spot_img
spot_img
1.9 C
Vaslui
20-ian.-2025

MISTERELE DE LA BECIUL ASCUNS! Descoperire incredibilă a unor tineri hușeni care au cumpărat o casă veche, casă care le-a schimbat viața! (FOTO)

- Advertisement -
MÂNDRIE… Gabriel a reușit în doar câțiva ani cu o mică cramă de familie să intre în categoria producătorilor de vin premiați din România

Un beci ascuns, folosit în timpul războiului și, probabil, ulterior drept încăpere secretă în care au locuit oameni!

Scrisori din timpul celui de-al doilea război mondial, scrise de pe front de un membru al familiei căreia i-a aparținut casa.

Un mormânt secret, ascuns de ochii lumii ‘comuniste”, în care se află osemintele unui soldat german.

Documente și fotografii de epocă din Huși. Ultimele i-au fost înmânate, ieri, istoricului Costin Clit pentru inventariere, triere și documentare! 

Acum zece ani, Gabriel Buzilă și soția sa Andreea au cumpărat o casă veche pe drumul care duce de la Huși spre Pădureni. Aveau doar o mică afacere cu struguri de masă și lui Gabriel locația i s-a părut foarte bună pentru planurile sale. Ulterior a avut ocazia să descopere că acea casă avea un beci secret și încă unul foarte mare. Pe moment, n-a realizat exact la ce folosea acel beci, dar lui i s-a potrivit foarte bun pentru păstrarea și conservarea vinului. “Să fiu sincer în primul an n-am reușit să vând toți strugurii de masă și ca să nu ies în pierdere i-am făcut vin. Următoarea vară când am vândut vinul, am avut mare succes datorită temperaturii perfecte din acel beci. Și, practic, datorită acestui beci m-am reorientat și mi-am propus să înființez o cramă cu propria podgorie”, ne-a povestit Gabriel despre beciul care i-a schimbat afacerea și chiar viața.

“Mi-am jurat să nu mai lucrez în viața mea la vie, dar m-am răzgândit”

Gabriel s-a născut și a crescut în Huși, în mirosul de teasc. Ambii bunici aveau vie iar lucrările pe câmp l-au marcat atât de mult încât și-a promis să facă cu totul altceva în viață. Timp de zece ani a lucrat în Spania și apoi s-a întors acasă cu gândul să-și pornească afacere. Atunci a fost momentul când și-a încălcat promisiunea din tinerețe și a pornit cu o mică podgorie de struguri de masă. “Mi-e greu să explic cum ceea am trăit când eram copil și mi se părea atunci o corvoadă a devenit acum, în prezent, o mare pasiune pentru mine. Dar probabil așa a fost destinul dacă mă gândesc și la această casă pe care am cumpărat-o din cu totul alte motive și practic ne-a creionat destinul, ne-a făcut să ne dorim altceva. Acum nimic nu-mi place mai mai mult decât ceea ce fac: să lucrez via, să fac vinul și să-l păstrez în cele mai bune condiții”, ne-a mărturisit Gabriel.

Două atuuri importante, soția și povestea beciului ascuns, i-au adus un proiect european

Și mai interesant este că acel beci nu i-a schimbat doar afacerea ci i-a amplificat-o la un nivel la care nici măcar nu visa. “Soția mea a terminat Facultatea de Biologie și a finalizat un master la Universitatea “A.I. Cuza”. În cadrul acestui master, li s-a propus masteranzilor să vină cu proiect de afaceri care să concureze pentru obținerea de fonduri europene. Se pare că tocmai această parte a proiectului nostru cu casa veche și beciul ascuns a atras atenția și, după ce am fost chemați să ne susținem proiectul și să răspundem la o mulțime de întrebări, proiectul nostru a fost declarat câștigător. Îmi amintesc că membrii comisiei au fost, practic, uimiți de această poveste. Nu le venea să creadă și probabil n-ar fi crezut dacă nu aveam dovezi concludente. Așa s-a născut practic, Crama Beciul Ascuns!”, ne-a spus Gabriel.

Proiect de viitor inspirat din străinătate: enoturism!

INOVAȚIE… Conceptul de enoturism nu prea există în România dar soții Buzilă vor să-l încerce. Ideea este ca cineva care dorește să deguste un vin de calitate să o facă la fața locului iar această degustare vine la pachet și cu povestea vinului. “Vom face un fel de pensiune în care vizitatorii vor lua cunoștință cu vinul nostru și cu povestea sa, inclusiv cu trecutul misterios al acestui beci și al acestei case. De altfel, toate aceste documente vechi, fotografii de arhivă, toată istoria acestui loc va fi expus aici începând cu intrarea în localul pe care îl vom construi și până în beciul în care depozităm vinul”, ne-a mai spus Gabriel.

