spot_img
spot_img
7.6 C
Vaslui
19-ian.-2025

Moment prost pentru evaluarea României!

- Advertisement -

DETALII Arestãrile efectuate în rândul vamesilor de la Albita, acuzati de DNA de fapte de coruptie, în cadrul unui dosar sinuos, care, spun procurorii, aratã cât de usor si, ca un detaliu, cu ce pret derizoriu se „vindea” securitatea la frontiera de est a UE, a picat într-un moment cum nu se poate mai prost pentru România, care face eforturi diplomatice sustinute pentru a adera la spatiul Schengen. Pânã la raportul MCV din decembrie, spun oficialii, trebuia sã arãtãm Comisiei Europene cã, la noi în tarã, coruptia este înlãturatã din structuri strategice si mai ales, securitatea la frontiere este asiguratã. Din pãcate, întregul scandal de la Albita, cu 17 vamesi arestati preventiv pentru luare de mitã, poate însemna un element negativ la evaluarea României

În martie 2013, Consiliul JAI a decis amânarea luãrii unei decizii în privinta României, tocmai pentru cã unele state (Olanda a fost cea mai vocalã) au considerat cã lupta anticoruptie din România este departe de un final victorios, Comisia Europeanã dându-ne, prin urmare, o „temã pentru acasã”, ca pânã în decembrie, la urmãtorul raport MCV, sã demonstrãm cã institutiile statului functioneazã în deplinã legalitate si coruptia e substantial diminuatã. Astfel, dupã douã rapoarte pozitive, aderarea la Schengen va veni negresit. E greu însã de spus acum în ce mãsurã cele întâmplate la Albita, cel mai mare punct de trecere a frontierei, de pe granita de est a Uniunii Europene, vor conta pentru Comisia Europeanã. Deocamdatã, tãrile deja membre, care au si ele un cuvânt de spus în aderarea României, sunt foarte interesate de ceea ce se întâmplã la noi în tarã. În ultimile douã zile, au avut loc întâlniri importante, între membrii Comisiei parlamentare speciale pentru aderarea la spatiul Schengen si cu o delegatie parlamentarã suedezã condusã de doamna Susanne Eberstein, prim-vicepresedintele Parlamentului suedez (pe 28 octombrie), dar si o întrevedere cu reprezentantii SELEC (Centrului Sud-Est European de Implementare a Legii). Senatorul de Husi, membru în aceastã comisie, a precizat: „Discutiile sunt concentrate pe ceea ce România are de fãcut pentru ca, dupã raportul MCV din decembrie, tara noastrã sã adere la spatiul Schengen, cu drepturi depline, bucurându-ne sã vedem sustinere din partea unor tãri care încurajeazã intrarea României si Bulgariei în acest spatiu, apreciind, cel putin în ceea ce priveste tara noastrã, eforturile si rezultatele obtinute pânã acum în segmentele esentiale vizate de cerintele întregului demers. Suedia este o tarã care, desi nu e membrã UE, este semnatarã încã din 1996 a Acordului Schengen, iar experinta atâtor ani în acest sistem ne este de mare folos si le multumim pentru întreg sprijinul. De asemenea, SELEC reprezintã punctul de convergentã pentru sustinerea tãrilor din regiune în eforturile lor de aderare la Uniunea Europeanã, în domeniul justitiei si afacerilor interne, fiind singura organizatie din sud-estul Europei care actioneazã în domeniul combaterii criminalitãtii transfrontaliere, la nivel operational. Sigur, prin închegarea legãturilor diplomatice, ne bucurãm de sustinerea unor tãri a cãror pozitie conteazã foarte mult, dar cel mai important efort trebuie sã vinã de la noi. Dacã dãm asigurãri europenilor cã avem frontiere sigure, dar mai sunt vamesi despre care DNA-ul spune cã sunt corupti si ridicã barierele pentru 50 de euro, nu e bine deloc. Da, este si o parte bunã a lucrurilor si anume cã DNA-ul este vigilent si, în caz cã sunt persoane dovedite cu probe ca fiind vinovate, sã rãspundã în fata legii, dar ce bine ar fi dacã nu s-ar mai pune vreodatã problema lipsei de corectitudine în asemenea institutii strategice si la oameni investiti cu o asemenea autoritate”, a declarat senatorul Nelu Tãtaru.

„Nu e suficient ca doar DNA-ul sã facã ordine, din când în când, la Albita”!

De altfel, Nelu Tãtaru i-a adresat premierului Victor Ponta o întrebare în plenul Senatului, în ceea ce priveste situatia de la Albita: „Care sunt mãsurile pe care Guvernul, în baza atributiilor si pârghiilor institutionale, avute asupra Directiei Vãmilor, le va lua în aceastã perioadã, pentru verificarea activitãtii din Vama Albita si, de asemenea, care vor fi mãsurile ce vor fi luate, pentru cã, în conditiile în care luarea de mitã nu reprezintã un fenomen generalizat, institutiile strategice ale UE sã rãmânã ferm convinse cã România are frontiere sigure, dar si profesionisti desãvârsiti si corecti, de veghe la granitele sale?”, a fost întrebat Victor Ponta. „Este oportun ca atunci când noi, cei din comisia pentru Schengen, de exemplu, sã stim ce sã rãspundem la aceastã întrebare, atunci când omologi din tãri europene ne vor întreba ce se întâmplã la granitele noastre. Mi-as dori ca Guvernul sã efectueze un control temeinic, sã verifice în amãnunt activitatea B.V. Albita si sã stim exact care este nivelul de securizare al frontierei de est, prin acest punct deosebit de important. Nu e suficient, pãrerea mea, ca doar DNA-ul sã facã ordine, din când în când, la Albita, dacã avem si alte institutii de control care pot si trebuie sã vegheze, cu toatã seriozitatea, la buna functionare a activitãtii de la frontierã”, a mai spus senatorul Nelu Tãtaru.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.