spot_img
spot_img
-3.3 C
Vaslui
14-ian.-2025

Ministrul Apãrãrii, de Ziua Aviatiei Române: “Deplângem moartea lui Florin Rotaru, un pilot profesionist si un model de curaj”

- Advertisement -

IN MEMORIAM… Gândurile militarilor români s-au îndreptat, ieri, de Ziua Aviatiei Române, cãtre Florin Rotaru, pilotul vasluian decedat în urmã cu douã sãptãmâni dupã ce s-a prãbusit cu un avion MIG 21 LanceR. Ministrul Apãrãrii, Mihai Fifor, a declarat cã întreaga Armatã Românã deplânge moartea prematurã a acestuia, un “model de inspiratie si curaj, o viatã dedicatã pasiunii pentru zbor însã ale cãrei aripi au fost frânte mult prea devreme”. De asemenea, ministrul a fãcut referire si la lipsa investitiilor în tehnologia de care dispune Ministerul Apãrãrii Nationale: “Fiecare clipã a zborului, în orice conditii si vremuri istorice s-ar desfãsura, înseamnã o luptã cu limitele tehnologiei”.

Autoritãtile române au celebrat, ieri, Ziua Aviatiei Române si a Fortelor Aeriene la Monumentul Eroilor Aerului, din Piata Aviatorilor, unde a fost organizatã o ceremonie militarã si religioasã. De la eveniment nu au lipsit secretarul de stat în MApN, Mircea Dusa, seful Statului Major al Apãrãrii, generalul Nicolae Ciucã, ofiteri ai Fortelor Aeriene Române, veterani ai Aviatiei Române, atasati militari ai ambasadelor strãine la Bucuresti

Florin Rotaru – “O viatã dedicatã pasiunii pentru zbor însã ale cãrei aripi au fost frânte mult prea devreme”

“România a fost una dintre primele tãri din lume care au înteles si fructificat potentialul aviatiei, atât în dimensiunea civilã, cât si în cea militarã, iar printre personalitãtile de rang international care, prin inventiile si activitatea lor de avangardã au contribuit la scrierea primelor pagini ale fascinantei istorii a zborului umanitãtii s-au numãrat si aviatori români de seamã, precum Traian Vuia, Aurel Vlaicu sau Henri Coandã. Prin semnificatia sa istoricã, Ziua Aviatiei Române si a Fortelor Aeriene aduce în memoria noastrã faptele de arme ale aviatorilor români, amintirea eroilor cãzuti la datorie de-a lungul timpului, la mansa aeronavelor inscriptionate cu însemnele tricolore, pentru apãrarea fiintei nationale si pentru libertatea si siguranta noastrã, a tuturor. Din pãcate, în rândurile escadrilei din ceruri aviatorii nu intrã doar în timp de rãzboi. Fiecare clipã a zborului, în orice conditii si vremuri istorice s-ar desfãsura, înseamnã o luptã cu limitele tehnologiei, înseamnã un risc asumat deopotrivã în misiuni reale, de luptã, cât si în misiuni de antrenament. Chiar în urmã cu douã sãptãmâni, la 7 iulie, deasupra aerodromului militar de la Fetesti, cãpitan-comandorul Florin Rotaru îsi pierdea viata într-un tragic accident. Armata României deplânge moartea prematurã a unui pilot tânãr, bun profesionist, un model de inspiratie si curaj, o viatã dedicatã pasiunii pentru zbor însã ale cãrei aripi au fost frânte mult prea devreme. La nici zece zile de atunci, pe 16 iulie, un alt incident de aviatie ne-a tinut cu rãsuflarea tãiatã. Doi piloti temerari, comandorul Marcel Bresug, seful de stat major al Bazei 95 Aerianã “Erou cãpitan aviator Alexandru Serbãnescu”, si cãpitan-comandorul Iulian Pena, instructor-sef zbor în cadrul aceleiasi unitãti militare, care executau un zbor de verificare tehnicã la bordul unei aeronave IAR-99 Soim cu dublã comandã, s-au catapultat în apropiere de Bacãu. Din fericire ambii piloti au reusit sã se salveze, iar starea lor de sãnãtate ne permite sã fim optimisti cu privire la recuperarea lor. Îi asigurãm pe ei si pe familiile lor cã vom face tot ceea ce va fi posibil pentru asigurarea celor mai bune conditii de tratament si refacere”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.