SUPĂRĂRI… Bugetul pentru sănătate, deși mai mare în acest an, nu va conduce la scăderea presiunii pe spitale, avertizează specialiștii. Medicii de ambulator rămân cu aceiași bani, ceea ce nu va încuraja noi intrări în sistem. Pentru a mai detensiona atmosfera, Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a declarat, zilele trecute, că s-a întâlnit de mai multe ori cu reprezentanții medicilor din ambulatoriu, care s-au plâns că nu este normal ca venitul lor să fie unul mult mai mic decât al unui medic de familie.
Ministrul Sănătății a fost întrebat dacă a discutat cu medicii care au amenințat că își vor închide cabinetele, acesta răspunzând că a reușit să poarte discuții cu ei și că le înțelege doleanțele. “Eu m-am întâlnit de mai multe ori cu reprezentanții medicilor specialiști din ambulatoriu și consider perfect îndreptățite solicitările lor. Încă din cursul anului trecut, și dânșii și noi ca și minister al Sănătății, am spus acest lucru public, am transmis în acest sens și colegilor de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate care plătesc aceste servicii, dânșii plătesc serviciile, nu Ministerul Sănătății, am transmis punctul acesta de vedere, pentru că nu este normal ca venitul unui medic specialist din ambulatoriu să fie mai mic decât venitul unui medic de familie”, a spus ministrul. Ministrul a mai arătat că a existat o ordonanță la sfârșitul lui 2024 prin care nu se modifică tarifele din sistemul de medicină prespitalicească, deoarece nu există o resursă bugetară. “Ceea ce pot să vă promit, pentru că aici sunt două lucruri. Pe de o parte reparăm o nedreptate care, până la urmă, afectează un corp profesional important, de aproape 10.000 de medici din România, cei care lucrează în ambulatoriul de specialitate și nici nu putem să nu aducem în atenție un element foarte important. Noi ne propunem tot timpul să schimbăm modul de acordare a serviciilor de sănătate, asistența medicală ambulatorie și atunci nu putem tocmai acest segment să nu-l finanțăm.
Lucrăm împreună cu cei de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate la un nou mod de finanțare și de gândire, poate, a sistemului de sănătate în care aceste servicii medicale de ambulatoriu să fie atractive, să se dezvolte, dar, sigur, că trebuie să eficientizăm și activitatea în spitale, pentru că sunt spitale care duc greul”, a subliniat Rafila.
Bani mai mulți pentru cei care duc greul
În plus, Alexandru Rafila arată că, în prezent, există camere de gardă supraaglomerate, dar și unități de primire urgențe, secții sau spitale în care gradul de ocupare a paturilor este foarte mic. “Trebuie să găsim o posibilitate, și primul ministru a menționat public acest lucru, încât spitalele care, într-adevăr, fac foarte multe sau mare majoritate de servicii medicale să beneficieze de o finanțare preferențială dacă vreți, în legătură cu calitatea și numărul serviciilor pe care le fac și, în același timp, să găsim și, sigur vom găsi în cursul acestui an, resurse încât să mărim semnificativ nivelul de decontare al serviciilor din medicină ambulatorie”, a precizat ministrul.
Foarte fain! Este valabil și pentru ambulatoriile care funcționează la ISJ? Că cel de la ortopedie chiar merită! Cu program de maxim 4 ore/zi și cu cinci medici care coboară doar în câte o plimbare, sigur că trebuie recompensați.