spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Ministrul Sãnãtãtii vrea sã elimine spãgile din spitale, ajunse „un fenomen de mare amploare”

- Advertisement -

PROBLEMÃ… Românii nu reusesc sã se vindece de fenomenul nociv al spãgilor din spitale, desi salariile medicilor si asistentelor au crescut semnificativ. Pentru a mai diminua din acest flagel, considerat „un fenomen de mare amploare”, ministrul Sãnãtãtii, Sorina Pintea, va realiza un plan de mãsuri. Ea va fi ajutatã în acest sens de sindicatele din domeniu.

​În spitalele din România, pacientii oferã bani personalului medical atât din proprie initiativã, cât si la cererea cadrelor medicale – medici, asistente, infirmiere si chiar portari. „Spãgile” merg de la câteva zeci sau sute de lei pentru consultatie sau pur si simplu pentru „a fi bãgat în seamã” pânã la mii de euro în cazul unor operatii complicate. Ministrul Sãnãtãtii, Sorina Pintea, a declarat cã împreunã cu sindicatele din domeniu va realiza un plan de mãsuri pentru a limita aceastã practicã, ajunsã un fenomen de mare amploare. „Astãzi ( n.r. marti ) la aceastã discutie pe care am avut-o cu cele douã federatii (Sanitas si Solidaritatea – n.r.) am deschis si aceastã problemã (spaga în spitale – n.r.). Concluzia a fost cã împreunã vom lua niste decizii, poate chiar constientizate într-un plan de mãsuri, astfel încât sã limitãm foarte mult acest fenomen care din pãcate nu este eradicat si i-as contrazice putin pe colegii mei, în sensul cã este încã de mare amploare. În permanentã, mesajele care îmi vin scot în evidentã acest aspect”, a declarat Pintea într-o conferintã de presã sustinutã dupã întâlnirea cu reprezentanti ai sindicatelor Sanitas si Solidaritatea.

Sindicatele din sãnãtate: „Spaga este o problemã a Guvernului”

Sindicatele din sãnãtate, în schimb, nu prea doresc sã facã echipã cu Ministerul Sãnãtãtii, pentru limitarea acestor practici. Ba mai mult, acestea lasã sã se înteleagã cã problema este a Guvernului, care trebuie sã asigure suficiente resurse pentru tratarea bolnavilor. Potrivit reprezentantilor Solidaritatea Sanitarã, sindicatele nu au „competente legale de control si sanctiune în privinta plãtilor informale sau a conditionãrii actului medical” si considerã cã „din strategia de actiune pentru descurajarea plãtilor informale trebuie sã facã parte asigurarea resurselor necesare pentru tratamentul pacientilor”. „Ministerul Sãnãtãtii, înainte de a descrie plãtile informale ca fiind un fenomen national, este obligat sã desfãsoare un studiu temeinic pentru identificarea problemei (si a solutiilor posibile)”, afirmã reprezentantii Solidaritatea Sanitarã.

Spitalele vasluiene nu fac exceptie

Pacientii din spitalele vasluiene sustin cã unii doctori tin încã buzunarele deschise pentru celebrul plic. Oamenii spun cã dau bani ca sã aibã siguranta cã vor fi îngrijiti. Ca sã stopeze acest obicei, în Spitalul Judetean din Vaslui au fost postate afise prin care bolnavii sunt îndemnati sã nu ofere spagã, iar pe site-ul unitãtii sunt trecute salariile personalului medical. În Vaslui, medicii care lucreazã la Spitalul Judetean primesc salarii nete între 8.000 si 23.000 de lei pe lunã, iar asistentele aproximativ 5000 de lei. Chiar si asa, unii angajati acceptã în continuare „atentii”, sustin pacientii.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.