EVOLUTIE… Mopan Suceava se grãbeste sã înceapã investitiile în cele douã fabrici de pâine de la Vaslui si Bârlad, Muntenita, respectiv Iris, însã cineva apasã frâna, vrând sã sicaneze noii proprietari. Dupã ce a cumpãrat în bloc activele de la fosta firmã Iris Company, cu suma record de 3 milioane de euro, Mopan Suceava e pregãtitã sã investeascã peste 1,5 milioane de euro, pentru a pune în functie toate unitãtile de productie din cele douã orase, inclusiv retelele comerciale. „Noi am cumpãrat activele celor douã fabrici de pâine fiindcã asta stim sã facem: pâine la tunel, dupã metode traditionale. Ne-am extins de la Suceava la Vaslui, din considerente de piatã si vrem sã devenim principalul furnizor de pâine în judetul Vaslui. Avem banii pregãtiti pentru investitii, stiintã sã o facem si asteptãm sã începem treaba. Mai avem câteva mici sicane din partea fostilor proprietari, dar dupã ce se vor termina contestatiile în instantã vom trece la treabã. Vrem sã angajãm aproape 300 de oameni, în marea lor parte fosti salariati”, a declarat directorul general de la Mopan Suceava, Daniel Constantin Radu. Asa zisele sicane le face fosta proprietarã a fabricilor, Maricica Iovitã, cea care a falimentat cu bunã stiintã o afacere care era de viitor în judet. Aceasta pune doi fosti salariati sã conteste licitatia prin care activele Iris Company au fost achizitionate în bloc de Mopan Suceava, în detrimentul fostilor salariati care-si asteaptã banii pe salariile restante de la lichidatori. Acestia sunt în conturi, dupã ce Mopan a plãtit pretul de peste 3 milioane de euro, dar nu pot fi repartizati la creditori, unde sunt inclusi si fostii salariati, pentru cã licitatia este contestatã. Culmea e cã doi fosti salariati blocheazã salariile tuturor celor care au muncit pe degeaba la Iris Company, doar dintr-un orgoliu al Maricicãi Iovitã, care nu întelege cã dacã Mopan nu ar fi cumpãrat activele societãtii tot s-ar fi vândut, fiindcã asa este mersul economiei, iar legea falimentului e una pentru toatã lumea.
Directorul general de la Mopan Suceava, Daniel Constantin Radu, anuntã cã pâinea cea mai îndrãgitã de vasluieni si bârlãdeni, cea coaptã la tunel si dospitã prin metode traditionale va ajunge din nou pe mesele lor. Acesta explicã cum a cumpãrat la licitatie activele de la fostele fabrici în bloc, Iris si Muntenita si, poate cel mai important lucru, cã are banii pregãtiti pentru a investi peste 1,5 milioane de euro, pentru a reporni toate unitãtile de productie, plus reteaua de magazine. Acest lucru înseamnã aproape 300 de locuri de muncã. „A fost un noroc pentru fostii salariati cã activele celor douã fabrici de pâine s-au vândut în bloc. Viitorul acestor douã entitãti de productie depindea de acest lucru. Dacã activele s-ar fi vândut separat, astãzi, în locul celor douã fabrici de pâine de la Muntenita sau Iris erau un cartier de blocuri sau cine stie ce hipermarket ori spãlãtorie de masini. Intentia noastrã este sã investim peste 1,5 milioane de euro în perioada imediat urmãtoare, pentru a da drumul la productie, în Vaslui si Bârlad si sã angajãm aproape 300 de oameni, atât pentru morãrit si panificatie, cât si pentru reteaua comercialã. Ne dorim ca celebra pâine coaptã la tunel sã fie din nou în magazinele din judet. Stim sã facem acest lucru foarte bine, iar garantia cã vom reusi la Vaslui este ceea ce se vede sau mai bine spus ce reprezintã brandul Mopan în judetul Suceava. Prioritate la angajãri vor avea fostii salariati, dar si generatia tânãrã”, îsi începe pledoaria directorul de la Mopan Suceava.
În acest moment, desi s-a plãtit pretul pentru active, Mopan nu poate începe investtitiile fiindcã s-au fãcut câteva contestatii, care mai tin lucrurile blocate câteva luni. Cine suferã? Culmea, fostii salariati, care-si asteaptã salariile retante, dar care au si speranta cã vor fi reangajati de noii proprietari, de la Suceava. „Într-un timp scurt noi sperãm sã ne apucãm de treabã. Fostii proprietari ne mai fac mici sicane, desi noi am semnat actele si tranzactia s-a finalizat. Nu întelegem de ce în acest joc stupid, cel al contestatiilor, intrã si fostii salariati. De fapt sunt doar doi, care sunt executantii loiali ai fostului proprietar, care a bãgat firma în faliment. Ca urmare a acestui lucru, banii pe care noi i-am plãtit pe active si nu sunt putini, în jur de 3 milioane de euro, stau la lichidator într-un cont de garantie si nu pot fi folositi pentru plata datoriilor pe care fostul proprietar le-a avut, cum ar fi si salariile restante. Pânã nu se rezolvã contestatiile în instantã, care nu pot avea alt final decât cel stiut de toatã lumea, când nu-ti plãtesti datoriile si intri în faliment, lichidatorul nu poate plãti salariile restante la fostii angajati si nici noi nu putem începe modernizarea celor douã fabrici si sã-i reangajãm”, a mai spus Daniel Constantin Radu.
