VIZITÃ Ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, a efectuat o vizitã de lucru în Italia în 27-28 martie unde a avut întâlniri cu omologul sãu italian, Giulio Terzi, si ulterior cu reprezentantii Asociatiilor românesti din Italia. Dupã întrevederea cu Ministrul Afacerilor Externe italian, Cristian Diaconescu s-a arãtat satisfãcut de modul în care este perceputã importanta comunitãtii românesti în Italia
„Salut modul în care omologul meu s-a exprimat în ceea ce priveste comunitatea de români din Italia. A fost un discurs european, pozitiv si încurajator, care reflectã modul în care se întelege si se percepe astãzi, la Roma, importanta comunitãtii românesti, contributia acesteia nu doar din punct de vedere economic si politic, dar si în dezvoltarea unor parteneriate pe plan social si cultural. Relatiile dintre tãrile noastre sunt la nivel de excelentã, bazate pe valori si principii europene. Cred cu tãrie cã suntem un caz special – nu sunt multe tãri unite prin legãturi atât de puternice si de diverse. Interdependenta dintre România si Italia aduce cu sine efecte si rezultate benefice si impulsioneazã o cooperare si mai strânsã. Am purtat astãzi, cu omologul meu, convorbiri deosebit de fructuoase si consistente, în spiritul Parteneriatului Strategic Consolidat existent între tãrile noastre”, a declarat Diaconescu, potrivit MAE.
MAE aratã cã subiectele centrale ale convorbirilor dintre cei doi oficiali au vizat stadiul si perspectivele relatiilor bilaterale, aderarea României la spatiul Schengen, extinderea UE în Balcanii de Vest, inclusiv îndeplinirea criteriilor de aderare de cãtre Republica Serbia, evolutiile din Siria si Iran, modalitãtile concrete în care cooperarea în cadrul domeniilor de interes poate fi amplificatã, precum si evaluarea posibilitãtilor de aprofundare a cooperãrii la nivel european si international. Ministrul Cristian Diaconescu a reiterat importanta muncii legale, care conferã fiecãrui muncitor român un element de sigurantã si cã trebuie sã se aibã în vedere consolidarea cooperãrii cu partea italianã, inclusiv în ceea ce priveste protejarea drepturilor lucrãtorilor români. În acest context, ministrul afacerilor externe a evidentiat faptul cã liberalizarea completã a pietei muncii pentru lucrãtorii români din Italia, începând de la 1 ianuarie 2012, a fost rezultatul demersurilor fãcute de autoritãtile române pe lângã cele italiene. Sprijinirea comunitãtii românesti din Italia, inclusiv prin extinderea realizatã a retelei consulare a României în Italia reprezintã un obiectiv constant al MAE. Pe lângã mãsurile recent întreprinse, cum ar fi inaugurarea anul trecut a Consulatului României la Catania (în a cãrui arie de competentã intrã regiunile Sicilia, Calabria, Puglia, Basilicata).
Ministrul afacerilor externe le-a expus reprezentantilor asociatilor românesti o noua initiativã a MAE vizând reducerea taxelor consulare.„Comunitatea româneascã din Italia si comunitatea de afaceri italianã din România sunt punti solide între cele douã tãri”, a arãtat ministrul Cristian Diaconescu, subliniind cã în Italia lucreazã aproximativ 1.000.000 de români, iar cele peste 30.000 de întreprinderi cu capital italian sau mixt din România au angajat mai mult de 800.000 de români. Seful diplomatiei române i-a încurajat pe cetãtenii români sã se implice activ în viata publicã si politicã din Italia.