spot_img
spot_img
2 C
Vaslui
05-feb.-2025

Modernizare cu stricăciuni la Bârlad: o suprafață de 90 de ha chiar din zona centrală, va fi transformată și reabilitată! (FACSIMIL)

- Advertisement -
INCREDIBIL… Din cele ce se discută la CLM Bârlad, reiese că următoarea țintă a stricăciunilor în oraș este Centrul Civic! Că tot au unii constructori idei de transformare!

TRANSFORMARE… O suprafață de aproximativ 90 de hectare din zona centrală a municipiului Bârlad va fi supusă unor operațiuni de transformare, renovare și reabilitare. De ce se strică și centrul Bârladului? Simplu: cu scopul îmbunătățirii calității mediului construit și natural din zona menționată prin intermediul acțiunilor integrate și coordonate ce vizează îmbunățirea condițiilor economice, sociale, culturale ecologice de mediu, precum și dezvoltarea echipamentelor și serviciilor publice de interes local. Zona pe care au pus deja ochii edilul bârladului și alți „constructori” și au întocmit proiect, este delimitată astfel: la Nord de str. Nicolae Tonitza, str. Siret, la Sud de str. Suceava, bd. Republicii, str. Episcop Iacov Antonovici, str. Lirei, la Est de str. Mihai Viteazu, str. Col. Simionescu Sava, str. Ioan Popescu, str. Vasile Parvan, la Vest de bd. Epureanu, str. Nicolae Bălcescu, str. Dragoș Vodă.

DOCUMENT: Referat de aprobare

Consilierii bârlădeni vor dezbate pe 29 iunie a.c., la ședința ordinară, acest interesant proiect de hotărâre, urmând a decide dacă vor intra cu buldozerele și în centrul Bârladului! Iată ce au de gând să facă edilii bârlădeni:

„O administrație publică locală care dorește binele comunității trebuie să acționeze pentru a opri poluarea vizuală, dată de lipsa de reguli și de sancționarea celor care le încalcă. Dezordinea cu care s-a construit în zona centrală a Bârladului, determină pe termen mediu și lung o stagnare și o coborâre a valorilor proprietăților, lipsa de atractivitate pentru investiții, un mediu stresant din punct de vedere vizual pentru locuitori. Un oras de succes este un oras instagram-abil, unde dorești sa imortalizezi microevenimente de viață urbană în cadrul construit și dezvoltat atent, corect si coerent, în stilul specific locului. Zona centrală a municipiului Bârladul este sufocată de intervenții nefaste: construcții inestetice, împrejmuiri inestetice, clădiri rămase în faza de șantier, reclame și rețele edilitare pozate aerian. Există un paletar bogat și incompatibil de culori, materiale și texturi pentru împrejmuiri, fațade și acoperișuri care creează un peisaj pestrit, fară identitate, fară specific local.

O suprafață importantă din zona centrală aparține instituțiilor statului, ceea ce înseamnă că exista posibilitatea includerii acestor suprafețe în diferite proiecte. Primele intervenții se vor putea face în spațiile publice cu cea mai mare vizibilitate. Se va putea configura în urma fiecărei etape de intervenții un sistem de spatii publice funcțional, la distanțe ușor de parcurs de către pietoni”, informează cel care a lucrat la proiectul de hotărâre în cauză.

Proiectele propuse la care se gândesc!

„Prin realizarea studiului de regenerare urbană redescoperim identitatea de altădată o orașului și o readucem în prezent prin propunerea de a se identifica o serie de spații în curțile instituțiilor publice, lăcașelor de cult și nu numai care să devină scuaruri publice sau grădini urbane, conectate între ele printr-o rețea de piste de biciclete și străzi pietonale comerciale. Nu în ultimul rând, un sistem de transport public eficient, va asigura accesul mai facil în zona centrală. Se impune cu imperativitate reabilitarea clădirilor și împrejmuirilor care afectează negativ imaginea urbană, în special în zona bulevardelor și pe perimetrul fronturilor construite din jurul spațiilor publice amenajate.

