AMENDATI DEGEABA Primarii vasluieni sunt disperati. De ani întregi nu au mai încasat niciun ban din amenzile acumulate de populatie. Edilii spun cã e vorba de sume uriase, care zac blocate fãrã vreo sansã realã de recuperare. Oamenii sunt prea sãraci sau prea putin interesati sã îsi achite amenzile si nici nu se gândesc sã scape de aceste datorii, în conditiile în care si legile sunt neclare si permit ca situatia sã treneze. Amenzile se prescriu dupã câtiva ani, iar pentru ca cel sanctionat sã munceascã în folosul comunitãtii, trebuie urmatã calea justitiei.
În comuna Puscasi, de exemplu, valoarea amenzilor încasate si neplãtite de cãtre populatie se ridicã la aproape 4 miliarde de lei vechi. E vorba de amenzi date de cei de la Silvic sau de Politie. “Comuna noastrã are hectare întregi de pãdure. Multi s-au obisnuit sã fure lemne din pãdure, iar situatiile de acest gen nu sunt putine, asa cã si amenzile sunt multe. Altã categorie de cetãteni sanctionati este cea a scandalagiilor si chefliilor. S-au împãrtit si încã se mai împart amenzi. Nimeni nu le plãteste, însã”, a spus Neculai Ignat, primarul comunei. Desi sunt persoane care au fost sanctionate cu ani în urmã, majoritatea nici nu s-au sinchisit de amenzile primite. “În ciuda eforturilor noastre, de formare de colective care sã discute cu cei sanctionati, de emitere de somatii si titluri executorii, pânã în prezent, am încasat foarte putin. La data de 30 septembrie, aveam un debit de aproape 4 miliarde lei vechi, o sumã foarte mare, bani cu care s-ar fi putut realiza un kilometru de drum, cu tot cu fundatie. Sunt unii cetãteni care nu recunosc aceste amenzi, pentru cã au încãlcat legea în timp ce se aflau într-o avansatã stare euforicã. Altii motiveazã cã nu au fost chemati de politie, cã li s-a întocmit procese-verbale în lipsã, nu au recunoscut amenda si nici nu s-au adresat instantelor de judecatã competente pentru solutionarea acestora”, a mai spus primarul. Ignat crede cã banii nu vor putea fi recuperati niciodatã integral. Asta, pentru cã legislatia este una permisivã, amenzile se prescriu dupã cinci ani, iar cei amendati pot presta 50 de ore de muncã în folosul comunitãtii, indiferent dacã au de achitat 100 lei sau 1000 lei. Dar si pentru asta primãria trebuie sã cheltuie niste bani. “Pe oameni nu îi intereseazã cã au fost amendati. Multi nu au constiinta si maturitatea de a achita acesti bani. Din pãcate, aceste sume nu vor putea fi recuperate, decât partial. La primãria Puscasi, dacã am încasa chiar si zece la sutã din aceastã sumã, ar fi o mare realizare. Ritmul încasãrilor este foarte greoi pentru cã multi cetãteni nu au venituri, altii sunt plecati de ani de zile din tara si nu vin acasã”, a mai spus Ignat.
Vasluienii au de achitat amenzi în valoare de 53 miliarde lei vechi
Nici vasluienii nu sunt mai constiinciosi în ceea ce priveste achitarea amenzilor primite. Pânã în acest moment, populatia a adunat din amenzi peste 5,3 milioane de lei noi. “Sumele sunt foarte greu de recuperat, dacã nu imposibil. Amenzile se prescriu dupã câtiva ani, iar pentru ca persoana respectivã sã facã ore în folosul comunitãtii trebuie datã în judecatã, ceea ce presupune timp, bani, iar rezultatul este incert. Noi urmãm pasii legali dar, repet, sansele de recuperare sunt mici. Sunt multi someri, oameni cu venituri reduse, beneficiari ai legii venitului minim garantat”, a spus Geanina Tofan, purtãtorul de cuvânt al Primãriei Vaslui. O parte dintre cei amendati ar avea posibilitatea sã achite acesti bani, dar nici nu vor sã audã de asta. Cunosc legea si stiu cã nu li se poate întâmpla nimic. La Vaslui, majoritatea sunt amenzi de circulatie, pentru tulburarea linistii si ordinii publice, pentru prostitutie, comert fãrã autorizatie, consum de alcool în locuri publice, circulatia cu cãruta în zone interzise.
În judetul Vaslui, în primele nouã luni ale anului s-au aplicat aproape 68 mii de sanctiuni contraventionale. Cel mai multe s-au dat pentru nerespectarea regimului circulatiei pe drumurile publice si pentru tulburarea ordinii publice.