spot_img
spot_img
-0.6 C
Vaslui
26-nov.-2024
spot_img
spot_img

Modernizarea satului vasluian, între ridicol si lipsã de inspiratie

- Advertisement -

ALEGERI…Modernizarea satului vasluian înseamnã acum, pe lângã investitii, si cadastrare sau alegerea unor nume pentru strãzile si ulitele din localitate. Din pãcate, în multe cazuri, denumirile alese de autoritãtile locale si avizate apoi de Comisia de Atribuiri de Nume a Judetului Vaslui nu sunt dintre cele mai inspirate. Astfel, la Rebricea, o stradã din localitatea Ratesu Cuzei a fost denumitã „strada Vãlmãsiei”. Nu stim dacã cel care a ales aceastã denumire s-a gândit la definita cuvântului care s-ar traduce ca „a se amesteca de-a valma” sau „aruncat la întâmplare” sau „devãlmãsie”, un termen juridic ce defineste o proprietate comunã ce se caracterizeazã prin aceea cã bunul apartine tuturor coproprietarilor, fãrã ca acestia sã aibã precizatã vreo cotã-parte. Pe de altã parte, aceastã cadastrare vine în ajutorul autoritãtilor locale atunci când vor sã acceseze fonduri europene necesare dezvoltãrii unei localitãti.

Satul vasluian încearcã sã se alinieze la noile norme impuse de Uniunea Europeanã atunci când vorbim de accesarea fondurilor europene atât de necesare dezvoltãrii. Noile prevederi obligã autoritãtile locale sã caute denumiri pentru toate drumurile si ulitele din comunã. Acest lucru nu ar fi unul neapãrat rãu numai cã, de multe ori, cei care aleg denumirile par neinspirati. Astfel, în comuna Rebricea, ultima sedintã a Consiliului Local a avut, pe ordinea de zi, tocmai acest lucru. Pe lângã drumurile principale din fiecare localitate pentru care a fost ales numele de „strada Principalã”, alesii au decis ca unele drumuri din comunã sã poarte denumiri ce îi pot face pe multi sã zâmbeascã. Astfel au apãrut strãzi ca strada Mecanizatorilor, strada CAP-ului, Buhaiului sau Ungurasului. Mai mult, în localitatea Ratesu-Cuzei a apãrut si strada Vãlmãsiei. Denumirea poate ridica semne de întrebare mai ales cã acest cuvânt înseamnã „a se amesteca de-a valma, a arunca la întâmplare, dezordine”. Asta dacã nu cumva cel care a ales aceastã denumire s-a gândit, de fapt, la cuvântul „devãlmãsie”, un termen juridic ce se traduce diferit de „vãlmãsie”. Astfel, devãlmãsie defineste o proprietate comunã ce se caracterizeazã prin aceea cã bunul apartine tuturor coproprietarilor, fãrã ca acestia sã aibã precizatã vrei cotã-parte din dreptul de proprietate asupra bunului. Mai exact, bunul respectiv nu numai cã nu este fractionat, fractionat nu este nici dreptul de proprietate. Si astfel de exemple pot continua în majoritatea comunelor din judetul Vaslui, acolo unde denumirile ulitelor s-au fãcut asa cum au crezut de cuviintã alesii locali. În schimb, la nivelul judetului Vaslui, existã si o Comisie care avizeazã aceste denumiri, comisie condusã de directorul Muzeului Judetean Vaslui, Ramona Mocanu. Aceastã comisie verificã doar dacã denumirile strãzilor nu aduc prejudiciu de imagine si cam atât cu toate cã ar putea, printre altele, sã vinã si cu sfaturi si sugestii cãtre primãrii în ceea ce priveste alegea numelor unor strãzi. «Multe din denumirile alese te fac sã izbucnesti în râs si te întrebi ce a vrut sã spunã autorul. Dar, din câte am înteles, denumirile sunt alese de consilieri locali sau angajati ai primãriilor si, de cele mai multe ori, acestia dau dovadã de lipsã de inspiratie. Fiecare sat sau comunã din judetul acesta are câte o personalitate, un fost învãtãtor, profesor sau preot care s-a fãcut remarcat în istoria comunei respective, dar nu am vãzut astfel de denumiri. Plus cã, acea comisie judeteanã ar trebui, din punctul meu de vedere, sã se implice mai mult si sã ajute autoritãtile locale la alegerea denumirilor strãzilor», spune un cetãtean din comuna Rebricea.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

6 COMENTARII

  1. In valmasie , executati voi populatia taman prin aceste consilii de administrație.

    Inca nu e finalul.

    Va pup si va iubesc pe toti!
    Dar, ne mai auzim.

  2. Acest cetățean nu are ce face cu viața lui, presupun ca duce o viață plictisitoare. Dacă ar avea activități zilnice sau dacă și-ar vedea de munca lui, poate nu ar mai veni frecvent cu o știre nouă la voi. :)))))

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.