Proiecte propuse:

  1. Bulevardul Republicii, Piața Victoriei – Transformare Piața Victoriei într-o zonă pietonală – proiect de amenajare spații publice (piste de biciclete, mobilier urban, iluminat public, vegetație, pavaje, instalații urbane;
  1. Ștefan cel Mare – Transformare stradă într-o zonă pietonală – proiect de amenajare spații publice (piste de biciclete, mobilier urban, iluminat public, vegetație, pavaje, instalații urbane);
  1. Zona centrală – Punerea in valoare a patrimoniului istoric cultural prin digitalizarea monumentelor istorice;
  1. Zona centrală – Restaurare monument istoric – Biblioteca Municipală “Stroe S. Belloescu”;
  1. Zona centrală – Realizare traseu de redescoperire a Bârladului Istoric (marcaje, borne, panouri informative, ghizi urbani, ghid turistic digital, site, traseu identificabil ziua si noapte prin diverse metode de semnalizare)”, scrie în proiectul ce va fi dezbătut de consilierii bârlădeni!

Sunt 17 proiecte propuse, care pot fi regăsite în proiectul propus dar, din lista de proiecte propuse, primele cinci proiecte fiind însă prioritare.

„Prin implementarea acestor proiecte propuse în Studiul de regenerare urbană pentru zona centrală din municipiul Bârlad, intravilan municipiul Bârlad, județul Vaslui, elaborat de către S.C. Youplan Development S.r.l., master urbanist Timotei Fecioru, se va asigura gospodărirea eficientă și folosirea spațiilor urbane într-un mod inteligent și creativ, prin conservarea caracterului și identității locului, revitalizarea durabilă, orientată spre piață, a patrimoniului construit. Având în vedere cele prezentate, propun spre dezbatere și aprobare Consiliului Local al Municipiului Bârlad, proiectul de hotărâre în forma menționată”, ne prezintă primarul Dumitru Boroș, ce vrea el să mai construiască prin Bârlad!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

7 COMENTARII

  1. Bravo Primarule. 50 de ani au stricat tot in Barlad: parcul central , strada Republicii perfect dreapta(au pus hotel in axul ei si magazin central), strada garii 😮 mizerie de blocuri cu subsol dublu antiaerian -apa e la 1,5m), noroc ca oamenii l-au dat jos pe Titi care mai voia sa scoata si gaze de sist. Bravo. Nu te uita la toti facaletii care scriu prostii. B-dul Epureanu nu se facea in 100 de ani. Cand sa vina Tariceanu pentru centura Titi si Mustafa i-au pus marsul funebru. PSD-istilor pupatii poalele ca va scoate din rahat. Barladenilor votati-l. Nici un primar nu a facut atatea si ….nu a luat asa de putin. Mai incearca Mustafa.!!!

    • Esti prost de dai in gropile aluia de ii stai cu limba in fund! Toata lumea vede cu taranul de la Banca se razbuna pe barladeni numai tu vezi ca lucrurile sunt roz!

  2. Red Bull….. poare cu avântul asta proletar.. face și un circuit de Formula 1 in centrul orasului un Mall si vreo 3 piste de ski….. ca în rest avem de toate….. bani din pnrr sa fie… ca la spart lozu statului…. numa oameni de știință……calificați…..și multilateral dezvoltați…. ăștia care provin din elita forjei proletare … . Bă lăsați orașul on pace. Ca o sa îl faceți mai urit și respingător. Decit asta făcut la apelul bocancilor. De tatuca vostru . Ceaușescu și poporul… patria și manglitorul…… TOT CE E BUN TREBUIE SA DISPARA. ASTA E DEVIZA MEDIOCRITATII CELOR DIN BARLAD.. …

  3. Ha ha ha! Ce regulament de identitate urbana(pavaje, iluminat public, vegetatie, instalatii urbane).
    Elaboreaza o tema de proiectare buna si apoi cheltuie banii pe studiu.

  4. Un nebun cu mult prea mare putere, ajuns într-o funcție care îi permite să o și folosească! Probabil că vom ajunge să ne mutăm prin alte părți… orașe, sate, în timp ce acest țăcănit face țăndări orașul zi de zi!

  5. Auzi la ei: Un oras de succes este un oras instagram-abil! Hoarda din Primarie, numita si cireada din saivanul lui Red Bull, crede ca Barladul arata precum in realitatea virtuala din Metaverse! Nu aia e realitatea bai incompetentilor! In Barlad nu sunt strazi asfaltate, sunt case cu WC-ul in fundul curtii, sunt imobile de patrimoniu care stau sa se prabuseasca, sunt scoli carora Primaria nu le aloca fonduri, este praf de nu te vezi si nu poti respira, sunt transee mai mari ca alea sapate de soldatii care lupta in Ucraina, samd iar voi vorbiti de oras instagram-abil! Rezol

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.