spot_img
spot_img
-3.1 C
Vaslui
15-ian.-2025

Mii de vasluieni plecati la muncã în strãinãtate, obligati sã plãteascã pensie, pãrintilor rãmasi acasã!

- Advertisement -

INITIATIVÃ…Un proiect legislativ depus si sustinut de zeci de parlamentari PSD – din motive pe care nu le stim, niciun parlamentar PSD de Vaslui nu a semnat aceastã initiativã! – face mare vâlvã în aceste zile, în mediul online. Conform acestui proiect, denumit „Legea recunostintei între generatii”, copiii vor fi obligati sã le plãteascã pensie de întretinere pãrintilor care necesitã sprijin, situatie în care sunt sute de bãtrâni din satele vasluiene, ai cãror copii au plecat la muncã afarã, dar au uitat sã-i mai ajute pe pãrintii rãmasi acasã, care trãiesc din mila statului. „Este o prostie! Copiii oricum au grijã de pãrinti, probabil sunt care nu au grijã de tatãl si de mama lor, rãmasi prin nu stiu ce sat”, spune un vasluian. „Nu am citit legea aceasta a recunostintei, însã vã spun sigur un lucru: sã nu vã bazati pe recunostinta nimãnui, pentru cã o persoanã de la care astepti recunostintã nu stie cum sã scape de tine mai repede”, afirmã Dumitru Buzatu, presedintele Consiliului Judetean Vaslui. Interesant este cã, în cazul în care copiii nu-si vor putea întretine pãrintii, legea îi va obliga pe nepotii majori sã le plãteascã bunicilor o sumã de bani lunar!

Un grup de peste 70 de zeci de parlamentari PSD a depus la Senat o initiativã legislativã prin care copiii majori sunt obligati sã le plãteascã pensie de întretinere pãrintilor care necesitã sprijin material. În cazul în care acest lucru nu este posibil, obligatia va reveni nepotilor sau strãnepotilor majori. Sanctiunea prevãzutã: pedeapsã cu închisoarea de la sase luni pânã la trei ani de închisoare sau cu amendã. În primul articol din actul depus la Parlament se prevede cã „prezenta lege reglementeazã, exclusiv, raporturile juridice, morale si materiale între rudele în linie dreaptã, respectiv între copii si pãrinti, copii si bunici, copii si strãbunici din aceeasi familie, drepturile si obligatiile de întretinere reciproce”. Actul normativ stabileste însã o serie de drepturi ale pãrintilor, care se aplicã si bunicilor si strãbunicilor, iar în ceea ce priveste obligatiile se precizeazã cã acestea sunt reglementate de Codul Civil. Astfel, pãrintii au dreptul sã-si educe copiii „cum considerã de cuviintã”, „au dreptul de a alege felul educatiei care urmeazã sã fie datã copiilor”, „ au dreptul la o existentã demnã” si la „respect si recunostintã din partea copiilor, fãrã nicio conditie sau restrictie”, aratã proiectul de lege. Potrivit proiectului, intitulat „Legea recunostintei între generatii”, copiii majori apti de muncã sunt obligati sã-si întretinã si sã-si îngrijeascã pãrintii inapti de muncã, aflati în dificultate, necesitând sprijin material”. „Dacã nu existã un contract scris, ori testament, privind întretinerea pãrintilor inapti de muncã, sau care se aflã în dificultate si necesitã sprijin material, problema achitãrii pensiei de întretinere de cãtre copiii majori se solutioneazã pe cale amiabilã între pãrti”, se aratã în proiect. Cuantumul pensiei de întretinere se stabileste de instanta judecãtoreascã într-o sumã bãneascã fixã plãtitã lunar, tinându-se cont de starea materialã si familialã a pãrintilor si a copiilor, precum si de alte împrejurãri relevante”, se aratã în proiect

Dacã va fi votat de Parlament, copiii si nepotii vor trebui sã plãteascã o cincime din veniturile lunare!

„Cuantumul întretinerii datorate de copii pentru pãrintii lor, împreunã cu întretinerea datoratã altor persoane nu poate depãsi o cincime din venitul net lunar al celui obligat sã plãteascã. Pãrintii vitregi inapti de muncã, care necesitã sprijin material, în imposibilitatea întretinerii lor de cãtre copiii lor firesti, au dreptul la întretinere de la copiii vitregi majori apti de muncã”, mai sustin initiatorii. Copiii ai cãror pãrinti sunt decãzuti din drepturile pãrintesti nu au obligatia de întretinere a acestora. Bunicii/strãbunicii inapti de muncã, care necesitã sprijin material, în imposibilitatea întretinerii de cãtre copii, au dreptul la întretinere de la nepotii majori apti de muncã. Prevederile se aplicã în mod corespunzãtor si strãbunicilor. Fapta unei persoane care încalcã cu vinovãtie prevederile legi constituie infractiune si se sanctioneazã conform dispozitiilor art. 305 din vechiul Codul penal (378 din noul Cod penal) Articolul 378 din Codul penal se referã la abandonul de familie: Sãvârsirea de cãtre persoana care are obligatia legalã de întretinere, fatã de cel îndreptãtit la întretinere, a uneia dintre urmãtoarele fapte: a) pãrãsirea, alungarea sau lãsarea fãrã ajutor, expunându-l la suferinte fizice sau morale; b) neîndeplinirea, cu rea-credintã, a obligatiei de întretinere prevãzute de lege; c) neplata, cu rea-credintã, timp de 3 luni, a pensiei de întretinere stabilite pe cale judecãtoreascã, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendã.

Desi milioane de români nu înteleg aceastã prostie, initiatorii o tin înainte pe a lor: „Este nevoie de solidaritate!”

Initiatorii sustin, în expunerea de motive, cã „necesitatea unui astfel de demers s-a nãscut din analiza contextului actual în care se aflã societatea româneascã, în care familia – ca nucleu de bazã al societãtii – este supusã unor profunde si nedorite perturbatii asupra unitãtii si solidaritãtii necesare asigurãrii existentei si continuitãtii în spatiul national românesc”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.