spot_img
spot_img
9.5 C
Vaslui
20-ian.-2025

Miting in santier

- Advertisement -

A saptea zi de protest a cadrelor didactice botosanene s-a desfasurat ieri intr-un mod inedit. Mitingul, pentru care liderii sindicali judeteni au obtinut autorizatie din partea autoritatilor locale, a avut loc printre panourile unei firme de constructii si pavele scoase de muncitorii harnici ai acesteia, din Piata Revolutiei. Si ca suportabilitatea celor de la miting sa fie testata pana la extrem, nici vestile primite de la liderii judeteni nu au fost cele asteptate.

Conform datelor centralizate la nivelul Inspectoratului Scolar Judetean, ieri, procesul educativ nu a avut loc in 21 de unitati scolare. De la prima ora gardurile si panourile firmei Victor Construct au impanzit zona in care dascalii botosaneni protesteaza de mai bine de o saptamana. De dimineata, opt muncitori ai societatii scoteau pavele din parcarea Pietei Revolutiei. Cu toate acestea, liderul LSI, Liviu Axinte, a sustinut inainte de inceperea mitingului de la 12.00, ca actiunea va avea loc.

„Vom ajuta si la scos pavele”, a fost reactia liderului LSI.

„Este o coincidenta, in perioada asta au fost programate alte lucrari de reconstructie in Piata si mitingul nostru coincide cu deschiderea santierului. Ne gandim doar la o coincidenta, deocamdata”, a spus Liviu Axinte.

Societatea de constructii a imprejmuit zona pentru ca este castigatoarea unei licitatii organizate de Primaria Botosani in cadrul Programului Integrat de Dezvoltare Urbana care presupune si inlocuirea pavelelor din centrul municipiului.

«Inca o forma de intimidare»

La ora 12.00 orele s-au mutat in strada, aproximativ 300 de dascali venind ieri la mitingul de protest. Surpriza lor a fost cu atat mai mare cu cat au vazut zona blocata.

„Inca o forma de intimidare si o lipsa de respect fata de cadrele didactice si fata de problema care exista in sistemul de invatamant botosanean. Eu am crezut ca este o gluma, venind la fata locului observ ca este chiar asa. Nu stiu, probabil maine o sa faca in loc de rondul de trandafiri, o groapa… Orice e posibil la asemenea functionari publici platiti din banii nostri si ai intregii populatii a acestui oras”, a declarat Alina Voinea-Axinte, lider SIP de la Colegiul National Mihai Eminescu. Aceasta sustine ca vor fi sesizate si forurile internationale cu privire la ceea ce se intampla la Botosani.

„Asa ceva nu este posibil, e o nesimtire, nu-i intereseaza invatamantul romanesc. Au facut tot ce-au vrut ca sa-l distruga si acum vor sa ne distruga si pe noi. Nu mai putem absolut nimic, de oameni de valoare e nevoie? De ce? Ca sa le mearga mintea si sa vada ca ne mint. Au nevoie de oameni pe care sa-i poata manipula si sa poata sa faca fiecare ce vrea din Guvern. Asta nu-i Guvern. Asta-i o grupare, ca sa nu le spunem o sleahta de oameni, care taie tot”, a spus liderul LSI, Carmen Dobrescu, de la Scoala Generala Nr. 17 din municipiu.

Vrem salarii, nu hartii!

Nici o promisiune, fie ea scrisa, nu mai tine de cald cadrelor didactice botosanene, ce sunt decise sa intre la ore abia atunci cand vor primi salariile pe card. Acestea sunt cu atat mai inversunate cu cat au aflat ca, de fapt, luni nu a avut loc nicio sedinta de Guvern care sa se lase cu o Hotarare de realocare de fonduri, ci o discutie preliminara.
„Oricine dintre noi are in geanta hartii. Acestea nu tin de salarii. Vrem salarii, nu hartii!”, a fost mesajul celor de la miting.

„In acelasi timp, vestile pentru educatia botosaneana sunt asteptate de la Suceava si nicidecum de la autoritatile locale de pe plan local. Mai mult conteaza ceea ce se hotaraste la Suceava, de aceea am si asteptat informatiile de acolo. Din cate am observat, polii de influenta in politica actuala sunt la Suceava si probabil ca acolo este si rezolvarea noastra. Noi asteptam ca domnul primar Flutur, al nostru, al Botosaniului, sa se implice mai mult in rezolvarea acestei situatii. Insa cred ca s-a mizat mai mult pe faptul ca 7 zile de proteste in luna martie inseamna 33 la suta din salariu”, a spus Liviu Axinte.

«De la aceasta plimbare porneste inmormantarea invatamantului»

Daca la ora 12.00, cand au ajuns la miting, muncitorii de pe santierul de peste noapte se aflau in pauza de masa, peste o ora acestia au venit porniti sa reia lucrul. Dupa cateva pavele scoase insa, acestia au fost fortati sa se retraga, luati la rost de cadrele didactice. „Vrem sa auzim ce ni se spune, nu pe dumneavoastra”, li s-au adresat protestatarii.
Actiunea de protest va continua zilnic, pana vineri, daca salariile nu vor ajunge la cadrele didactice. La finalul actiunii de ieri, profesorii si-au reluat plimbarea in Piata, sustinand insa ca „de la aceasta plimbare porneste inmormantarea invatamantului”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.