spot_img
spot_img
1.7 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Mortii vii de la Poienesti!

- Advertisement -

BIZARERIE SAU PROSTIE? O absurditate iesitã din comun se petrece în comuna Alexandru Vlahutã, care are în componentã satul Floresti, unde 650 de sãteni apartin de drept comunei Vlahutã, asa cum scrie în Cãrtile de Identitate si de facto, în evidentele Administratiei Finantelor Publice, de comuna Poienesti. Dar practic, la Floresti mai sunt vreo 450 de locuitori! Cei 200 de morti … apar vii la Poenesti! Asa se face cã, atunci când moare un cetãtean din Floresti, scade populatia comunei Vlahutã, dar nu si cea a comunei Poienesti, calculul pentru primirea de fonduri fiind fãcut de DGFP cu florestenii înregistrati la Poienesti! Cu alte cuvinte, mortul din Vlahutã apare viu la numãrãtoarea celor din Poienesti!

Somnul clasei politice, si în special al politicienilor vasluieni, naste un rãzboi unic în România si o situatie anormalã, la limita nesimtirii. Floresti este cel mai sãrac, dar si cel mai râvnit sat din România. Victimã a abramburelii birocratice din 1990, cãtunul este oficial în grija nimãnui, desi se aflã pe harta a douã comune vasluiene. Asadar, cei 650 de floresteni, care locuiesc acolo unde se terminã asa zisul-asfalt al DJ 245, sunt revendicati de primarii comunelor Poienesti si Alexandru Vlahutã deopotrivã. În acte, florestenii au domiciliul în comuna Alexandru Vlahutã, unde învatã, voteazã si plãtesc taxele si unde sunt depozitate arhivele administrative. Totusi, evidentele statului român îi plaseazã în comuna vecinã – Poienesti – si, în consecintã, tot acolo este directionat si bugetul de la Finante, împãrtit pe cap de locuitor. Banii, evident, rãmân la Primãria Poienesti, iar florestenii sunt “întretinuti” din bugetul comunei Alexandru Vlahutã. De altfel, corvoada celor 650 de floresteni reprezintã si motivul invocat de primarul localitãtii Alexandru Vlahutã, pentru a justifica recordul negativ al comunei sale: este cea mai sãracã din România. Acum doi ani, veniturile proprii au reprezentat doar 17% din cheltuieli, potrivit unui studiu al Institutului pentru Politici Publice. Trecând peste rãzboiul iscat de primarul comunei Poienesti, care a încercat cu executor judecãtoresc sã ia arhiva satului Floresti, cu jandarmi si spargeri de lacãte, însã s-a izbit de refuzul cetãtenilor satului de a trece la Poenesti, acum ne ocupãm de o altã anomalie, sesizatã de primarul din Al. Vlahutã, Dãnut Cojocaru: cine moare din Floresti, este scãzut din evidentele comunei Vlahutã, unde apare domiciliul decedatului, dar nu si din evidentele comunei Poienesti! Pentru cã statul, în brambureala pe care o mentine de 24 de ani, trimite banii pentru satul Floresti (bugetul alocat de guvern), prin DGAFP Vaslui, la comuna Poenesti. Asa se face cã nefiind înregistrati decedatii din Floresti, comunei Poienesti nu îi scade numãrul de locuitori când moare un florestean, în schimb celor de la Vlahutã le scade! “Asa ceva…numai nouã ni se poate întâmpla! Cãci în actele de la Poienesti sunt 650-700 de locuitori înregistrati, dar de fapt, în urma deceselor înregistrate de câtiva ani, mai sunt circa 450 de locuitori. La noi la Vlahutã, Evidenta Populatiei i-a scãzut, asa cã noi avem mai putini locuitori, dar la Poienesti apar tot 650-700 de floresteni! Ei, cum oare?”, se mirã primarul Dãnut Cojocaru, edilul sef al comunei Al. Vlahutã.

Senatorii dorm în papuci de peste un an!

Asa cum am mai prezentat, locuitorii din satul Floresti, comuna Alexandru Vlahutã, în urma unor mãsuri administrative succesive, se aflã într-o situatie delicatã: apartin de facto comunei Alexandru Vlahutã si de iure comunei Poienesti, aceastã situatie constituind o gravã problemã administrativã. Având în vedere faptul cã celelalte cãi legale de solutionare a problemei au esuat, a fost înitiatã o propunere legislativã pentru modificarea si completarea Anexei 1 la Legea nr.2/1968 privind organizarea administrativã a teritoriului României cu modificãrile si completãrile ulterioare, singura în masurã sã rãspundã pozitiv dorintei locuitorilor din Floresti, precum si sã rezolve o problemã administrativã care treneazã de foarte multi ani. În luna martie a anului 2013 (27.03.2013) a fost depus proiectul de lege prin care Floresti sã rãmânã la Alexandru Vlahutã. Acest proiect de lege fost adoptat de cãtre Camera Deputatilor în sedinta din 4 iunie 2013. Camera decizionalã este Senatul. Aici a primit de anul trecut aviz favorabil de la Comisia pentru buget, finante, activitate bancarã si piata de capital din Senat, acum urmând sã primeascã raport de adoptare de la Comisia pentru Administratie publicã si organizarea teritoriului de la Senat. Mentionãm si cã propunerea legislativã menitã sã ajute locuitorii din Floresti a primit un punct de vedere favorabil de la Ministerul Afacerilor Interne, însã senatorii nu se “înghesuie” de loc la muncã, iar proiectul, trecut de Camera Deputatilor, zace la Senat! Si nimeni dintre alesii judetului Vaslui, cum ar fi senatoarea Gabriela Cretu, de care apartine comuna Vlahutã ca si colegiu, nu-i trage de mânecã pentru a urgenta rezolvarea unei situatii bizare si pãguboase pentru 650 de locuitori din Floresti!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.