Potrivit datelor finale, PCRM are 42 mandate, PLDM – 32, PD – 15 şi PL – 12. Cele trei partide care ar intra in Parlament (PLDM, PDM, PL) ar deţine 59 din totalul de 101 mandate. Pentru desemnarea șefului statului, majoritatea democratică are nevoie de 61 de mandate.
Potrivit datelor finale, asta înseamnă că PCRM are 42 mandate, PLDM – 32, PD – 15 şi PL – 12. Cele trei partide care ar intra in Parlament (PLDM, PDM, PL) ar deţine 59 din totalul de 101 mandate.
Potrivit UNIMEDIA, PLDM, PL și PDM pot forma Guvernul, pot alege președintele Parlamentului, dar nu pot alege președintele țării. Pentru desemnarea șefului statului, majoritatea democratică are nevoie de 61 de mandate.
Este un rezultat mai bun pentru forţele prooccidentale de la Chişinău faţă de precedentul scrutin legislativ, din 29 iulie 2009, dar este ratată, totuşi, ţinta pe care şi-au propus-o înainte de alegeri – să obţină majoritatea necesară ieşirii din impasul politico-instituţional care durează de mai bine de un an şi jumătate în R. Moldova din cauza imposibilităţii alegerii preşedintelui de către Parlament. În precedentul legislativ, comuniştii aveau 48 de mandate, iar AIE 53.
Toate partidele au făcut declarații privind eventualele coaliții care ar putea fi create, pentru a face posibilă alegerea șefului statului, scrie jurnal.md.
„Astfel, PCRM optează pentru o coaliție între două partide și spune că este gata să discute cu PLDM și PD. PLDM optează pentru o coaliție între partidele necomuniste. PL este pentru „reconstituirea” Alianței pentru Integrare Europeană și susține că PLDM, care are cele mai multe mandate, trebuie să inițieze discuțiile în acest sens. Și doar PD a declarat că are ușile deschise pentru discuții cu toate partidele”, arată Jurnal.md.
Liderul PCRM, Vladimir Voronin, a declarat că este deschis spre negocieri cu alte partide, pentru a crea o majoritate parlamentară, acceptând atât varianta Partidului Democrat, dar și cea a Partidul Liberal Democrat, scrie Unimedia. ”Cel mai real este să începem discuțiile cu Partidul Democrat, pentru că împreună ne apropiem de pragul pentru a alege președintele țării” , a spus Voronin, menționând că nu exclude negocieri nici cu liberali-democrații, unicul partid cu care, în sumă, ar putea avea 61 mandate în viitorul Legislativ. Acesta însă, a exclus orice colaborare cu Partidul Liberal, exlicând că ”nu este vorba de principiile comuniste de care se conduce, ci de prinicipiile elementare ale statalității”.
realitatea.net