spot_img
spot_img
3.4 C
Vaslui
22-nov.-2024
spot_img
spot_img

Moartea nu i-a despărțit: Scriitorul Mircea Coloșenco s-a stins și el, la 24 de zile după moartea fratelui său, regretatul rebusist

- Advertisement -
CAPĂT DE DRUM… Au fost suflete pereche… Au venit împreună și pleacă la fel din lumea aceasta. Cei doi au fost profesori la bază, dar fiecare a strălucit în felul său: Serghei Coloșenco, un maestru al enigmisticii românești, Mircea Coloșenco, un scriitor, critic literar și cercetător neostenit.

REGRETE… Vin împreună pe această lume și pleacă tot la fel. Unii spun că sunt suflete pereche, alții că o dragoste puternică i-a legat unul de altul și nu pot trăi altfel. Acum 24 de zile, regele cuvintelor încrucișate, profesorul Serghei Coloșenco s-a dus la Domnul, în împărăția Lui. Iată că și fratele său, scriitorul Mircea Coloșenco, fostul redactor al ziarului nostru în perioada de început, s-a dus și acesta să-și întâlnească fratele în Ceruri. A murit, sâmbătă, pe 10 august, la București, trist că fratele său mai mic s-a dus înaintea lui din această lume. Înmormântarea va avea loc marți, la București. Acum 24 de zile ne-a scris câteva rânduri emoționante despre dispariția lui Serghei, astăzi, din păcate, scriem noi, necrologul său.

Ultimele rânduri așezate pe o coală de hârtie ale scriitorului Mircea Coloșenco au fost cele despre dispariția fratelui său. Le redăm încă o dată, pentru a se vedea legătura puternică dintre cei doi, care iată nu au putut sta nedespărțiți prea mult: “Deși bolnav fizic, având piciorul drept infantil de la 3 ani, a reușit să-și depășească starea de invaliditate și să-și creeze un statut spiritual avansat, fiind talentat, dotat și muncitor. Mai mult, a învățat de la părinții noștri să fie benevol cu ceilalți din jurul său, să fie cât se poate de bun și înțelegător. A învățat de la tatăl meu că dacă vezi pe cineva că de două ori te contrazice, lasă-l în legea lui. Iar careurile lui și toată amestecătura aceasta de idei, de gândire, de sentimente l-au ajutat să ajungă la acele mii de reacții spirituale, sentimentale, care sunt rebusurile sale. Așa a ajuns marcat de bună dispoziție, deși a fost neputincios de un picior de la 3 ani, de când a luat această boală. A ajuns la 80 de ani, așa bolnav, dar cu mintea sclipitoare. Așa s-au plămădit careurile sale, care i-au conferit în 2005 titlul de cel mai bun rebusist al țării. Vă mulțumesc pentru că l-ați înțeles, că l-ați apreciat și iubit, iar el a fost mereu alături de ziarul Vremea Nouă, dăruindu-vă opera sa. Dumnezeu să îl odihnească alături de EL!”, scria Mircea Coloșenco, pe 19 iulie, anul acesta, când a aflat de moartea fratelui său. 

Mircea Coloșenco, un om de vază al culturii bârlădene

Profesorul Mircea Coloșenco a fost legat de Bârlad acolo unde a copilărit, a absolvit Școala nr. 4 și Colegiul Național “Gh. Roșca Codreanu. A urmat Facultatea de Filologie de la Universitatea “Al. Ioan Cuza” din Iași. Aici și-a descoperit vocația de cercetător, de critic și istoric literar. A fost pentru o bună perioadă de timp redactor la “Vremea Nouă”, după care s-a mutat la București, devenind un abonat al Bibliotecii Naționale și al arhivelor bucureștene. Pentru o perioadă de timp a lucrat la Ministerul Culturii, răspunzând de Casele Memoriale din țară. Rezultatul cercetărilor, al spiritului critic s-a concretizat prin editarea de volume, având ca temă viața și activitatea literară a marilor noștri scriitori, la edituri de renume. Pentru activitatea literară a fost premiat de Academia Română. Pe plan local, a colaborat cu toate instituțiile culturale din Bârlad. Ca o recunoaștere a activității sale a primit titlul de “Cetățean de Onoare” al orașului. Dumnezeu să-l odihnească și să-i rânduiască un loc în grădina raiului, alături de fratele său Serghei, pe care l-a iubit mai mult ca orice.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.