EXPERIENTÃ… România se angajeazã sã sustinã Republica Moldova pe lungul drum al integrãrii europene, în special în agriculturã, domeniul principal de activitate al tãrii vecine, în timp ce firmele de pe ambele maluri ale Prutului ar putea stabili contacte durabile. Asta este concluzia primului Forum Agricol Transfrontalier România-Republica Moldova, organizat vineri la Cahul, din initiativa Consulatului General al României în acest raion din sudul R. Moldova. Vasluiul, ca de fiecare datã, a fost un partener serios de discutii si colaborare, pentru cã, prin eforturile conducerii Camerei de Comert, Industrie si Agriculturã, au fost prezenti la Cahul în jur de 40 de manageri de firme din judet, pornind de cultivarea cerealelor si livezi si pânã la industralizarea legumelor sau abatorizare. Forumul s-a bucurat de o largã participare, la reuniunea în plen fiind prezenti peste 200 de participanti, iar la dezbaterile din cadrul grupurilor de lucru, peste 150 de participanti din cele douã tãri.
Centrul orasului Cahul a fost luat cu asalt, vineri dimineatã, de sute de localnici, care au participat la o originalã expozitie cu vânzare a produselor agricole si alimentare. A fost preambulul primului Forum Agricol Transfrontalier România-Republica Moldova, organizat de Consulatul General al României la Cahul, în parteneriat cu Asociatia Femeilor de Afaceri „FEMIDA”, Centrul Pro-Europa Cahul si Centrul de Afaceri Cahul. Tãierea panglicii inaugurale a expozitiei cu vânzare a fost fãcutã de ministrii agriculturii din România si Republica Moldova, Valeriu Tabãrã si Vasile Bumacov, care au vizitat zecile de standuri pregãtite cu acest prilej. Vasluiul a avut douã standuri, cel al Camerei de Comert, Industrie si Agriculturã si încã unul pentru produsele apicole ale firmei Consbit. Atunci când ministrii au ajuns la standul CCIA Vaslui, presedintele institutiei, Ionel Constantin, a prezentat membrii delegatiei, cea mai numeroasã de la acest forum, printre care Gheorghe Safir, managerul grupului de firme Safir, Vasile Strungaru, fostul director de la IAS Zorleni, în prezent manager al unei firme private din Viisoara, oameni de afaceri din Vaslui, Bârlad, Husi si alte localitãti. Evenimentul a avut ca sponsori principali companiile Petrom Moldova si Mobias Banca, Republica Moldova.
Gentiana Serbu: “Este nevoie de aportul statului în agriculturã?”
Lucrãrile forumului au fost deschise de doamna Gentiana Serbu, consul general al României la Cahul. “Aici, în R. Moldova, agricultura este preocuparea principalã a oamenilor si, de aceea, s-a impus organizarea unui astfel de forum, în care sã se discute despre agriculturã si despre posibilitãtile de colaborare. Existã douã cadrane în lume: cel al majoritãtii, în care se aflã oamenii care nu dispun de fonduri suficiente, si cel al minoritãtii, oamenii cu bani multi. Pentru a ajunge în acest ultim cadran, este nevoie de multã muncã, în special în domeniul agriculturii, unde trebuiesc folosite tehnologii moderne, cercetare si, nu în ultimul rând, disciplinã financiarã. Ne punem cu totii întrebarea: este nevoie de interventia statului în agriculturã? Pentru asta sunt aici doi ministri, sefi de institutii din agricultura României si Republicii Moldova, pentru cã aceastã crizã poate fi depãsitã de unii singuri”, a spus consulul general. Ministrul agriculturii din România, Valeriu Tabãrã, a recunoscut cã participarea la forum înseamnã prima datã când ajunge în R. Moldova. “Agricultura nu are frontiere, în ziua de astãzi. Cea mai mare provocare care stã în fata agricultorilor este ce se va întâmpla cu acest domeniu pânã în 2050. În anii ’50-’60, România a trecut prin revolutia verde, care a scos România din spectrul foamei, însã ale cãrei efecte se vãd abia acum. Agricultura viitorului înseamnã, pe lângã productia de cereale, si productia de energie din surse regenerabile. România trebuie sã fie o tarã exportatoare de produse agricole în tãrile membre ale UE. Nu trebuie sã ne fie fricã de supraproductie”, a spus Valeriu Tabãrã. Ministrul Agriculturii a subliniat cã România si R. Moldova pot fi jucãtori importanti pe piata cerealelor din Europa, însã pentru aceasta trebuie urmãriti câtiva pasi. “Este un moment de care trebuie sã profitãm, mai ales cã avem deschidere la Marea Neagrã. Pentru dvs., agricultorii din R. Moldova, urmeazã un drum greu, al preaderãrii, si trebuie sã evitati greselile pe care le-am fãcut noi”, a mai spus Tabãrã.