Mormântul secret . Foarte greu se observă un scris vechi pe cruce “Un brav soldat german”

Povestea “beciului ascuns” a atras atenția și istoricilor. Astfel, ieri a fost acolo istoricul Costin Clit care s-a declarat entuziasmat de documentele și fotografiile găsite și a oferit chiar și explicații. “Deținătoarea acestei case a fost Constanța Moisina. A fost elevă a Liceului “Cuza Vodă” din Huși și știu asta pentru că face parte din lotul de elevi care a fost arestat de Securitate în anii 50. Cât privește mormântul secret este foarte posibil și veridic pentru că în august 1944, în aceste locuri s-au dus lupte crunte cu mulți soldați morți de o parte și de alta a baricadei. De aceea, toate aceste documente și fotografii sunt foarte importante pentru istoria acestor locuri”, ne-a declarat istoricul Costin Clit.

Mențiune pentru cititorii care au ajuns la finalul acestui material

Imediat ce profesorul Clit va studia documentele colectate vom publica un material cu concluziile specialistului. De asemenea, am omis să redăm foarte multe amănunte din ceea ce am numit “povestea beciului ascuns” pentru că protagonistul acestei povești, Gabriel Buzilă, va fi prezent săptămâna viitoare în studioul Vremea Nouă pentru un podcast în care va povesti personal cum a descoperit acel beci și multe alte detalii interesante.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

17 COMENTARII

  1. De cand sula calului mai este si betivu asta de clitoris istoric???? Bai rasuflatule mergi si mai bea un spritz si lasa-ne cu rahaturile tale. Cauta cea mai in varsta baba din mahala si vezi acolo adevaratA istorie a Huşi ului.

  2. În anii respectivi casele erau prevazute cu astfel de beciuri ,nu ale „jidanilor”,ci și a creștin ortodocșilor, catolicilor !
    Dar cuibul de antisemiti din Husi se activează cu fiecare ocazie ,dansu -și arama pe față!

    • „Jidănești „,așa vorbești în 2024 ?Exista in DEX cuvântul acesta ?Exista un cuib de antisemiți in Huși ,oricât s-ar nega de catre autorități !

        • În anii respectivi casele erau prevazute cu astfel de beciuri ,nu ale „jidanilor”,ci și a creștin ortodocșilor, catolicilor !
          Dar cuibul de antisemiti din Husi se activează cu fiecare ocazie ,dansu -și arama pe față!

  3. Vorba lui nea’ Bachus : Fără poezie viața e pustiu…… Sunt așa de multe beciuri în Huși încât ai putea face o carte de istorie locală……….

  4. Nu stiu despre bunicii vostri,dar al meu povestea adesea despre astfel de lucruri,din vremea razboiului…lunca satului fusese front,gaseai adesea obiecte din razboi.

  5. In zona Husi a fost o mare incercuire de trupe romane si germane in urma tradarii de la Iasi si spargerea frontului de la 22 august , 200 000 de soldati au luptat cu disperare sa scape din incercuire inspre vest si sud-vest , foarte putini au reusit ,
    Studiati Operatiunea Iasi-Chisinau , sunt materiale si pe youtube si o sa vedeti ca acolo a fost zona de front si de aia se gasesc mereu bombe neexplodate si alte materiale de razboi .
    Si bunica mea avea o poveste cu un soldat german care se ascundea langa gardul casei dar a fost tradat de o baba urata si rea si apoi executat la o fantana de sovietici. Ii parea foarte rau de el si zeci de ani dupa .
    In anul 2000 eram intr-un spital militar si era acolo un ofiter de 80 de ani care facuse scoala militara la Frankfurt in anii de razboi apoi fusese chemat in tara cand rusii au ajuns la Iasi si a marsaluit pe jos doua saptamani cu trupa de la Craiova la Iasi . Tin minte si acuma cu cat regret ofta si spunea ca totul mergea in tara asta cand eram cu nemtii , si de cand suntem cu rusii nimic nu mai marge …

  6. Unde sunt documentele ? E reclama la vin! Ia și mai scrie un articol
    Daca nu ai sa știi că e plin Orasu de lucruri de la soldați germani exact în aceiași situatie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.