spot_img
spot_img
3.9 C
Vaslui
07-ian.-2025

Misionar intr-o tara fara batrini

- Advertisement -

Parintele Nicodim Petre impreuna cu doua maici au stat citeva luni in Tanzania, unde au asistat la constructia a doua biserici. Acestea poarta hramul Sfintei Cuvioase Parascheva si a Sfintului Ioan Botezatorul. Nicodim Petre povesteste ca, in aceasta tara, din cauza malariei rar pot fi intilniti oameni in virsta. Zilnic, bastinasii indura o foame greu de descris. 30% dintre locuitorii Tanzaniei sint pagini. O data pe saptamina si uneori chiar de doua ori, preotul boteza si cite 500 de persoane. Anul trecut, Inalt Preasfintitul Teofan impreuna cu mai multi preoti au botezat intr-o singura zi 1.500 de tanzanieni.

Mitropolia Moldovei si Bucovinei a construit in acest an doua biserici in Tanzania, tara aflata pe continentul african. Protosinghel Nicodim Petre impreuna cu doua maici au stat timp de citeva luni alaturi de bastinasii africani pina luna trecuta, cind Inalt Preasfintitul Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a venit in Tanzania pentru a sfinti aceste biserici.

Intr-un interviu acordat unui reporter al „Ziarului de Iasi”, protos. Nicodim Petre a povestit despre misiunea sa pe continentul african, despre foamea pe care o indura zi de zi bastinasii, dar si despre lupta cu malaria, o boala din cauza careia in Tanzania „rar vezi oameni batrini”. Acesta a marturisit ca, anul trecut, Inalt Preasfintitul Teofan impreuna cu Mitropolitul Dimitrios de Irinopolis, ierarhul locului, si cu citiva preoti au botezat intr-o singura zi 1.500 de localnici, care au dorit sa se converteasca la ortodoxie.
„Goody” in loc de „good”

Anul trecut Inalt Preasfintitul Teofan impreuna cu un grup de preoti au vizitat Tanzania, in cadrul unei misiuni ortodoxe si filantropice. „Vazind dragostea oamenilor fata de Hristos, dar si lipsa de biserici, Inalt Preasfintitul a hotarit sa construiasca biserici in doua sate in care acestea lipseau. Cele doua biserici poarta hramul Sfintei Cuvioase Parascheva si a Sfintului Ioan Botezatorul. O biserica a costat 25.000 de euro, iar alta, in jur de 12.000 de euro, iar la constructia lor a lucrat o echipa de constructori si arhitecti de acolo, doar banii au fost de la noi”, a declarat Nicodim Petre, care a participat si el la slujba de sfintire a bisericilor.

Cu bastinasii se intelegea in limba engleza. „Vorbeam cu ei engleza, pentru ca Tanzania a fost colonie engleza si acolo la ei limba oficiala de stat este engleza. Ei o vorbesc cu accentul lor african, ei nu zic „good”, zic „goody”, tot timpul adauga un „y” la final si spun eaty, childy”, a povestit parintele Nicodim.

Cununie imediat dupa botez

Acesta a spus ca, in Tanzania, majoritatea bastinasilor sint de religie musulmana si catolica, insa 30% din locuitorii Tanzaniei sint pagini. Astfel, parintele Nicodim a marturisit ca, o data pe saptamina, alteori, de doua, el oficia intre 200 si 500 de botezuri. „Multe cupluri s-au cununat imediat dupa botez”, a declarat parintele Nicodim, care a spus ca botezurile au fost cea mai frumoasa si profounda experienta pe care a trait-o alaturi de oamenii de acolo.

Parintele a povestit ca mult timp a trait si cu frica de infectare inoculata de catre autoritatile africane. „Acolo, malaria este o boala frecventa. Cei mai multi in Tanzania mor de malarie, apoi de SIDA, apoi multi mor din cauza lipsei de hrana, de tifos, febra galbena. Numai copiii mor in jur de 3.000 in fiecare zi, deci cam un milion pe an, din cite spun statisticile lor. Cind am ajuns acolo, ni s-a spus sa ne spalam dupa fiecare atingere, dupa ce dam noroc cu negrii e bine sa ne spalam pe miini, sa avem tot timpul o solutie dezinfectanta. Sa ne spalam bine dupa ce oficiem botezuri, sa avem grija sa nu ne muste tintarii, sa nu bem apa decit cumparata de la magazin, sa nu ne spalam pe dinti cu apa de la chiuveta. Anul acesta m-am spalat cu apa de la chiuveta, m-au piscat si tintarii, nu mi-am facut vaccinurile, n-am mai luat medicamentele pentru prevenirea malariei si n-am avut nimic”, a spus parintele Nicodim.

Speranta de viata este de 44 de ani

Acesta a marturisit cu tristete ca in Tanzania mor foarte multi tineri si ca acolo rar vezi oameni batrini, iar speranta de viata este de 44 de ani. Se moare pentru ca nu sint spitale, iar doctorii sint la zeci de kilometri distanta. Parintele Nicodim i-a ajutat pe multi dintre cei care veneau la biserica si erau bolnavi de malarie sa ajunga la un doctor. „Cu doar 10 euro acestia scapau de boala”, a explicat parintele.

„Am avut o situatie in care un preot a lesinat in timpul slujbei. Am crezut ca este slabit de foame, pentru ca era in Postul Mare. L-am dus la spital si s-a constatat ca avea si tifos, si malarie in acelasi timp. Multi dintre ei nu scapa pentru ca este foarte greu sa ajungi la un doctor. Din satul Kidamali, unde am locuit, pina in orasul Iringa sint 40 kilometri. La una dintre aceste biserici, Inalt Preasfintitul a hirotonit un preot negru din localitea respectiva, care am aflat, acum, dupa ce am plecat ca s-a imbolnavit de malarie”, a mai spus parintele cu tristete.

Pe linga spitale lipsesc si scolile. Parintele Nicodim a povestit ca in Tanzania, Ministerul Educatiei plateste profesorii, dar nu are bani sa construiasca scoli. Astfel, cu ocazia sfintirii celor doua biserici, Inalt Preasfintitul a promis ca va sprijini constructia unei scoli, care ar putea fi gata in toamna. Parintele Nicodim a spus ca misiunea Mitropoliei Moldovei si Bucovinei in Tanzania va continua, cu ajutorul lui Dumnezeu, si anul viitor. In prezent, in Centrul de Misiune din Kidamali, pentru a fi sprijinita lucrarea misionara din Tanzania se afla, pentru trei luni de zile, un monah si doua maicute.

www.ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.