MODIFICĂRI… Anul 2025 se anunță un an cu importante modificări și în ceea ce privește Codul Rutier. Una dintre modificări produce deja efecte și este vorba de majorarea valorii punctului de amendă, de la 165 de lei, la 202,5 lei. De asemenea, sunt anunțate modificări și în ceea ce privește valabilitatea permisului de conducere, de la 10 ani, la 15 ani. Alte modificări anunțate sunt legate de viitorii șoferi care ar putea susține proba practică (traseul – n.r.) în orice oraș din țară, nu doar în localitatea de domiciliu. Acest lucru este valabil acum doar în ceea ce privește proba teoretică (sala). De asemenea, modificări sunt anunțate și în privința posesorilor de biciclete sau trotinete electrice, obligați să asigure mijloacele de transport (la fel ca la autovehicule – n.r.).
Pentru anul care tocmai a început, legiuitorul anunță modificări semnificative și la Codul Rutier. Prima dintre modificări care se aplică deja este cea a majorării valorii punctului de amendă de la 165 de lei, la 202,5 lei. Acest lucru se întâmplă datorită majorării salariului minim pe economie, de la 1 ianuarie. În plus, Guvernul a decis să nu mai mențină plafonarea punctului de amendă astfel că, în prezent, acesta reprezintă 5% din salariul minim brut pe țară care se ridică la 4.050 de lei. De asemenea, noile modificări vor pemite amendarea șoferilor doar pe baza imaginilor video. Astfel, dacă un șofer este filmat cu o cameră de bord sau cu un alt dispozitiv că a comis o abatere rutieră, polițiștii îl pot sancționa. Mai mult, pe lângă radarele fixe ce vor fi montate sau care au fost deja, un alt proiect de lege vorbește despre restricții pentru șoferii începători. Conform acestui proiect de lege, tinerii sub 21 de ani sau șoferii care au mai puțin de un an experiență, nu vor avea dreptul să conducă vehicule cu o putere mai mare de 100 CP sau 75 kw pentru vehiculele electrice.
Vin și vești bune pentru conducătorii auto
Pe lângă majorarea amenzilor sau restricțiile impuse șoferilor începători, sunt și proiecte legislative care să vină în sprijinul conducătorilor auto sau a viitorilor șoferi. Unul dintre ele vorbește despre introducerea notificărilor șoferilor prin mesaje SMS atunci când permisul de conducere se apropie de expirare. O altă schimbare vizează viitorii șoferi. Un nou proiect legislativ propune ca proba practică a examenului (orașul – n.r.) să poată fi susținută în orice oraș din țară, nu doar în localitatea de domiciliu. Această propunere legislativă vizează, de fapt, micșorarea timpilor de așteptare pentru a fi programat la traseu. De reținut este faptul că acest lucru se întâmplă deja în ceea ce privește proba teoretică (sala – n.r.).
Trotinetele electrice vor avea asigurare!
Un alt proiect de hotărâre vizează posesorii de trotinete electrice, dar și de biciclete. Conform proiectului, acestea vor avea nevoie de asigurare, la fel ca mașinile, pentru a putea fi folosite. Măsura a fost luată în discuție ca urmare a creșterii numărului de accidente în care sunt implicate aceste vehicule. Astfel, guvernanții analizează acum introducerera unei polițe RCA pentru mijloacele de transport pe două roți. Și nu în ultimul rând, o altă propunere este aceea a prelungirii valabilității permisului de conducere, de la 10 ani, așa cum este în prezent, la 15 ani.