spot_img
spot_img
1.1 C
Vaslui
22-nov.-2024
spot_img
spot_img

Moartea militarului Cătălin Bucos, regrete și îngrijorare: „credem că suntem bine și puternici, dar nu e așa!”

- Advertisement -
Cătălin Bucos

DOLIU… Decesul militarului din cadrul UM 01779 din Huși, Cătălin Bucos, în vârstă de doar 40 de ani, a fost un șoc pentru mulți hușeni care, deși au aflat că a fost vorba despre un AVC (accident vascular cerebral), încă nu înțeleg cum un om tânăr, energic și plin de viață se poate stinge într-o clipă. Cunoscut pentru firea sa prietenoasă, mereu înconjurat de amici, la diferite sărbători unde, spun apropiații, era adesea sufletul evenimentelor plăcute, Cătălin Bucos, căsătorit și tată a doi copii, nu dădea semne că ar avea probleme medicale atât de grave. “Nu sunt cuvinte să pot spune ce am simțit, când am aflat că nu mai este. A fost un băiat minunat, harnic, glumeț, familist și deschis. Ne-am mai văzut la un pahar de vorbă, ne-am întâlnit și la grătar. Iubea oamenii, îi era drag să vorbească, să glumească. Eu nu am știut că e bolnav de ceva. Un brad de bărbat, mereu zâmbind. Moartea lui m-a cutremurat și m-a pus pe gânduri. Poate că e bine să ne vedem de sănătate mai mult, chiar dacă părem puternici. Uite că, de fapt, nu suntem, dar o aflăm prea târziu”, spune Cosmin, unul dintre numeroșii prieteni ai lui Cătălin Bucos.

Cătălin Bucos lucra la Unitatea Militară din Huși, iar prietenii săi nu îl știau bolnav în așa măsură în care într-o zi, pe 4 aprilie, să fie cuprins de o puternică stare de rău, iar după alte două zile să decedeze într-un spital din Iași. “Eu eram la Spitalul din Huși când a fost adus. SMURD-ul l-a luat și eu, văzând cât de tânăr e, am zis: Ajută-l, Doamne, să trăiască ! Am auzit însă că a murit”, a povestit unul dintre pacienții aflați atunci la CPU-ul Spitalului municipal “Dimitrie Castroian” Huși. Și, într-adevăr, militarul a decedat, iar medicii au spus că a fost vorba despre un accidentul vascular cerebral. Oricât și-au dat silința doctorii, nu s-a mai putut face nimic în acest caz. Decesul a fost înregistrat pe 6 aprilie.

“Eu sunt hotărât ca, din cauza la ceea ce s-a întâmplat cu Cătălin, să mă duc cu toată familia la control. Sănătatea e sfântă și iată că o mai neglijăm”

Dincolo de zecile de mesaje transmise public de prietenii lui Cătălin Bucos, moartea acestuia i-a pus pe mulți pe gânduri, cu privire la sănătatea care pare de fier la o vârstă de 40 de ani, de pildă, dar, în realitate, se dovedește a fi doar o aparență. “Când auzi asemenea cazuri, primul lucru la care te gândești este că e momentul să te uiți mai cu atenție la propria sănătate. Ni se pare că suntem bine, că mâncăm un grătar cu prietenii, că mergem la pescuit, râdem și bem o bere sau un pahar de vin și credem că suntem puternici și nu avem de ce ne face griji. Nu avem de ce merge la un control. Dar uite că este nevoie. Grijile, chiar dacă le mai ascundem, ele se pun undeva la inimă, stresul de zi cu zi, pentru că vedeți ce e în țară, trăim și se adună. Eu sunt hotărât ca, din cauza la ceea ce s-a întâmplat cu Cătălin, să mă duc cu toată familia la control. Sănătatea e sfântă și iată că o mai neglijăm”, a spus Marian.

„Conduita de viață pe care o persoană trebuie să o aibă trebuie să includă verificarea periodică a stării de sănătate, chiar dacă ni se pare că suntem bine și energici”

Atacul vascular cerebral, atrag atenția medicii, are loc atunci când alimentarea cu sânge către o parte a creierului este întreruptă sau redusă, iar țesutul cerebral este privat de oxigen și alți nutrienți. Un atac vascular cerebral reprezintă o urgență medicală cu riscuri majore și necesită tratament imediat. “Cauzele diferă în funcție de tipul de accident vascular cerebral. Factori care pot crește riscul de apariție a unui atac cerebral sunt: stilul de viață, alimentația, consumul de alcool, dar foarte importante sunt problemele medicale, precum hipertensiunea arterială, diabetul, colesterol ridicat, diferite afecțiuni cardiovasculare. Toate acestea trebuie identificate din timp și ținute sub control, pentru a diminua cât mai mult riscul unor complicații care, iată, duc la situații ireversibile. Conduita de viață pe care o persoană trebuie să o aibă, ca să evite accidentul vascular cerebral presupune controlarea cu regularitate a hipertensiunii arteriale, reducerea cantității de grăsimi din alimentație, renunțarea la fumat, controlarea periodică pentru depistarea diabetului, menținerea unei greutăți optime, consumul de legume și fructe, mișcarea făcută regulat și consumarea de alcool cu moderație sau deloc. Acestea sunt niște reguli generale, foarte importante, care trebuie să includă controale periodice ale stării de sănătate, chiar dacă aparența unei stări bune a organismului ne încurajează să credem că suntem bine. Mai bine să fie prevenită o afecțiune, decât să fie tratată”, au spus medicii.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.