“Trebuie sã facem agricultura noastrã sexy”
Ministrul Agriculturii din R. Moldova a recunoscut cã relatiile comerciale dintre România si tara vecinã si prietenã sunt foarte slabe. “Avem dorinta de a dezvolta componenta economicã, cea care depãseste în acest moment politicul. Agricultura R. Moldova asigurã produse agricole în procent de 52% la export, ceea ce înseamnã cã se creazã locuri de muncã pentru 32% din populatie. Fiind ramura de bazã, dupã destrãmarea URSS, am ajuns în situatia în care nu mai suntem industrializati, asa cum eram cu ani de zile în urmã. Tocmai de aceea, accesul pe pietele importante ale lumii este un lucru absolut necesar. Îmi pare rãu cã în tara noastrã nu vedem o emisiune televizatã, de câteva ore, în care sã discutãm la modul serios despre tehnologii si cercetare. Ce sã fac, dacã agricultura nu este sexy? Dacã ar fi sexy s-ar vorbi mai mult de agriculturã, asa cã trebuie s-o facem sã fie sexy”, a spus Valeriu Bumacov, ministrul agriculturii din R. Moldova, în zâmbetele lor prezenti. Multi dintre investitorii vasluieni prezenti la forum s-au declarat multumiti de nivelul discutiilor, spunând cã existã premisele unei colaborãri concrete, pe viitor. “Dincolo de partea de socializare si de cunoastere a realitãtilor din R. Moldova, existã posibilitãti de colaborare. S-au propus colaborãri, la nivel de raioane si judete, de pe cele douã maluri ale Prutului”, a spus Vasile Strungaru, managerul Agrotica Viisoara.
“Trebuie sã facem pasi concreti”
“În calitate de reprezentant al unui ONG, cum este Camera de Comert, am reusit sã adun o delegatie importantã, cea mai mare de la acest forum, cu care am reprezentat România în diverse domenii agricole. Cred cã pasii pe care-i vom urma trebuie sã fie concreti, pentru cã s-au fãcut pasi extraordinari pe calea colaborãrii ulterioare. Cahul se deschide, de acum înainte, pe calea colaborãrilor stiintifice de succes pentru românii de pe cele douã maluri ale Prutului. Este momentul în care Republica Moldova începe sã parcurgã acelasi drum pe care a trecut si România, cu ani în urmã, cel al integrãrii în UE, de aceea trebuie vãzute care au fost experientele noastre pozitive” – Ionel Constantin, presedinte CCIA Vaslui
“Nu am gãsit colaborare pe aviculturã, dar sunt sanse”
“Pentru mine, acest forum a fost extrem de interesant, desi nu am gãsit nicio colaborare pe aviculturã, domeniul meu de activitate. Interes existã, am înteles cã sunt si ceva firme care se ocupã cu avicultura, cu care am putea colabora pe viitor. Cred cã ne vom întâlni, în lunile urmãtoare, sã stabilim o colaborare. Personal, cred cã se vor putea închega relatii de afaceri între investitorii de pe cele douã maluri ale Prutului, cu astfel de actiuni” – Gheorghe Safir, manager SC Safir SRL