BANI… Începând cu 1 septembrie, se va majora punctul de pensie, cu 15%, dar si pensia minimã, cu 10% fatã de valoarea actualã a pensiilor primite de cei peste 90.000 de pensionari din sistemul public de pensii din judetul Vaslui. O modificare adusã de noua lege a pensiilor este modul de calcul al pensiei minime, urmând ca acordarea acesteia sã se facã diferentiat. De la 1 septembrie, punctul de pensie se majoreazã cu 15% ajungând la 1.265 de lei. Despre aceastã crestere s-a discutat si a fost prevãzutã încã de anul trecut, când Guvernul a promulgat atât OUG 114/2018 cât si noua lege a pensiilor Legea 127/2019. Este o veste mult asteptatã de mii de pensionari din judet, care vor primi câteva sute de lei în plus de la postasi, în octombrie, atunci când se vor plãti pensiile pentru septembrie.
În anumite cazuri, în urma calculelor, pensionarii de stat dar si cei militari vor putea beneficia si de indemnizatia specialã pentru pensionari. „Beneficiazã de indemnizatia socialã pentru pensionari, pensionarii sistemului public de pensii si pensionarii sistemului militar de pensii cu domiciliul în România, indiferent de data înscrierii la pensie, dacã nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat în platã, se situeazã sub nivelul indemnizatiei sociale pentru pensionari”, se mentioneazã în OUG 6/2009. Legea se aplicã etapizat pânã în anul 2021, atunci când va intra integral în vigoare. Valoarea punctului de pensie se actualizeazã astfel: 1.265 de lei în 2019; 1.775 de lei în 2020; 1.875 de lei în 2021. Din anul 2022, valoarea punctului de referintã se va indexa anual cu rata inflatiei si 50% din cresterea realã a cîstigului salarial mediu brut realizat. De asemenea, femeile care au realizat stagiul minim de cotizare si care au nãscut trei copii, pe care i-au crescut pânã la vârsta de 16 ani, beneficiazã de o reducere considerabilã a vârstei de pensionare. Vârsta maximã de pensionare este stabilitã la 63 de ani pentru femei si 65 de ani pentru bãrbati. Vârsta de pensionare creste în functie de anul si luna nasterii, atât pentru femei, cât si pentru bãrbati. Cuantumul pensiei anticipate se stabileste din cuantumul pensiei pentru limitã de vârstã, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare si cu numãrul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare. În ceea ce priveste pensia de invaliditate, se redefinesc gradele de invaliditate, pentru a se da posibilitatea desfãsurãrii unor activitãti profesionale si a permite cumulul pensiei de invaliditate cu venituri din aceste activitãti. Pensia de urmas se va cuveni copiilor si sotului supravietuitor, dacã sustinãtorul decedat era pensionar sau îndeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii. Totodatã, se introduce o nouã prestatie si anume ajutorul pentru sotul supravietuitor, si reprezintã 25% din pensia sotului decedat. Acest ajutor va putea fi cumulat cu propria pensie.
Proiect: pensionarii vasluieni cu pensii mai mari de 990 de lei, medicamente compensate cu 90%!
Un proiect aflat în prezent pe masa Ministerului Sãnãtãtii anuntã cã românii care încaseazã pensii mai mari de 990 de lei, adicã mii de pensionari în platã din judetul Vaslui, vor beneficia, de asemenea, de medicamente compensate cu 90%. Practic, este vorba de o crestere cu 15% a plafonului pensiei pânã la care pensionarii pot beneficia de compensarea aproape integralã a medicamentelor, dupã ce pânã acum suma era sub 1.000 de lei. Astfel, pensionarii care primesc lunar pânã la 1.139 de lei vor putea solicita medicamente compensate cu 90%. Majorarea acestui plafon de pensie este propusã în contextul în care, potrivit Legii nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii, începând cu data de 1 septembrie 2019, valoarea punctului de pensie se va majora de la 1.100 la 1.265 de lei. Pentru a intra în vigoare, proiectul legislativ are nevoie sã fie adoptat de Guvern si sã fie publicat în Monitorul Oficial. (Daniel Tãnãsuc)