spot_img
spot_img
1.8 C
Vaslui
26-dec.-2024

Mormântul nestiut al pãrintelui Mina Dobzeu, Duhovnicul Husilor!

- Advertisement -

FILE DE TRECUT… O fotografie ineditã pe care profesorul de Istorie de la Husi Costin Clit a publicat-o recent în mediul online, a readus în gândurile husenilor nu doar amintiri despre pãrintele Mina Dobzeu, monahul atât de iubit de localnici, ci si un detaliu mai putin stiut despre „Duhovnicul Husilor”. În imaginea prezentatã este un monument funerar din cimitirul local, Sfântul Toma, unde se pare cã pãrintele Mina si-a pregãtit propriul mormânt. Ar fi vrut sã fie îngropat acolo, în acel loc modest si cumva retras, lângã protosinghelul Iachint Ciobanu, staretul Schitului Brãdicesti, lãcasul unde Mina Dobzeu a fost tuns în monahism. În 2018, când pãrintele Mina s-a stins, s-a decis, drept cinstire pentru toatã jertfa sa pãmânteascã, sã îsi doarmã somnul de veci sub streasina Catedralei Episcopale, în treacãtul credinciosilor care, vãzând candela mereu aprinsã de la mormântul sãu, vor sti cã, de fapt, nu s-au despãrtit niciodatã de acest preot-simbol al Episcopiei locului.

Profesorul de Istorie Costin Clit este unul dintre acei oameni de culturã, care au înteles pe deplin rostul cel mai important al retelelor sociale. Scoate adesea la ivealã documente vechi, fotografii sau bucãti din ziarele vremii, pe care le împãrtãseste cu cei care îl urmãresc în mediul online. De cele mai multe ori, aceste postãri aduc luminã în istoria localã sau în trecutul întregii zone, iar reactiile internautilor sunt pozitive si chiar entuziaste. Într-o mare de vorbe goale, asemenea postãri precum cele ale profeorului Clit aduc un strop de culturã, de noutate, de inedit, stergând cu delicatete praful de pe documente de mult uitate, pe baza cãrora localnicii au posibilitatea sã punã fatã în fatã cele douã lumi, de ieri si de azi. 

Mina Dobzeu si mormântul nestiut din cimitirul Sfântul Toma

Una din cele mai recente postãri ale profesorului Costin Clit prezintã o fotografie din cimitirul local, Sfântul Toma. În imagine se vede un mormânt cu o piatrã funerarã pe care este numele si chiar poza pãrintelui Mina Dobzeu. Alãturi este si fotografia altui monah, protosinghelul Iachint Ciobanu. Profesorul Clit face si o precizare, atasatã acestei fotografii: „Locul de veci pregãtit de regretatul arhimandrit Mina Dobzeu în cimitirul Sfântul Toma din Husi alãturi de protosinghelui Iachint Ciobanu, staretul Schitului Brãdicesti între 1946 si 1959, cu care a venit din stânga Prutului din cauza iuresului bolsevic. Dumnezeu a rânduit înmormântarea arhimandritului Mina Dobzeu lângã Catedrala Episcopalã”, a explicat profesorul Clit. Altfel, putini ar fi fost cei care ar fi stiut cã pãrintele Mina si-a ales mormântul în locul acesta simplu, pierdut undeva între atâtea morminte din cimitirul Sfântul Toma. Monahul care este înmormântat în acelasi loc, protosinghelul Iachint Ciobanu, este cel care era staretul Schitului Brãdicesti, când a fost tuns în monahism Mihail Dobzeu, cu numele Mina. S-a legat între ei o frãtie, care a trecut peste multe greutãti. De pildã, în cartea publicatã la editura Horeb si dedicatã pãrintelui Mina Dobzeu, „Pãrintele Mina Dobzeu, Duhovnicul Husilor – documente (1946 – 2011)” este prezentatã corespondenta dintre staretul Iachint Ciobanu si Episcopul Grigorie Leu, în privinta tunderii în monahism al pãrintelui Mina, dar si scrisoarea pe care Mina Dobzeu, încarcerat de comunisti, i-o trimite pãrintelui Iachint, cerându-i sprijin financiar. Securistii însã au gãsit scrisoarea, care nu a mai ajuns niciodatã la pãrintele Iachint. De altfel, aceastã carte, editatã de Adrian Nicolae Petcu, pr. Nicolae Cãtãlin Luchian si Maria Butcu, care face parte din colectia „Din trecutul Episcopiei Husilor”, este ea însãsi un document pretios, pentru cei care, din când în când, vor sã se inspire din viata pãrintelui Mina, din credinta sa imensã, din modestia, dar si din curajul sãu providential.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

  1. Pr.Mina a vrut sa fie înmormântat la cimitirul Sf.Toma, acolo unde si-a pus numele și poza, însă „marele mic” de la episcopie , în goana după publicitate l-a îngropat „sub streasina” .
    Fără cuvinte, sau mai bine zis sunt prea multe cuvinte de zis la adresa „marelui mic” pe postul care nu’l merita și pe care, din păcate trebuie sa-l înghițim.sictir

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.