juridicã românã, neguvernamentalã, apoliticã si non-profit, care îsi desfãsoarã activitatea în conformitate cu legile române. În prezent, Fundatia „Cristi’s Outreach Program” are în componenta ei nouã angajati dintre care cinci instructori educatori pentru activitãti de resocializare (terapeuti comportamentali specializati la locul de muncã de persoane competente si specializate din SUA). „În mare parte, diagnosticul copiilor cu autism, pus de medicii psihiatri, nu poate fi ignorat, dar nici nu are remediu prin tratament medicamentos, ci numai prin terapie comportamentalã. Noi asigurãm aceastã terapie prin metoda ABA (Aplicarea Analizei Comportamentale), metodã folositã pe scarã largã în SUA, cu rezultate notorii, supervizatã de Fundatia Brent Woodall. Mentionãm cã aceastã terapie ajutã societãtii prin faptul cã, acesti copii, vor putea fi recuperati si integrati în societate, fãrã a fi declarati persoane cu handicap (dizabilitãti), pentru care societatea suportã cheltuieli de întretinere”, a mentionat Ababi Caravelea Nicoleta Carmen, directorul Fundatiei „Cristi’s Outreach Program”.
Este bine de stiut…
Fundatia „Cristi’s Outreach Program” are ca scop principal acordarea întregului sprijin prin educatie si terapie comportamentalã copiilor cu nevoi speciale din comunitate, înlesnind integrarea acestora în societate, prin toate oportunitãtile si mijloacele prevãzute de legile române. Beneficiazã de acest program minori orfani, copii din familiile din comunitate, precum si din alte orase, indiferent de sex, rasã, religie, origine socialã sau nationalã. Când s-a deschis centrul terapeutic în anul 2001, în Bârlad, ABA era o metodã necunoscutã. Copiilor cu autism sau alte deficiente de dezvoltare, li se dãdeau putine sperante sau chiar nicio sperantã de a progresa, multi dintre ei fiind abandonati sau plasati într-o institutie specializatã. Pe plan international, ABA este recunoscutã ca fiind singura terapie de recuperare a copiilor cu dizabilitãti psihomotorii, fapt ce a fãcut sã creascã numãrul solicitãrilor venite din partea pãrintilor, care se confruntã cu aceste probleme. La momentul actual, 30 de copii beneficiazã de serviciile Fundatiei „Cristi’s Outreach Program”. „Momentan, întâmpinãm probleme financiare, ceea ce face ca activitatea fundatiei sã încetineze din lipsa materialelor necesare si recompenselor benefice pentru acesti copii. Orice ajutor material sau financiar ar fi benefic pentru continuarea corectã a activitãtii”, a mai precizat Ababi Caravelea Nicoleta Carmen, directorul Fundatiei „Cristi’s Outreach Program”.