Cine sunt acei salariati care fac contestatii si blochezã recuperarea salariilor colegilor lor
Reporterii Vremea Nouã au aflat cine sunt asa zisii reprezentanti ai salariatilor: Coconel Ilie si Gafton Dan. Ei sunt în solda lui Iovitã pe firma pe care aceasta o are la Husi, aflatã bineînteles în dificultãti financiare, dar care nu este încã în procedurã de faliment. Cei doi, împreunã cu Iovitã, fac contestatii doar de dragul de a face. În decembrie, fosta patroanã de la Iris depune la misto o ofertã, fãrã sã plãteascã taxa de participare si garantia. Normal cã a fost descalificatã, dar din pozitia de ofertant face tot felul de sicane. „Dreptul de a face contestatii la aceastã tranzactie îl are orice persoanã interesatã care a participat la licitatie. În cazul de fatã a fost o licitatie corectã, transparentã, anuntatã în Buletinul Procedurilor de Insolventã, publicatie editatã de Oficiul National al Registrului Comertului. Noi am dat banii, ce contestatie sã mai faci? Nicãieri în lume nu poti sã te opui când ajungi la faliment. Te cumpãrã cine dã mai multi bani. E simplu de tot. Pãcat cã doi fosti salariati, care acum lucreazã pe la o firmã pe care fostul proprietar o mai are la Husi, blocheazã mersul firesc al lucrurilor. Dacã cei doi nu ar contesta, lichidatorul ar debloca plata salariilor restante, iar noi am începe investitiile si într-o lunã sau douã am reangaja oamenii. Asa stãm câte douã luni sã se judece o contestatie pe care oricum o pierd. Dar dacã asa e în democratie, noi nu avem ce face decât sã asteptãm. Cei care pierd sunt oamenii. Noi suntem cumpãrãtori de bunã credintã, avem banii de investitii, avem stiinta productiei, dar în loc sã miroasã a pâine proaspãta la Iris si Muntenita, stãm si pãzim zidurile si ne uitãm cum cineva nu a înteles cã dacã nu luam noi activele în bloc, acestea oricum s-ar fi vândut, dar pe bucãti. De exemplu, magazin cu magazin, teren, cu teren si totul s-ar fi dãrâmat, cum s-a tot întâmplat dupã Revolutie”, a mai spus directorul de la firma din Suceava. Acesta a mai spus: „Nu putem începe invesitiile pânã nu se terminã contestatiile, care nu sunt decât nste mici sicane. Din pãcate fiecare plângere pe care cei doi fosti salariati în frunte cu fosta proprietarã o fac, înseamnã timp pierdut si portofele goale pentru fostii salariati. Noi, mai devreme sau mai târziu, tot vom intra în posesia bunurilor, pentru cã le-am plãtit si le-am cumpãrat legal, dar oamenii ce vor face? Vor asista la acest circ penibil cu buzunarele goale. Noi credem cã fostii salariati ar trebui sã-si aleagã adevãratii reprezentanti, sã meargã la judecãtori si sã cearã grãbirea solutionãrii acestor contestatii. Noi suntem decisi sã continuãm la Bârlad si Vaslui, indiferent cât dureazã aceste mizerii, dar de ce sã sufere oamenii?”.
Mesajul directorului de la Mopan: „De fostii salariati depinde cât de repede se vor reangaja!”
ÎNDEMN… Directorul de la Mopan crede cã redeschiderea imediatã a fabricilor stã tot în puterea fostilor angajati. „Noi recomandãm fostilor salariati sã meargã la cei care-i reprezintã, si care le blocheazã sumele pentru plata salariilor restante si sã le cearã sã renunte la alintãturile fostei patroane. Noi, cei de la Mopan, nu ne-am bãgat peste nimeni, doar am cumpãrat în bloc niste bunuri, pe care oricum, cineva tot le-ar fi cumpãrat. Acest lucru nu-l întelege cea care tot îi mânã pe cei doi care fac contestatii. Cã activele oricum s-ar fi vândut celui care avea banii pregãtiti. Noi am fost unii dintre ei si am fost câstigãtorii licitatiei. Nu s-a înscris si ea la licitatie? Dar nu a plãtit nici mãcar taxa de participare, nu mai vorbim de pretul activelor. Licitatia a fost publicã, iar noi am avut toti banii sã cumpãrãm activele în bloc. Altfel s-ar fi vândut pe bucãti si s-ar fi risipit tot, iar fostii salariati nu mai aveau unde sã se reangajeze”, a încheiat optimist directorul sucevean, convins cã la cele douã unitãti va mirosi în curând a pâine caldã, iar moara va dudui. Redeschiderea morii de la Bârlad poate fi o veste bunã si pentru fermierii locali care au o oportunitate în plus pentru a-si vinde productia de cereale. Mopan Suceava sunt cunoscuti drept cei mai corecti achizitori de cereale, care oferã preturi bune pentru grâul de panificatie.