spot_img
15.2 C
Vaslui
18-sept.-2024
spot_img

Moaștele Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica au binecuvântat Vasluiul!

- Advertisement -
CINSTIRE…”Bucură-te, asemănare cu Domnul prin iubirea de oameni, care însetează și aleargă să vindece orice pătimire,/Bucură-te, Sfinte Ierarhe Calinic, de Dumnezeu înțelepțite!”

Moaștele Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, Episcopul Râmnicului, au ajuns la Mănăstirea de la Alexandru Vlahuță sâmbătă, 7 septembrie, și au rămâs până duminică, ora 16.00. Moaștele Sfântului Calinic de la Cernica au fost aduse în cinstea Preasfintei de Dumnezeu Născătoare, Sfânta Fecioară Maria, spre închinare într-o raclă sfințită de la Mănăstirea Cernica. Ele au fost purtate pe drumul ce străbate întreaga vale a Similei, pe înaltele culmi ale Colinelor Tutovei, la locul numit “Curătura”, unde este situată Mănăstirea de la Alexandru Vlahuță. Aflată la 25 de km de municipiul Bârlad, mănăstirea construită pentru mântuirea noastră, a celor ce trăim în acest colț de lume și de țară, se află în partea de S-V a Județului Vaslui și are drept hram ziua binecuvântată în care întreaga ortodoxie a sărbătorit Nașterea Maicii Domnului. Cu siguranță, Sfânta Fecioară Maria a vrut să ne îmbălsămeze sufletele cu iubirea ei nepieritoare și să ne încurajeze în aceste vremuri ce prevestesc mari dureri, mijlocind la Fiul Ei, ca Sfântul Calinic, cel care a fost neînvins de furtuni și de ispite, să ne fie ajutor și încurajare de ziua Ei. Sfinții lui Dumnezeu simt și reacționează cu adevărat când văd sinceritate și trăire curată la noi.

Preoți și călugări de la bisericile și mănăstirile din Eparhia Hușilor, alături de mulțime de credincioși din zona Bârladului și din întreg județul Vaslui, au participat sâmbătă seara la privegherea Hramului organizat în cinstea praznicului Nașterii Maicii Domnului la Mănăstirea din comuna Alexandru Vlahuță. Slujba Litiei a fost slujită de Arhimandritul Vasile Pârjol, starețul Mănăstiri Cernica din Arhiepiscopia Bucureștilor, înconjurat de un frumos și numeros sobor de preoți și diaconi. Corul de strană “Macarie Ieromonahul” s-a întrecut în măiestria cântărilor psaltice, pe întreg parcursul slujbei de priveghere. La începutul utreniei, Părintele Calistrat Chifan a ținut cuvântul de învățătură, în care a mărturisit cât de mult înseamnă pentru el această mănăstire a Maicii Domnului. După priveghi, s-a săvârșit Taina Sfântului Maslu în curtea mănăstirii, apoi a urmat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie de noapte, care s-a oficiat în Paraclisul Sfântului Ierarh Nicolae. Duminică, 8 septembrie, toți credincioșii prezenți s-au închinat la Sfintele Moște și au participat dis de dimineață la Taina Sfântului Maslu, apoi la Acatistul Maicii Domnului și la Sfânta Liturghie oficiată de Preasfințitul Ignatie, Episcopul Hușilor, care a ținut un cuvânt de învățătură despre pericopa Evanghelică și despre praznicul “Nașterii Maicii Domnului”. În cadrul Sfintei Liturghii a fost hirotonit în treapta de ieromonah ierodiaconul Ioil Carp. În timp ce s-au împărtășit clericii, Arhimandritul Vasile Pârjol, starețul Mănăstirii Cernica, a vorbit celor prezenți despre viața și minunile Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica.

