spot_img
spot_img
4.8 C
Vaslui
23-ian.-2025

Misterele clasei pregătitoare

- Advertisement -

* Confuzie printre părinţi şi directorii unităţilor de învăţământ * Nu se cunoaşte programa, nici modul de funcţionare a acestor noi clase * Anul acesta,  părinţii vor putea alege şcoala, dar nu şi educatoarea-învăţătoare *

Când vine vorba să-şi înscrie copilul la şcoală, părinţii încep să se agite chiar şi cu un an înainte, pentru a căuta şcoala şi  educatoarea potrivită.  Cei care-şi vor da din toamnă „bobocii” la nou-înfiinţata clasă pregătitoare plutesc însă în ceaţă, pentru că Ministerul Educaţiei nu a publicat încă metodologia. Nici educatoarele de la grădiniţă, dar nici directorii unităţilor de învăţământ nu ştiu prea multe şi, cum se întârzie cu publicarea metodologiei, situaţia devine destul de sâcâitoare, mulţi părinţi dorindu-şi să ştie totuşi ce vor face cu copiii lor.

Cine învaţă în clasa pregătitoare
Conform Legii Educaţiei, în clasa pregătitoare sunt înscrişi copiii care au împlinit vârsta de şase ani până la data începerii anului şcolar 2012-2013. La solicitarea scrisă a părinţilor, a tutorilor sau a susţinătorilor legali, pot fi înscrişi în clasa pregătitoare şi copiii care împlinesc vârsta de şase ani până la sfârşitul anului calendaristic, dacă dezvoltarea lor este corespunzătoare.

Cu toate acestea, directorul Şcolii Nr. 24, profesorul Andrei Mihai susţine că vor fi destui părinţi care în condiţiile de faţă vor refuza să-şi înscrie copiii la clasa pregătitoare la vârsta indicată de lege.

„Mai bine rămâneau la grădiniţe”
În lipsa informaţiilor clare, mulţi părinţi speră că nu vor mai fi nevoiţi să-şi înscrie copilul la şcoală, ci va rămâne să facă grupa pregătitoare tot la grădiniţă: „Era mai bine să fi rămas la grădiniţă. Nici nu ştim ce materie vor face, pentru că învăţătoarele care vor preda la aceste clase nu ştiu care e nivelul de grădiniţă. Vor face ce fac de obicei la şcoală şi nu e bine pentru nişte copii care abia au împlinit 6 ani. În plus, e rău că după ce vor face această clasă pregătitoare, ar putea avea o altă doamnă din clasa I. Îi bulversăm total”, declară tatăl unei fetiţe care urmează să împlinească 6 ani. Acesta speră  ca şcolile să nu aibă spaţii suficiente şi astfel grupele să rămână tot la grădiniţe.

„Pregătitoarele vor fi doar la şcoală!”
Deşi nici cei de la Inspectoratul Şcolar Judeţean nu au prea multe informaţii, inspectorul general-adjunct, Onuţ Atanasiu spune că în mod cert, clasele pregătitoare vor aparţine şcolilor: „Chiar dacă unităţile de învăţământ nu vor avea spaţiu, iar clasa va funcţiona la o grădiniţă, copiii vor fi înscrişi la şcoală, iar cadrul didactic va avea dublă specializare învăţătoare-educatoare”. Inspectorul general-adjunct susţine că deja le-a cerut directorilor de şcoli să spună  câte pregătitoare consideră  că vor înfiinţa. „Vom avea în jur de 93 de clase pregătitoare. La aproape 90 la sută dintre acestea nu se ştie cine va preda. Încă nu avem metodologia, dar consider că şcolile ar trebui fiecare în parte să-şi  organizeze propriul concurs pentru angajarea dascălului cel mai potrivit” e de părere Onuţ Atanasiu. Acesta consideră că grijile părinţilor şi directorilor care se confruntă cu această situaţie sunt nefondate: „Există suficient  timp să le punem la punct până la începerea anului şcolar viitor. Sistemul e vinovat. Oamenii s-au obişnuit să meargă să-şi înscrie copiii la o anumită învăţătoare pe motiv că aceea este mai bună. Cum unele sunt suprasolicitate, înscrierile se fac cu un an înainte, cel târziu. Nu e normal. Şi acum s-au făcut deja liste, dar înscrierea ar trebui să înceapă în martie”, mai  spune adjunctul de la ISJ, care ne-a asigurat că până la sfârşitul  săptămânii  viitoare vor apărea şi metodologiile.

„Am spaţiu, dar n-am educatoare”
Chiar dacă metodologia nu este apărută, cei mai mulţi dintre directori şi-au făcut deja planuri cu privire la înfiinţarea pregătitoarelor. „Chiar acum, împreună cu conducerea Grădiniţelor Nr. 53 şi 60 punem bazele unui consorţiu. Aşa vom avea cadre didactice care au dublă specializare şi care vor prelua clasele pregătitoare. Spaţiu avem în fostele ateliere pe care le vom pune la punct până la începutul anului şcolar viitor”, spune optimist Gheorghe Rotaru, directorul Şcolii Nr. 33.

Situaţia de la Colegiul „Cuza” nu este la fel de clară. Bazându-se pe opţiunile părinţilor, directoarea Pamfilia Dumitraşcu spune că va înfiinţa cu siguranţă şi clasă pregătitoare, deşi nu ştie nici când vor începe înscrierile, nici cine va preda şi nici spaţiu n-au: „Am vorbit ca această clasă să funcţioneze la Şcoala Nr. 26”, ne-a  mai  spus directoarea de la „Cuza”.

La „Pedagogic”, directorul Mitică Dudău susţine că are spaţiu, dar nu are cadrul didactic care să preia clasa, lucru care în opinia sa este destul  de supărător: „Desfiinţându-se grupele pregătitoare de la grădiniţe, vor fi foarte multe educatoare care vor intra în restrângere şi care vor fi dirijate exact pe aceste posturi. Mi-ar place să pot să-mi aleg eu cadrul didactic, având în vedere că am unitate unde se face practică pedagogică. În plus, este supărător şi faptul că vin părinţii  mă întreabă pe cine vor avea copiii la clasă iar eu pe termen destul de lung nu le pot da nici un răspuns.”

Dacă, de obicei, părinţii alegeau cu grijă unitatea şi învăţătoarea la care să-şi înscrie copilul, acum vor fi nevoiţi în cele mai multe cazuri să aleagă doar după şcoală.

www.viata-libera.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

10 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.