spot_img
spot_img
9.5 C
Vaslui
20-ian.-2025

Ministrul Funeriu le pregateste o surpriza profesorilor

- Advertisement -

Delegatiei care a discutat ieri cu ministrul Educatiei i s-a dat de inteles ca profesorilor li se pregateste ceva. Mai exact ,o ordonanta de urgenta, pentru ca «nu este corect ca profesorii din judetele Botosani si Suceava sa fie platiti dupa alta lege decat ceilalti profesori din tara». Asta considera seful de la Ministerul Educatiei, care «coace» o uniformizare a salariilor.

Educatia, mutata in strada la Botosani, si in aceasta saptamana. Dascalii sunt decisi sa continue actiunile de protest pana isi vor primi integral salariile pe luna februarie. Nici discutiile purtate ieri la Ministerul Educatiei cu Daniel Funeriu, de catre o delegatie a protestatarilor din Botosani si Suceava nu au dus la reluarea cursurilor.

O noua runda de discutii cu autoritatile locale

Pentru dezamorsarea situatiei, o delegatie a ambelor sindicate, condusa de Maria Tiprigan, liderul SIP, a purtat discutii cu prefectul judetului dar si cu reprezentanti ai Primariei. Si acestea insa au fost sortite esecului.

„M-am dus la Primaria Botosani, la domnul Sanduc, care distribuie fondurile pe Botosani. Dumnealui mi-a spus ca acesti bani care au venit, 4,4 milioane de lei, plus cei care mai erau inainte, adunati, se dau pe scoli cat ajung pentru salarii, fie 80 la suta, fie 70 la suta. Domnul primar Flutur e plecat la Suceava, ca nici acolo nu ajung sumele pentru salarii intregi”, a spus liderul SIP.

Panoul rusinii: Funeriu, Macovei, Flutur

Vremea rece si stropii de ploaie de ieri nu au fost o piedica in calea celor aproximativ 200 de cadre didactice ce au venit la miting. Inarmati cu umbrele, profesorii au venit si cu un panou al rusinii, pe care se aflau fotografiile ministrului educatiei, Daniel Funeriu, inspectorului scolar general Ada Macovei si primarului Catalin Flutur. Ca si vineri, si ieri, cadrele didactice au avut alaturi si cativa elevi ai Liceului Pedagogic. Nemultumite de situatia in care se afla, au cerut demisia lui Funeriu.

„Daca nu stiti sa guvernati, mai bine plecati!”, „Ne-ati pacalit, bani nu am primit!”, „Cu un ministru ca al nost, scoala nu-si mai are rost!”, „Ne-a adus la faliment, un Guvern incompetent”, au scandat sutele de cadre didactice adunate ieri in Piata Revolutiei. Dascalii au adus si diplome de merit primite de la oficialii din educatie, inclusiv un cuvant de multumire din partea Adei Macovei, pentru activitatea depusa.

Tiprigan: Suntem pacaliti, suntem amanati, suntem tratati in mod sfidator

Cele 11 zile de protest de la Botosani nu au sensibilizat in nici un fel autoritatile centrale, acest lucru fiind desprins si in urma discutiilor purtate ieri atat la nivelul judetului cat si la nivelul Ministerului Educatiei.

„Suntem in a 11 zi de protest si vor continua protestele. Dupa cum vedeti, Ministrul Educatiei nu are de gand sa rezolve aceasta situatie penibila si oamenii nu au de gand sa cedeze. Salariile nu se iau sau, cum ni s-a spus de la Directia de Finante, de la Prefectura sau de la Primarie, inca se vor gasi solutii sa se taie din actualele salarii, vorbim de salariile vechi. Acesti 4,4 milioane de lei care au venit din trimestrul III in trimestrul I nici nu ajung pentru achitarea vechilor salarii, la coeficientul vechi. Din acesti banuti sa se recupereze sumele alocate pentru cheltuielile de personal”, a spus Maria Tiprigan.

«Si-a aratat arama pe fata, nu are nevoie de educatie si invatamant»

In spatele acestor amanari succesive de alocare de fonduri pentru plata salariilor sta de fapt ideea de aprobarea a unei ordonante de urgenta prin care hotararile judecatoresti obtinute in cele doua judete sa fie puse in plata de la 1 ianuarie 2012. „Nu exista nici o cale de iesire, suntem pacaliti, suntem amanati, suntem tratati in mod sfidator si batjocoritor”, a spus Maria Tiprigan.

In acelasi timp, liderul sindical a tinut sa transmita celor de la centru ca de fapt de la Botosani se cere doar respectarea legii si nu incalcarea ei. „Sa luam bani acum, cati sunt, sa intram la ore si sa ne facem datoria, ca asa e mai bine. Si sa luam doar un avans din bani, asa cum ajung, si in aprilie sa luam diferentele. Asta vrea Funeriu. Si-a aratat arama pe fata, nu are nevoie de educatie si invatamant. Dumnealui vrea o tara de analfabeti. Domnilor respectati legea, asta va spunem noi, cei de la Botosani”, a fost concluzia liderului SIP.

Se va incerca uniformizarea salariilor

Aproximativ 150 de cadre didactice din Botosani si Suceava au pichetat, luni, sediul Ministerului Educatiei. Reprezentantii lor au fost invitati la discutii de ministrul Daniel Funeriu.

„Am discutat cu ministrul Funeriu, nu cu mari rezultate insa, ci cu solutii de avarii. Ni s-a spus ca sa luam ca avans cati bani sunt acum, 72-73 la suta sau cat este bugetul, iar diferenta, respectiv regularizarea, sa o primim la inceputul lunii aprilie. Vom incerca sa avem o discutie si la Botosani, iar intre timp Ministerul Educatiei sa obtina rectificarea. De asemenea, ministrul a mai spus ca nu este normal ca profesorii din judetele Botosani si Suceava sa fie platiti dupa alta lege decat ceilalti profesori din tara si ca se va incerca uniformizarea salariilor printr-un act normativ”, a spus Liviu Axinte, liderul Ligii Sindicatelor de Invatamant Botosani.

Materie recuperata, eventual, sambata

Recuperarea materiei pierdute in zilele celor mai bine de doua saptamani de greva este o problema cu care elevii se vor confrunta dupa reluarea cursurilor. „De cate ori nu s-a recuperat materia!? Suntem obtinuti. La capitolul acesta, profesorii sunt specialisti. Va dati seama ca nu este prima data cand se intampla asa ceva. Normal ca materia se poate recupera. Daca parintii vor fi de acord, vom recupera si sambata. Copiii trebuie sa stie carte, programa trebuie parcursa, elevii nu au nici o vina si profesorii sunt de acord sa predea materia care s-a pierdut”, sustine liderul SIP.

Protest in 24 de unitati scolare

Ieri, in 24 de unitati scolare, cadrele didactice au refuzat sa intre la ore si au decis sa continue protestul.

Conform datelor centralizate la nivelul Inspectoratului Scolar Judetean, 984 de angajati ai scolii au protestat. Spre deosebire de ziua de vineri, s-au intrerupt cursurile la Scoala cu clasele I-VIII nr. 2 Botosani si au fost reluate la Gradinita 9 Dorohoi, Scoala cu clasele I-VIII Oraseni Deal, Scoala cu clasele I-VIII nr. 10 Botosani.

www.evbt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.