Sfântul Calinic de la Cernica, un mare iubitor de oameni

Sfântul Calinic a dus pe pământ o viață îngerească și, prin nevoințe și fapte bune, s-a dăruit jertfă neîntinată lui Hristos. După ce în anul 1813 a fost hirotonit preot împotriva voinței sale, pentru că pandemia de ciumă ucisese mulți preoți, el a devenit duhovnic și ecleziarh al Mănăstirii Cernica. În anul 1817, Sfântul Calinic a vizitat mânăstirile de la Muntele Athos, unde a cunoscut viața călugărilor și asprele lor rânduieli, pe care apoi le-a aplicat peste ani la Schitul Frăsinei și pe care el însuși le-a practicat, de bunăvoie, toată viața. Mai mult decât orice, Sfântul Calinic de la Cernica a fost și este călăuză bună ostenitorilor în viața călugărească, așa încât obștea monahală și toți viețuitorii sfintelor mănăstiri ale Vasluiului au avut mare ajutor și bucurie în aceste două zile, cât au poposit moaștele Sfântului Calinic la Mănăstirea de la Alexandru Vlahuță. Sfintele Moaște au ajuns la noi cu binecuvântarea Preasfințitului Daniel, Patriarhul României, și a Preasfințitului Ignatie, Episcopul Eparhiei Hușilor, la dorința obștii Mănăstirii Alexandru Vlahuță și a starețului, arhimandrit Zaharia Curteanu. O șansă și pentru noi, credincioșii din aceste locuri, să ne alinăm sufletele cu lumina cea dumnezeiască a Sfântului Calinic și să primim ajutorul pe care îl dorim de la el, atingându-l și spunându-i de aproape problemele noastre, întrucât, atât cât a trăit, dar și de când se află în cer, Sfântul Calinic a fost și este izbăvitorul celor nedreptățiți, bucuria celor necăjiți și bucuria celor ce nădăjduiesc întru El și îl cheamă în ajutor.

Sfântul Calinic a impus în mânăstiri ordine și disciplină duhovnicească, alcătuind regulamente scrise cuprinzătoare

SFÂNT…Vindecător al bolnavilor, ajutător al săracilor și îndreptător al monahilor, el și-a luat crucea și l-a urmat pe Hristos fără întoarcere. Prin îndelungate postiri de câte 40 de zile, a reușit să amuțească clevetitorii, să fie cuib al celor înviforați, hrana celor înfometați și liman al celor amărâți. Sfântul Calinic s-a născut în București în anul 1787 și a fost botezat cu numele de Constantin. Călugăr, ctitor de biserici, teolog, stareț al Mănăstirii Cernica și episcop al Râmnicului, Sfântul Calinic a impus în mânăstiri ordine și disciplină duhovnicească, alcătuind regulamente scrise cuprinzătoare. A fost neobosit organizator, constructor și restaurator de biserici. A ctitorit Mânăstirea Pasărea și Mânăstirea Ghiughiu, iar între anii 1859 -1864, a refăcut și a redeschis Schitul Frăsinei. Apoi, în 1863, episcopul Calinic a construit mănăstirea de la Frăsinei, o biserică nouă, o clopotniță și noi chilii. La acest schit, Sfântul Calinic a introdus rânduiala athonită și “blestemul” asupra hotarelor mânăstirii, prin care se interzicea intrarea oricărei părți femeiești (femei, păsări sau animale domestice).

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

  1. Înainte oamenii se închinau la idoli sau elemente din natură ☀️ ✨ 🌙 🌳 💦 🔥.

    Astăzi oamenii se închină la cadavre uscate și simboluri cu valoare imaginară ✝️ ❌ ☪️ 🕋 🕉️.

    Din punct de vedere religios pare o evoluție, deși religiosul actual este mereu ancorat în teorii de bază scrise acum foarte mulți ani în urmă.

    Din punct de vedere științific asistăm la o involuție a celor care cred în imaginar; pe măsură ce învățăm și descoperim în fiecare an informații cu valoare practică noi despre om, despre societate, despre natură, sau despre univers.

  2. Rugați-vă la ,,moaște ” în n+1 zile de sărbătoare ,dați daruri și bani bisericilor ; voi veți trăi tot în sărăcie. Munca și știința creează plus valoare și bunăstare ,nu șmecheriile și diversiunile religioase.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.