spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Ministrul Eugen Nicolăescu: Sistemul sanitar românesc trebuie adus la o stare de normalitate

- Advertisement -

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, îşi propune, în mandatul său, câteva direcţii care au ca scop aducerea sistemului sanitar românesc la o stare de normalitate.

Într-o întâlnire avută joi cu reprezentanţi ai asociaţiilor bolnavilor cronici, Nicolăescu a afirmat că Ministerul Sănătăţii va pune accent, în următorii ani, pe elaborarea unor programe de prevenţie realiste, care să producă şi efecte în timp.

„Dacă vom reuşi să facem programe care să se încadreze în cei 3 E – economicitate, eficienţă şi eficacitate – cred că ne vom atinge scopul”, a declarat Eugen Nicolăescu.

El a subliniat că va acorda o atenţie sporită prevenţiei, lucru care se va reflecta şi în bugetul MS pentru 2013.

În acest an, vor creşte cu 50% fondurile pentru medicina de ambulatoriu, astfel încât să se descurajeze internările fictive şi să se respecte circuitul medic de familie – ambulatoriu de specialitate – spital.

În Contractul-Cadru pentru 2013 – 2014 vor fi introduse pârghii pentru susţinerea sistemului de ambulator.

Reechilibrarea sistemului sanitar, prin regândirea sistemului de finanţare pentru medicina de familie, medicina de ambulatoriu şi spitale, constituie o altă prioritate a ministrului Sănătăţii.

De asemenea, unul dintre cele mai importante proiecte este acela privind definirea pachetului de bază de servicii, fără de care în continuare va exista o lipsă de control în sistem. În opinia ministrului, contribuabilul are dreptul să cunoască de ce servicii beneficiază din contribuţia pe care o plăteşte. Nicolăescu a precizat că acest pachet trebuie stabilit în 2013, apoi trebuie aplicat şi evaluat, ajustat şi definitivat. „Dacă vom face pachetul de bază, vom creşte rapid şi asigurările de sănătate complementare sau suplimentare”, a punctat Eugen Nicolăescu.

Ministrul Sănătăţii a anunţat că va fi reluat programul de evaluare a stării de sănătate a populaţiei. Potrivit demnitarului, în următoarele trei luni se va face o evaluare a programului şi se va prezenta o informare publică referitor la acesta. „Oamenii cu care m-am întâlnit în campanie mi-au solicitat reluarea acestui program. În perioada următoare, colegii mei vor face publice şi datele programului derulat în 2007”, a spus ministrul.

Eugen Nicolăescu a arătat că are un calendar pe termen scurt, mediu şi lung şi că politica publică de sănătate este preocuparea fundamentală din acest mandat.

Preşedintele Comisiei de sănătate din Senat, Ion Luchian, a afirmat, la rândul său, că ar trebui impus, prin reglementări legislative, circuitul pacientului, respectiv medic de familie – ambulatoriu de specialitate – spital.

În legătură cu asistenţa spitalicească, el a apreciat că ar trebui găsit un alt mod de finanţare plecând, poate, de la un buget global pe spital.

La rândul său, preşedintele ARPIM, Efthymios (Makis) Papataxiarchis, prezent la eveniment, a evidenţiat necesitatea existenţei predictibilităţii şi transparenţei în sistemul de sănătate. El a făcut referire la faptul că industria farmaceutică susţine sistemul sanitar şi consideră că pacienţii români trebuie să aibă acces la cele mai noi tratamente. Şi Alina Culcea de la Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice a subliniat că în întreaga Uniune Europeană este o reorientare către produsele generice, în scopul eficientizării.

AGERPRES.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.