Au mai ramas putin peste doua luni pina la termenul de finalizare a lucrarilor din Piata Unirii u in continuare, factorii implicati nu stiu daca termenul de 31 mai va fi respectat pentru incheierea lucrarilor u in prezent, lucrarea este executata in procent de 63 % u reprezentantii Ministerului Dezvoltarii spun ca au existat mai multi factori care au condus la intirzierea executiei reabilitarii Pietei Unirii u antreprenorul general, inginerul Doru Pirlatescu spera ca termenul final de 31 mai sa fie totusi respectat.
Lucrarile de reabilitare la Piata Unirii continua printr-o activitate mai sustinuta, dupa cum ne-a declarat intr-o nota mai optimista primarul Decebal Bacinschi. Potrivit acestuia, miercuri a avut loc o intilnire intre reprezentantii Primariei Focsani si cei ai Agentiei de Dezvoltare de Sud-Est prin care s-a stabilit noul diriginte de santier al lucrarilor si un nou grafic de lucru pentru antreprenori. Aceasta dupa ce firma de consultanta Inocsa a anuntat ca isi suspenda activitatea, iar primarul Decebal Bacinschi a decis sa supravegheze mai indeaproape executia lucrarilor. Potrivit raspunsului primit de la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului „Stadiul fizic al contractului Recalificare urbana perimetru istoric Piata Unirii si Gradina Publica Focsani, conform datelor furnizate de Inginer, era de 61% la sfirsitul lunii februarie 2011. Obiectivul Ateneu Popular este deja predat Beneficiarului Local, respectiv Primariei Municipiului Focsani”, ne-au precizat oficialii MDRT. Tot ei ne spun ca, potrivit legii, contractul de realizarea lucrarilor al carui termen de finalizare a fost prelungit de trei ori pina acum, se poate prelungi in anumite conditii, dar este indreptatit la cererea antreprenorului general, in cazul de fata Unicom Galati. Conform MDRT, contractul poate fi prelungit daca sint conditii climaterice exceptionale, lipsa imprevizibila a personalului sau a bunurilor, datorata unor epidemii sau actiuni guvernamentale etc. „Prin urmare, prelungirile acordate respecta conditiile contractuale si au fost cauzate cronologic atit de descoperirile arheologice pe sectiunea de teren aferent proiectului, cit si de obtinerea Avizului Favorabil final pentru descarcarea arheologica emis de Comisia Nationala de Arheologie în data de 26.03.2009, desi era responsabilitatea beneficiarului local sa predea amplasamentul liber de sarcini în 21.05.2008. Mai mult, prestatia proiectantului, respectiv SC Forum ART SRL, a determinat de asemenea o întirziere apreciabila constructorului, dat fiind faptul ca acesta, fara detalii de executie nu a putut executa lucrarile conform graficului de lucrari aprobat pentru obiectivele proiectului. În urma unei Note de Corectie emisa de Inginer, la recomandarea Autoritatii Contractante, în data de 20.07.2009, constructorul a reziliat contractul de servicii de proiectare cu proiectantul initial si deruleaza în prezent un alt contract de servicii de proiectare si arhitectura”, sustin reprezentantii MDRT.
Ministerul Dezvoltarii tine partea Unicom
Dupa cum se vede, beneficiarul lucrarilor, respectiv Ministerul Dezvoltarii considera justificate intirzierile din Piata Unirii. Tinindu-i in mod paradoxal partea antreprenorului Unicom Galati, MDRT incearca sa dea vina pe alti factori implicati in derularea acestui proiect in valoare de aproape 8 milioane euro. „Aprobarea cu întirziere a proiectului tehnic pentru situl arheologic, Muzeu si a Fintinii adiacente de catre Ministerul Culturii si Cultelor, respectiv 04 februarie 2010, respectiv conditiile meteorologice exceptionale din lunile iunie-iulie 2010 si predarea cu întirziere a Scenariului de Foc de catre beneficiarul local datorita modificarilor legislative, au determinat ultima aprobare de prelungire a termenului de executie a lucrarilor. De asemenea, contextul economic national a generat constructorului probleme de natura financiara care s-au reflectat si în ritmul lucrarilor, precum si în decontarea datoriilor catre subcontractorii aprobati în cadrul contractului de lucrari cu finantare Phare CES 2006”, l-a scos basma curata pe constructor, chiar oficialii Ministerului Dezvoltarii, adica cei care au antamat lucrarea.
Consultantul nu a plecat, s-a suspendat
Dupa cum ne-a informat primarul Bacinschi in urma cu doua saptamini, firma de consultanta a proiectului de reabilitare a Pietii Unirii, Inocsa, si-a suspendat temporar activitatea. Reprezentantii MDRT sustin insa ca aceasta decizie a firmei spaniole nu influenteaza cu nimic derularea lucrarilor la Piata Unirii. „Consultantul INOCSA INGENIERIA, SL nu a renuntat la contractul semnat cu MDRT pentru serviciile de supervizare a contractelor de lucrari finantate prin Programul Phare 2006 Coeziune Economica si Sociala. Toate obligatiile si responsabilitatile contractuale ale Consultantului, în rolul sau de Inginer (asa cum este definit de FIDIC, Cartea Rosie) sint în vigoare. Finalizarea unui proiect depinde în primul rind de îndeplinirea obligatiilor contractuale dintre constructor si beneficiar, nu de consultant”, ne-au explicat cei de la Minister.
Doua luni pina la termenul final
Inocsa mai are 16 lucrari in tara si, pentru ca nu a mai primit bani din noiembrie, a anuntat Ministerul Dezvoltarii ca isi suspenda activitatea. „In cazul lucrarii de la Vrancea, acest lucru inseamna ca activitatea de consultanta va fi preluata de Agentia de Dezvoltare Sud – Est de la Braila. Din discutiile purtate miercuri cu directorul Agentiei, acesta a fost de acord, la propunerea primarului Decebal Bacinschi, ca diriginte de santier sa fie in continuare tot un angajat de la Inocsa, care a acceptat sa lucreze pentru Primarie in baza unui nou contract. “Pe 1 aprilie vom semna contractul cu noul diriginte de santier, care este tot cel care a mai lucrat cu noi. Este bine ca a acceptat pentru ca el stie foarte bine mersul lucrarilor. Pina atunci, ca sa nu stam pe loc, am stabilit mai multe intilniri de lucru cu proiectantii si constructorii si continuam treaba. Am preluat noi consultanta. Pina acum au facut cam 85 % din ce le-am cerut. Daca se tin de treaba, in doua luni respectam termenul de 31 mai”, ne-a spus primarul. De aceeasi parere este si reprezentantul Unicom Galati, inginerul Doru Pirlatescu. „Cred ca in doua luni, daca se lucreaza in ritmul acesta, vom termina. Am avut si doua luni de iarna mai grele, care ne-au cam dat peste cap”, s-a justificat Pirlatescu. Proiectul pentru recalificarea urbana perimetru istoric Piata Unirii si Gradina Publica Focsani trebuia sa fie finalizat initial in noiembrie 2009. Al doilea termen stabilit si nerespectat a fost 30 iunie 2010, dupa care a urmat al treilea termen, 22 septembrie 2010. Potrivit oficialilor, pina în prezent au fost cheltuiti efectiv 3,4 milioane euro, 43,22% din totalul de 7,9 milioane euro. Din proiect s-a reusit finalizarea parcarii din fata Casei de Cultura in proportie de 90% si cladirea Ateneul Popular.