spot_img
spot_img
3.3 C
Vaslui
20-ian.-2025

Misterul viorii “Stradivarius 1713” de la lautarii din Sihlea

- Advertisement -

Un tinar din Sihlea a descoperit in cufarul lasat de bunicul sau, fost lautar, o vioara veche, care poarta in interior inscriptia „Stradivarius 1713”, ce duce cu gindul la faimosul fauritor de viori Antonio Stradivari u tinarul s-a dus cu vioara la Directia pentru Cultura, insa specialistii de aici spun ca nu au cum sa-i ateste originalitatea u in Romania exista oficial o singura vioara Stradivarius, cumparata de statul roman in 1956, la care a cintat cunoscutul violonist Ion Voicu u profesoara de vioara Lenormanda Florentiu spune ca viorile Stradivarius sint foarte rare: „daca ar fi originala detinatorul ar fi o persoana foarte bogata, care ar trece usor criza”.

Un tinar de 24 de ani din comuna Sihlea detine in familie un obiect ce ar putea valora o adevarata avere, o comoara dupa care alearga muzicieni de pe tot mapamondul. Acesta are de la bunicul sau o vioara de tip “Antonio Stradivarius Cremonesis” care pare a fi din anul 1713, potrivit unei inscriptii din interiorul instrumentului. Cei din familia sa au fost lautari de cind se stiu, din tata in fiu, dar de cind s-a stins din viata
bunicul s-a dus si traditia. Razvan spune ca vioara este in posesia familiei de citeva decenii, dar abia de curind a aflat ca ar putea valora o suma cu foarte multe zerouri si inca in euro
. “Bunicul a cumparat-o de la un nepot pe bani buni si a cintat cu ea la circ atita amar de vreme. De cind s-a stins batrinul, vioara nu a mai fost folosita si de curind niste prieteni mi-au spus ca fiind asa de veche ar putea valora o multime de bani. Eu am fost la Directia pentru Cultura, dar nu m-au putut ajuta, mi-au spus ca exista un singur profesor in tara care face expertize pentru vioare, dar nu am reusit sa dau de el”, ne-a spus tinarul din comuna Sihlea, care nu vrea sa-si dea numele complet pentru a nu deveni o tinta pentru toti. Tinarul spera ca vioara sa veche sa fie una din cele faurite de celebrul lutier italian Antonio Stradivari, nascut la Cremona in anul 1644, si care isi incriptiona instrumentele: „Stradivarius Cremonensis Faciebat Anno”.

“Pe eticheta din interior era scris Stradivarius 1713”

Oficialii Directiei Judetene pentru Cultura Vrancea spun ca tinarul ar trebui sa apeleze la experti care sa stabileasca daca vioara este intr-adevar una care provine din atelierul celebrului lutier Stradivari. “Ceea ce ne-a atras atentia atunci cind am primit spre expertizare vioara a fost faptul ca pe eticheta din interior era scris “Stradivarius 1713”. Institutia noastra nu are un expert atestat de minister pentru bunuri culturale mobile, motiv pentru care l-am indrumat pe proprietar catre un expert aflat in baza noastra de date. Daca in urma expertizarii se constata valoarea de patrimoniu cultural a viorii, obiectul va intra in evidenta noastra”, a declarat directorul Florin Micu de la Cultura. Proprietarul viorii a fost indrumat deci sa se duca la Bucuresti cu vioara la profesorul de muzica Cezar Marin, unul dintre putinii evaluatori de instrumente cu corzi din Romania. Si singurul om care poate fixa pretul unei viori de mare valoare. In Romania sint cunposcute doua viori faimoase, Stradivarius Elder-Voicu, la care a cintat celebrul violinist Ion Voicu, si Guarnieri del Gesu ce i-a apartinut celebrului compozitor George Enescu, pe care le-a evaluat chiar profesorul Cezar Marin. “La ora actuala, un Guarnieri e mai bine cotat ca un Stradivarius”, spune Cezar Marin, profesor la Liceul “George Enescu”, cel care a evaluat celebrele viori la sume cuprinse intre 1,2 si 2 milioane de dolari. In cazul in care vioara lautarului din Sihlea s-ar dovedi un Stradivarius veritabil, aceasta ar fi o adevarata comoara care se cere protejata. Cea mai scumpa vioara Stradivarius s-a licitat, in 2006, cu 3,5 milioane de dolari. Doua motive stau la baza acestei sume fabuloase. Pe linga vechime se pare ca lacul folosit la vopsirea viorii era unul special ale carui origini sint incerte si care, alaturi de lemn, da unicitate sunetelor. “Nu stiu ce sa zic, in primul rind viorii ar trebui sa i se faca o expertiza pentru a se stabili daca este o vioara veritabila”, mai spune mostenitorul viorii de la 1753.

