Ieri, la mai multe magazine si supermarketuiri din Bârlad precum si la Administratia Financiarã din localitate, toti vânzãtorii si functionarii care intrau în contact cu publicul aveau mãsti chirurgicale pe fatã. Folosirea mãstilor în spatiilor publice ar putea reduce riscul de contaminare, dar, potrivit expertilor Organiozatiei Mondiale a Sãnãtãtii, ar fi mai eficient dacã persoanele bolnave ar purta mãstile si nu persoanele sãnãtoase.
Aparitia cazurilor de gripã porcinã în Bârlad a dus la o isterizare a populatiei fatã de contactul cu persoanele din jur. Ieri, la mai multe magazine si supermarketuri din Bârlad precum si la Administratia Financiarã din localitate, toti vânzãtorii si zeci de functionari de la AFP, care intrau în contact cu publicul, aveau mãsti chirurgicale pe fatã. Purtarea mãstilor chirurgicale de protectie împotriva gripei AH1N1 la birou sau în casã este o mãsurã exageratã, spun medicii. Acestea ar trebui sã fie purtate de personalul care prin natura serviciului intrã în contact cu foarte multã lume, precum: functionarii de ghiseu, cadrele medicale din spitale, controlorii de bilete, politisti etc. În Bârlad mãstile de protectie sunt la mare cãutare în aceastã perioadã. Dacã înainte o farmacie vindea cel mult zece mãsti pe lunã, acum abia dacã mai gãsesti acest gen de produs în cele 17 farmacii din localitate. Folosirea mãstilor în spatiilor publice ar putea reduce riscul de contaminare, dar, potrivit expertilor OMS, ar fi mai eficient dacã persoanele bolnave ar purta mãstile si nu persoanele sãnãtoase. Vã reamintim cã în Bârlad au apãrut douã cazuri de gripã porcinã (persoane infectate cu virusul A/H1N1), care au o formã usoarã a acestei gripe si sunt izolate la domiciliu.
Care sunt simptomele gripei A/H1N1 si ce mãsuri trebuie sã luati
ATENTIE! Simptomele infectiei cu virusul gripal A/H1N1 sunt asemãnãtoare cu cele ale virozelor respiratorii! Vorbim de rinoree, jenã în gât si tuse seacã, febrã de peste 37,5 grade, stare generalã proastã. Dacã aveti aceste simptome, este cazul sã vã izolati în casã si sã vã sunati medicul de familie. Dacã prezenta virusului este confirmatã într-o comunitate, cazurile usoare pot fi tratate acasã, doar pentru cele severe fiind necesarã internarea. Cazurile severe sunt considerate cele în care pacientul este slãbit, nu se poate deplasa, respirã cu dificultate, are convulsii, nu poate bea lichide si are febrã mare.