Profesoara Florentiu: “Bine ar fi sa fie originala, dar nu cred”

Profesoara Lenormanda Florentiu a absolvit conservatorul din Bucuresti, sectia vioara, si spune ca un Stradivarius este o bijuterie rara si doar o minune ar face sa avem asa ceva in judet. “Sint kitsch-uri care apar foarte des pentru ca sint multe viori vechi pe care scrie Stradivarius. Bine ar fi sa fie originala, dar nu cred. Daca ar fi originala detinatorul ar fi o persoana foarte bogata. Stradivarius este un lutier din perioada preclasica care a luat cu el in mormint secretul faimoaselor sale viori. Cele mai cunoscute viori din lume au fost construitein Italia de familiile Amati, Guarneri si Stradivari – secolul XVII si inceputul secolului XVIII. Acestia sint cei trei mari lutieri ai perioadei preclasice, iar secretul construirii acestor viori nu se cunoaste. Desi eu ii urez din tot sufletul acestui om sa aiba in mina un Stradivarius, ca sa poata sa invinga usor criza, personal nu cred ca vreun lautar din Vrancea ar fi avut vreo asemenea vioara“, ne-a spus profesoara Lenormanda Florentiu, totodata redactor sef la televiziunea Atlas. Aceasta adauga ca multe viori fabricate in Cehoslovacia poarta inscriptia “Stradivarius”, cu trimitere la metoda faimosului fauritor de viori, dar sint departe de a fi originale. Antonio Stradivari a produs
peste 1.100 de viori, chitare sau violoncele, din care se mai pastreaza in jur de 600. Cercetatorii spun ca desi artistii prefera instrumentele faurite de Stradivarius se pot stabili cu greu diferente intre o vioara a maestrului si o vioara contemporana.

Au murit toti lautarii din Sihlea

Comuna Sihlea a reprezentat pina prin anii 2000 una din faimoasele zone cu lautari din judet. Rromii au fost in adusi in aceste locuri prin 1850 ca robi pe mosia familiei poetului Alexandru Sihleanu care avea aici un castel. Tiganii din comuna Sihlea, muzicanti inascuti, au inceput imediat sa isi cistige existenta cintind pe la circuri si bilciuri. Cindva exista si o fanfara care era renumita in toata zona de sud a judetului dar si in Buzau si Braila si care cinta pe la nunti si petreceri. Batrinii care au trait din muzica au trecut in lumea celor drepti, iar cei tineri fie nu mai sint interesati de muzica lautareasca pe fondul invaziei manelelor fie nici nu au mostenit pasiunea stramosilor. De altfel, chiar si in judet mai sint la ora actuala putini artisti care stiu sa cinte la vioara.

Vioara de patrimoniu recuperata de la Madalin Voicu

E cunoscut cazul viorii de patrimoniu aflata in posesia politicianului Madalin Voicu pentru care statul s-a zbatut sa o aduca in patrimoniul lui. Vioara Stradivarius Elder Voicu 1702 a fost cumparata de statul roman la 29 august 1956, de la firma Henry Werro si a fost data in folosinta violonistului Ion Voicu, tatal lui Madalin Voicu, in baza unui contract. Familia Voicu a inapoiat vioara statului roman in martie 2007. Asta nu inainte ca deputatul Madalin Voicu sa spuna statului, recte Ministerului Culturii, ca vioara este proprietatea familiei sale din moment ce tatal lui a platit o multime de taxe pentru vioara respectiva de-a lungul vremii. In prezent vioara este evaluata la peste 1,5 milioane de euro si se afla in posesia solistului Alexandru Tomescu, in urma unui concurs. Recent, artistul a cintat la Focsani cu celebra vioara.

www.ziaruldevrancea.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.